M1513Q Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Witam nie wiem jak zrobic zeby w grze byla wlasna czcionkajak byl by jakis napis tzn tak jak jest w wiekszosci dobrych gier, chyba wiecie o co mi chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 chodzi Ci o ten wybór czcionki w GM-ie czy o to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Masz trzy wyjścia: 1. Ściągnij sobie jakąś gotową czcionkę z internetu, jest takowych od cholery i trochę na sieci. 2. Zrób samemu w jakimś programie do tworzenia czcionek, np. w Font Creator 3. Zrób samemu czcionkę w postaci sprite. Ale potem to życzę powodzenia z obsługiwaniem tego ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 6 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 No załuzmy ze zrobie albo sciagne no to jak je zaladowac zamiast tych GM'owskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 ppm na folder font > add font wybierasz fonta klikasz OK i przed pisaniem wstawiasz draw_set_font( nazwa w gmie) np: GML draw_set_font( font0 ) draw_text(0,0, 'to jest tekst. ' ) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrac Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Musisz tą czcionkę wkleić do folderu np. C:\WINDOWS\Fonts a później tylko wybierzesz ją w GMie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 6 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 @marrac: Napewno? @Marek S. ppm na folder font > add font wybierasz fonta klikasz OK nie ma tam tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Może powiedz, jaką wersję GMa masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 6 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 6.1 a to w tej moze tego nie byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 W 6.1 możesz korzystać tylko z tych czcionek, które są wgrane w systemie. Dopiero w 7.0 możesz dodawać do gry własne czcionki. Jednak, trzecie rozwiązanie z mojego posta będzie działać, ale jak już mówiłem, implementacja tego nie będzie łatwa i dużo łatwiej będzie wgrać 7.0 ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 6 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 juz sobie zrobilem tylko ta czcionka jest arabska i nie am polskich cyfer i jak zrobic zeby zmienna wyswietlala cyfry inna czcionka np. Arialem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 W 6.1 możesz korzystać tylko z tych czcionek, które są wgrane w systemie. Dopiero w 7.0 możesz dodawać do gry własne czcionki. Jednak, trzecie rozwiązanie z mojego posta będzie działać, ale jak już mówiłem, implementacja tego nie będzie łatwa i dużo łatwiej będzie wgrać 7.0 ;p . wcale nie! bo w 6.1 wybierasz te które masz w systemie, i GM importuje je x_X wiem bo wykorzystałem to w Belt Generatorze z 1 czcionką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 przy dodawaniu czcionki musisz wybrać wszystkie znaki. Kliknij na all i będzie ok ;) przykładowe użycie fonta: pole_tekstowe_multiline.gm6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 ja wklepywałem czcionkę do C/windows/font i w gm ją miałem (ja też mam 6.1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 No dobra ale jak zrobic zeby zmienne byly wyswietlane inna czcionka? Moja zmienna(daje tylko jedna zeby pokazac jak mam to zrobione): GML draw_text(vx+10,vy+30,'Zycie '+string(global.hp)+ ''); vx to x view'a vy to y view'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 przed pisaniem wstawiasz draw_set_font( nazwa w gmie) np: GML draw_set_font( font0 ) draw_text(0,0, 'to jest tekst. ' ) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 ALE CHYBA NIE WIESZ O CIO MI DOKLADNIE CHODZI ;P CHODZI MI ZEBY "ZYCIE" BYLO INNA CZCIONKA, A PKT ZYCIA Z ZMIENNEJ global.hp byly wyswietlane arialem albo inna czcionka ktora ma zwykle cyfry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 to nie pisz tego w jednej funkcji draw_text tylko w dwóch i oddziel draw_set_font Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 dobra juz sobie sam zrobilem, ale mam jeszcze jeden problem.... mianowice mam: If Obj_potwor.hp=0 { doswiadczenie+=50 } i caly czas mi dodaje doswiadczenia az wyskakuje jakis blad, jak zrobic zeby przy zabiciu jednego gostka dodawalo raz doswiadczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 po dodaniu doswiadczenia niszcz potwora ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Zdefiniuj w create zmienna dodano tak: GML dodano = false; GML If Obj_potwor.hp=0 and dodano = false { doswiadczenie+=50 dodano = true; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 @Mati002: juz tak mam @Luksor: to nie bedzie dzialac bo zmienna dodoano caly czas byla by aktywowana i bylo by tak samo, aha i jeszzcze dodam ze ja mam ten objekt dodany do rooma kilkakrotnie tzn. tak jakby armie i jak jeden zginie to doswiadczenie +50 tak jak jest np. w gothicu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi