warcrawt Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Chciałbym zrobić grę MMO ale nie wiem za bardzo na czym to polega. Chodzi, że nie wiem jak przebiega komunikacja ? Ogólnie jak to jest ? Wiem jak wyglądają gry MMO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Jest serwer i cała masa klientów. Trzeba to napisać tak, by serwer dostawał tylko bodźce od klienta, tj. kliknięcie myszy i jej pozycja czy kliknięcie klawiatury, następnie serwer te dane przetwarza i odsyła klientowi pozycję swojego gracza jak i innych. Ogólnie wszystko zależy od typu gry. Od, cała logika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Podsumowując, jakieś 2-3 lata roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Sorry, ale kał prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 jak by się sprężyć to można napisać dobry mmo słowny napisać w tydzień ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Sorry, ale kał prawda. Zrób w krótszym czasie. Ale wiesz, taki full wypas, w pojedynkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 jak by się sprężyć to można napisać dobry mmo słowny napisać w tydzień ;p Napisz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Skoro każesz mi napisać to czemu sam nie napiszesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Nie no nie zachowujcie się jak dzieci. Tak jak Pieter mówi, można to zrobić w dużo krótszym czasie bo to wcale nie jest trudne, sam pisałem nie raz i szczerze mówiąc nie mam ochoty robić tego po raz n-ty. Do tego nie mam nawet czasu by przebywać na forum, a tym bardziej na raczkowanie w GM. =P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solmis Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 @up: Taa... Nie masz czasu na (s)raczkowanie w GM... xD A co do czasy na MMO - zależy jakie, zależy kto, zależy ile kto poświęca czasu. Nie licząc grafik jedna osoba może napisać w rok. BTW. MMO - Massive Multiplayer Online jbc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Tak jest, nie mam czasu. W przeciwieństwie co do niektórych mam "realne życie" - dla niektórych to wręcz pojęcie abstrakcyjne! Tylko nie wiem czy umiesz czytać bo piszę to już po raz drugi. =P I tak się upieram, że można napisać MMO w max tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 I tak się upieram, że można napisać MMO w max tydzień. Cały silnik? Z wielkim światem? Z obszerną interakcją z otoczeniem? Z możliwością nie tylko "levelovania" postaci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Przecież MMO to nie musi być RPG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Snake: bingo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Skoro każesz mi napisać to czemu sam nie napiszesz? Nie umiem :) Powiedziałem po prostu, żebyś napisał i ju, w czym kłopot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Ja nie powiem, że nie umiem bo to by było kłamstwo... Nie mam zamiaru twoich zachcianek spełniać i tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Ok rozumiem, i to wystarczyło powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Czyli są dwa pliki (klient i serwer) ja mam serwer, ale jak się komunikować między serwerem a klientem ? Bo rozumiem to tak: Klient wysyła dane o sobie (graczu) do serwera czyli np. wiadomości do chata, kolor zbroi itp. A serwer odbiera te dane i rozsyła do innych klientów. Czy aby tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Dokładnie tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 A trzeba mieć Himachi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 A masz zew. IP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Jak nie masz, to pozostaje hamachi. Jak masz, to świetnie :) Nie zapomnij, że musisz mieć dobry sprzęt, aby hostować taki serwer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 I porządnego neta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 17 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 Chcę zrobić wyścigi samochodowe i żeby było logowanie, joiny, roomy itp. Mam 4 room: Random (samo ci wybiera room) Single Race ( wyścig player vs. komputer czyli grasz z komputerem i może tu się ścigać tylko 1 gracz) Snow (do 10 graczy) Shadow (do 20 graczy) Light (do 25 graczy) Great Race (do 30 graczy ale trzeba wygrać chociaż 5 wyścigów aby tu zagrać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 I co w związku z tym? Hm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 Nie - my Ci gotowego kodu nie podamy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 17 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 Ja nie chcę nic gotowego ale jak zrobić serwer ? i jak wysyłać do serwera zmienną, bo już zrobiłem podłączanie się do adresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 Proponuję przeczytać mój artykuł i coś z niego wynieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 Tu se zobacz: https://forum.gmclan.org/index.php?s=&s...st&p=162167 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi