Maxius Opublikowano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 Witajcie! Umiem ładować obrazek do komponentu TImage poprzez kod: Image.Picture.LoadFromFile('C:\obrazek.jpg'); ale ja chciał bym aby wyświetlało się okienko i tam można było wybrać obrazek do załadowania. Pozdrawiam, ΜΦΞ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 Delphi ? To dajesz open dialog i chyba coś takiego if OpenDialog1.Execute then begin Image.Picture.LoadFromFile(OpenDialog1.Filename); end Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 3 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 Delphi ale coś nie działa :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 No bo trzeba wstawić komponent open dialog na formę. Musi działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 3 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 Wstawiłem i coś nie tak :/ podaj mi cały kod jak w kliknięciu buttona i sam przetestuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 Nie mam delphi. A samo OpenDialog1.Execute coś daje ? Ew. pokaż jaki błąd Ci zwraca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 3 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 Jak wkleję samo OpenDialog1.Execute to się otwiera to okienko dialog. Ahhh pokaże cały kod: procedure TForm2.Button1Click(Sender: TObject); begin if OpenDialog1.Execute then begin Image.Picture.LoadFromFile(OpenDialog1.Filename); end end; end. Jak coś źle to popraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 Delphi ? To dajesz open dialog i chyba coś takiego if OpenDialog1.Execute then begin Image.Picture.LoadFromFile(OpenDialog1.Filename); end Poprawka: if OpenDialog1.Execute then begin Image1.Picture.LoadFromFile(OpenDialog1.Filename); end; Powinno stykać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 a tam dodałeś tylko średnik. Jak nie wywala żadnego błędu to sprawdź jeszcze: if OpenDialog1.Execute then begin showMessage(OpenDialog1.Filename); Image1.Picture.LoadFromFile(OpenDialog1.Filename); end; a jak wywala błąd, to powiedz jakmi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 3 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 Nie no teraz działa :P dzięki Luksor! i teraz jak zrobić że mam tą grafikę już załadowaną. Mam podgląd i jak zrobić żeby ona mi się zapisała w tree wiew patrz: ostatni mój temat i żeby jak sie kliknie na obiekt w tree view to żeby było ją widać w nowym oknie myślę że to trochę trudniejsze pytanko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 a tam dodałeś tylko średnik. I to był błąd. Mi działa. I lepiej zrób zamiat OpenDialog - OpenPictureDialog :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 To znaczy, że wywalało mu błąd o którym mi nie powiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 od czego masz komponent TImageList?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 3 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 No dobra ale mam tree w innym formie i dodawanie w innym formie i chciałem żeby dodawało z tego Forma2 obrazek do tree Forma1 POMóżCIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 8 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2008 Chyba trzeba poprostu tak jak zmienne w gm tak i w delphi komponenty czyli: Form2.TreeView1... Chyba tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 8 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2008 Chyba trzeba poprostu tak jak zmienne w gm tak i w delphi komponenty czyli: Form2.TreeView1... Chyba tak. Maxius ma zwolnienie lekarskie i wróci tu dopiero za miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi