piotrex1995 Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Umiem podkręcić procka (z 2,4 na 2,8 GHz), ale nie wiem jak podkręcić karte graficzną.Programy typu PowerStrip lub Riva Tuner, nie pomagają, gry po jakimś czasie chodzą wolniej.Więc, czy da się podkręcić karte graficzną skutecznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Ja bym Ci wogóle odradził podkręcanie karty graficznej :P btw to jaką masz kartę graficzną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Mam GF 5200 FX niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Mam kartę GF FX 5500 więc mamy podobne ( mam lepszą ) i nie polecam podkręcania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Też mam fx 5200 :P I na płycie ze sterownikami chyba był jakiś program do podkręcania grafiki (nie mówię tu o easy tune) ale pewny nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Nie podkręcaj niczego, ok. 2x krócej pojeździsz na kompie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 nie radze podkręcać karty... Kolega próbował jakoś i mu sie popsuła. Kup sobie nową lepszą a tą sprzedaj jakiemuś naiwniakowi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXcLiFe Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 RivaTuner bądź w panelu NVidi masz opcje OverClocking ( nie wiem jak jest w nowych ale w starszych wersjach dało się ) Posiadasz taką kartę ? czy jest to jakiś inny model? http://www.allegro.pl/item363543824_fx5200...na_allegro.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Jakbym nie musiał wymieniać płyty głównej to już bym miał nowe części do kompa.A teraz, aby sobie zagrać w nowe gierki, to musiał bym wymienić prawie wszystko (płyta główna, karta graficzna, pamięć RAM, procesor i ew. zasilacz), a mogę na to przeznaczyć na razie tylko 750 zł.Czyli nie wystarczy.Szukam, aby coś około 800 zł wszystko kosztowało, ale nie ma :(. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 A co ty takiego chcesz odpalać, że chcesz podkręcać tą kartę grafiki ;p ? Mam identyczną i wszystko mi działa jak należy na wysokich rozdzielczościach, a na detalach już mi nie zależy aż tak bardzo, ważne że działa ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Marmot: Wiesz fx 5200 może mieć też np. 64 mb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 26 Maja 2008 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Przy tak słabej karcie graficznej podkręcanie w celu większej wydajności nie ma sensu, bo i tak jej praktycznie nie odczujesz. Zresztą ja w ogóle nie polecam podkręcać grafiki, bo dużych różnic zazwyczaj nie ma. Jak już to tylko cpu. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 ja swoją podkręciłem i dało mi ok 45% więcej wydajności radeon 9550 wymieniłem bios z 9600 i wrzystko działa ok ale musiałem dać mały wentylator bo było chłodzenie tylko pasywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 26 Maja 2008 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Tylko, że to już nie jest samo podkręcanie, ale i modowanie, a porządnie zmodować fx 5200 jak radeona 9550 się chyba nie da, z tego co kojarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Radeony z serii 95xx dobrze się podkręcają, chyba nawet są najlepsze do tego. Nie wiem czy to prawda ale tak słyszałem. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 26 Maja 2008 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Prawda, bo mój brat też ma radeona z tej serii i go wykręcił. Ogólnie czasy efektownego kręcenia na własną rękę i modowania już raczej minęły. Najnowsze karty są z reguły już podkręcone przez producentów i nie warto się bawić w to żeby uzyskać 5-10% wzrost wydajności. Oczywiście pomijam takie shity jak 7100gs, który mimo, że na pasywie, to spokojnie na rdzeniu można z nominalnego 350mhz dać 450mhz i będzie wsio chodzić. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXcLiFe Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Każdą kartę da się zmodować :) zmiana Vgpu czy Vmem to nie problem tylko czy to ma sęs sens... Nie wydaje mi się aby 5200 dobrze się kręciła ... Aczkolwiek jeśli posiadasz pamięci Hynix to spokojnie podciągniesz memki o 30% :) Co to jest "sęs" o_o ? Poprawiłem błąd, bo aż raził. Marmot EDIT Oj przepraszam nie widziałem :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 27 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Tylko jak?To jeśli kartę nie to może RAM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXcLiFe Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Podkręcanie ramu nic nie daje :) nie widać tego "przyrostu" mocy :) Chyba że z OC procka wiąże się OC ramu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Ostatnio w TV pokazywali jak coś podkręcili (procka lub kartę grafiki, nie pamiętam), ale użyli specjalnego chłodzenia, które składało się z dwóch lodówek: pierwsza chłodziła drugą, a druga tą podkręcaną część. Efekt podkręcenia był olbrzymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi