Phoenix Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Witam drogich klanowiczów. Jako iż robię rts'a chciałbym zrobić animowane poruszanie się jednostek. Jakim programem to zrobić? Najlepiej darmowy i prosty albo troszkę trudniejszy. Co proponujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 GMowy edytor! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Animacje zrobisz każdym programie graficznym bo animacja to jest dana liczba klatek, które łączysz w całość. btw raczej nie ten dział. valhalla czy coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 dokładnie. nie potrzeba zadnego programu. ja używam tego co w gm jest a jak chce coś przerobić, to w paincie ;] pewno chodzi Ci o to, jak zrobić animacje? mozesz tez w gm! łączysz kilka spritow i gm Ci to scala ładnie i masz animacje piekną. popatrz zobacz jesli nie wiesz tego to napewno dojdziesz co i jak. szkoda zasmiecac kompa :D a jeśli chcesz program jakis łatwy szybki i przyjemny do gifow to moze GIF MOVIE GEAR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 wiec co to animacja sam takie robie, tylko chodzi mi o płynną. Gdzie jest ten edytor Gm'owy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 jak płynną? dokładniej? mozesz zrobić płynny ruch poprzez zrobienie więcej obrazków = spritów. add sprite/edit sprite/create from a file/ i tutaj zaznaczasz tyle obrazkow, z ilu ma sie składac animacja chodzenia np. w lewo czy prawo. jak dasz wiecej i zrobisz dokladniej obrazki to bedziesz mial płynnie, ja rysuje w zwykłaym paincie. a najpierw w tym programie co podalem wyzej, sklejałem w gify i tak ładowałem do gm. a teraz robie tak jak w tym poscie. i jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 już kapuje tylko teraz mam pytanie gdzie jest ten edytor gm'owy. Tylko tak jak mam te sprity ruchu to jak mam zrobic zeby w vk_left np. objekt odegrał tą animacje? PS: No wiem że zły pomyliłęm się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 w edicie u gory napsialem Ci jak to zrobić, a co do poruszania się i ta akcja to normalnie: w stepie: if (keyboard_check(vk_down)) { sprite_index = spr_down } // i tak dalej robisz analogicznie w gore lewo prawo najlepiej dodaj direction i speed jeszcze czyli tak: if (keyboard_check(vk_down)) { sprite_index = spr_down direction = 270 speed = 5 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 aha juz kumam dzienks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi