gorky Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Siemka robie już 2 część mojej platformówki i chcę aby boty na mojej platformie i jak mnie zobaczy żeby za mną chodził . To chyba jest w FAQ ale nei wiem czy napewno to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 w jakim sensie zobaczył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Chodzi ci o dystans? Step bota GML if distance_to_object(obj_bohater) < odleglosc { move_towards_point(obj_bohater.x,obj_bohater.y,predkość) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 to nie jest dobre bo chodzi o platformówkę. Trzeba uwzględnić pozycję y bohatera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 był kiedyś przykład pola widzenia jak znajdę to ci powiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 @Marek.S Ale jak ma wyglądać do góry to x też uwzględnić np przy skoku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorky Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 chodzi że przez platformę nie widzi a jak bot zobaczy czyli ja będę na tym samym poziome np : -bot -heros żeby schodził na dół i mnie atakował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorky Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Chodzi ci o dystans? Step bota GML if distance_to_object(obj_bohater) < odleglosc { move_towards_point(obj_bohater.x,obj_bohater.y,predkość) } Wyskakuje mi to : ___________________________________________ FATAL ERROR in action number 1 of Step Event for object przeciwnik: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 4: move_towards_point(obj_bohater.x,obj_bohater.y,predkość) at position 55: Unexpected symbol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 LOL, w predkosc wpisz prędkość. A i tak nie będzie dobrze działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 GML odleglosc = 100 if ( hero.y + sprite_get_bbox_bottom(hero.sprite_index) >= y + sprite_get_bbox_bottom(sprite_index) and hero.y - sprite_get_bbox_top(hero.sprite_index) <= y - sprite_get_bbox_top(sprite_index) - 15) { if (abs( x - hero.x ) >= odleglosc) { /* akcja gonienia ;) */ } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorky Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 to jak to zrobić teraz to wyskakuje : ___________________________________________ FATAL ERROR in action number 1 of Step Event for object przeciwnik: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: odleglosc == 100 at position 11: Assignment operator expected. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 już poprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorky Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 a ta akcja gonienia to ? hehehe a teraz to : ___________________________________________ FATAL ERROR in action number 1 of Step Event for object przeciwnik: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 8: } at position 2: Symbol } expected. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Ty cos zwaliłeś, mój kod jest OK. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorky Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 JA może ty żle tak wapiałem : odleglosc = 100 if ( hero.y + sprite_get_bbox_bottom(hero.sprite_index) >= y + sprite_get_bbox_bottom(sprite_index) and hero.y - sprite_get_bbox_top(hero.sprite_index) <= y - sprite_get_bbox_top(sprite_index) - 15) { if (abs( x - hero.x ) >= odleglosc) { /* akcja gonienia smile2.gif */ } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Brakuje jednego } na końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorky Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 wes kod dobrze zapisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 weź ssij bo kod był i jest dobrze. GML odleglosc = 100 if ( hero.y + sprite_get_bbox_bottom(hero.sprite_index) <= y + sprite_get_bbox_bottom(sprite_index) and hero.y - sprite_get_bbox_top(hero.sprite_index) >= y - sprite_get_bbox_top(sprite_index) - 15) { if (abs( x - hero.x ) >= odleglosc) { if ( (x - hero.x) > 0 ) x -= 5 else if ( (x - hero.x) < 0 ) x += 5 } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorky Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 dziła ale nic nie robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 odleglosc = 100 if ( hero.y + sprite_get_bbox_bottom(hero.sprite_index) >= y + sprite_get_bbox_bottom(sprite_index) and hero.y - sprite_get_bbox_top(hero.sprite_index) <= y - sprite_get_bbox_top(sprite_index) - 15) { if (abs( x - hero.x ) >= odleglosc) { /* akcja gonienia smile2.gif */ } } przecież jest dobrze, a to chyba oczywiste ze: hero >tu wpisać nazwe jaką masz nadaną bohaterowi hero.sprite_index >tu nazwa sprite'a, nie obiektu! (chyba ze masz takie samoe nazwy) odlegosc > jakaś odległosć np. 22 (jest w pixelach) no i chyba będzie dobrze. PS no juz masz widzę;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Może coś źle ustawiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 wes kod dobrze zapisz dziła ale nic nie robi No bez jaj, nie będziemy Ci wszystkiego robić, sam też musisz trochę pomyśleć. Brakowało ci nawiasu klamrowego, a ty kazałeś napisać drugi raz kod z tym nawiasem o.O O królu mój, co mam Ci jeszcze nacisnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 pomyliłem znaki <>. teraz jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorky Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 widzisz wiedzizłem <_> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 widzisz wiedzizłem <_> nie rozumiem Cię :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorky Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 a to trzeba mu wpisać kod na chodzenie / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 jakie 'to'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muximan Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 jak niewiesz to zajrzyj do FAQ jesli chodzi o skakanie a jesli zwykle zajrzyj do kursów!! a przede wszystkim zrob udez w klauna jest wszystko ladnie opisane w kursie a ten kurs to se juz znajdz niebedzie nikt tu za ciebie calej gry robil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 a to trzeba mu wpisać kod na chodzenie / Tekst tygodnia... Chyba bez kodu na chodzenie nie pójdzie, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorky Opublikowano 2 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Mi oto chodzi żeby bot chodził i żeby od za mną chodził czaicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi