LoseKK Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Mam bohatera(z pistoletem). Pistolet znajduje się w miejscu 54x i 62y . Mam taki kod by nabój tworzył się w miejscu pistoletu: GML { var strzal; strzal=instance_create(obj_bohater.x,obj_bohater.y,obj_naboj); strzal.direction=point_direction(obj_bohater.54x,obj_bohater.62y,mouse_x,mouse_y); } I co mam w tym kodzie źle, że wyskakuje błąd: FATAL ERROR in action number 1 of Step Event for object obj_bohater: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 11: strzal.direction=point_direction(obj_bohater.54x,obj_bohater.62y,mouse_x,mouse_y); at position 46: Symbol , or ) expected. ?? :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 GML strzal.direction=point_direction(obj_bohater.x+54,obj_bohater.y+62,mouse_x,mouse_y); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Symbol , or ) expected. Umiesz angielski? Spodziewany znak , lub ) A ty w ogóle zwaliłeś ^_^ Dodatkowo kod Huderlorda też jest zły, jeżeli postać będzie się obracać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 ale on chciał wiedzieć co jest źle to też mu naprawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Napisałem tak jak Huder, ale postać dalej z buzi strzela (bo jest scentrowana by się obracało [grafika top-down]) PS:Mam 5 z angola(lecz mam 13 lat prawie 14 także wiesz, ale rozumiem co to jest symbol lol) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Pewnie że tak jest bo ja ci tylko poprawiłem twój bezsensowny wers, a jak chcesz zrobić żeby było z lufy to zrobiłem niedawno przykład strzelanki z top https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=11214 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 yyy? Można jaśniej bo tego zbyt w przykładzie znaleźć nie umiem?Mam tworzyć oddzielny sprite pistoletu czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Naucz się korzystać z lengthdir_x i lengthdir_y i zrób sobie porządne strzelanie. Copoconaco gdzieś pokazywał jak się z tego korzysta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Jeśli chodzi o ten przykład to zrobiłem to w Tank>objTank>globalLeftPressed> a konkretnie ten kawałek kodu GML i=instance_create(x+lengthdir_x(+17,turDirection),y+lengthdir_y(+17,turDirection),objBullet);//tworzenie kuli przed lufą Teraz musisz pozamieniać wszystko na swoje zmienne i oczywiście inne dać odległości spróbuj to napewno dojedziesz do tego metodą prób i błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Nie umiem tego na moim kodzie zastosować :angry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Czy to nasza wina? Musisz się zająć czymś łatwiejszym, dalej próbować to zrobić lub dać sobie spokój z programowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 najlebszym według mnie sposobem na wyznaczenie położenia wylotu pocisku jest wejście we właściwości sprita i ustawienie orgina na lufę wtedy tylko zapamiętujesz położenie i wpisujesz je do zmiennej od wystrzału :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 najlebszym według mnie sposobem na wyznaczenie położenia wylotu pocisku jest wejście we właściwości sprita i ustawienie orgina na lufę wtedy tylko zapamiętujesz położenie i wpisujesz je do zmiennej od wystrzału smile.gif Tak, wspaniale. A potem wieża się obraca wokół lufy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 ale ja mówię żeby nie zapisywać tego orgina Tam się czepiasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi