Matasek Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Witam wszystkich:) Mam kolejny problem, mianowicie taki : Chce aby obiekt 1 zaczal sie poruszac w prawo do obiektu 2, jesli odleglosc miedzy nimi bedzie mniejsza niz 80. Jak to napisac w kodzie? To rozwiaze wiele problemow, z gory dzieki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2005 w step w obiekt2: if instance_exists(obiekt1) and distance_to_object(obiekt1)<80 then { //wybierz jedną z wersji //wersja a) x-=1;//przesuwa w prawo //wersja b) direction=180; speed=1; } można też użyć pitagorasa, lub point_distance - dla uzyskania odległości od środka a nie od brzegów obiektów. Po więcej oczywiście odsyłam do helpa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matasek Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2005 wybralem opcje nr 2, ale nic sie nie dzieje, zblizam sie obiektem nr 1 , a obiekt nr 1 nie chce nawet drgnac, na pewno jest dobrze wszystko ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszwitek Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2005 if instance_exists(obiekt1) and distance_to_object(obiekt1)<80 then { //wybierz jedną z wersji //wersja a) x-=1;//przesuwa w prawo //wersja B) direction=180; speed=1; } Drogi Gnysku... Zaznaczyłem parę banalnych błędów w kodzie... (pogrubioną czcionką) Odsyłam do helpa... :P Według mnie kod powinien wyglądać tak: Step obiektu2 if (abs(x-obiekt1.x)<80) { direction=0; speed=1; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matasek Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2005 on nie wiem, jakos mi to nie dziala, a tam nie powinno byc cos z obiektem 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszwitek Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Spróbuj teraz... Powinno działać... :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matasek Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2005 panowie , dziala :) dzieki za help pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matasek Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2005 a przyszla mi do glowy jeszcze jedna rzecz, np ten obiekt2 jak sie juz zaczyna ruszac, chcialbym aby zmienil siie w inny obiekt, np obiekt3 jaki jest kod na zmiane "siebie" w inny obiekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Użyj instance_change ;) bartoszwitek się mylisz. Gnysek nie zrobił błędu. Kod działa jak trzeba jeśli umie się go zastosować ;) Zresztą twój kod jest wadliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matasek Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2005 dzis mam troche inny problem, ale podobny. tamten kod wyzej dziala i jest ok. A teraz proboje zrobic "sledzenie obiektu" np. Ide obiektem1 w prawo, a obiekt 2 idzie za mna, gdy ide w lewo i mijak obiekt2 to obiekt2 zmienia kierunek i rowniez idzie za mna w lewo. wysoka szkola kodu jak dla mnie:), ale powoli zaczynam rozumiec helpa. Wiecie jak zrobic to wyzej ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Ajj to jest bardzo proste trzeba jednak pomyśleć głową a wtedy zapali się taka żarówka nad głową i będziesz wiedział ...... JEST!!! , żarówka się zapaliła, oto rozwiązanie twego problemu: if instance_exists(obiekt1) and distance_to_object(obiekt1)<80 then {direction=point_direction(x,y,obiekt1.x,y) speed=4} I to napewno działa :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2005 if instance_exists(obiekt1) && distance_to_object(obiekt1)>50 { direction=point_direction(x,y,obiekt1.x,obiekt1.y); speed=2; } Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matasek Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2005 No panowie, dla was to pewnie proste, dlatego sie pytam tutaj:) po mojej stronie stoi tylko i wylacznie motywacja i upor, dzieki czemu te gry jeszcze powstawaja Kod dziala , dzieki zapraszam do obejrzenia screenow z gry http://matasek.republika.pl demo za ok 2 tygodnie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi