I am Lord Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Witam dzisiaj zaprezentuje przykład strzelanki 2D dla tych co mało potrafią a chcą się poduczyć. przykład pokazuje jak zrobić: -czołg przemieszczany na WSADzie, -ruchoma wieżyczka sterująca się myszką, -wystrzeliwanie pocisków LPM z lufy a nie ze środka czołgu. -tworzenie interface'u ( licznik: poziomu trudności, uszkodzeń, punktów ) -tworzenie efektów wybuchu i gwiazdki ( wbudowane w GMa ) -tworzenie odłamków zniszczonych silosów -ciągnięcie odłamków za sobą gdy się na nie wjedzie Zwiększający się poziom trudności przyspiesza pociski oraz powiela wyskakujące silosy. UPDATE Dodano: -rysowanie śladów bitwy na surfacach -particlowa tarcza ( uruchamiana za pomoca PPM, !!nie można szybko jechać!!) -nowy pasek interfacu -przegrzanie tarczy -odpychanie gruzu tarczą Uwagi: •Aby zobaczyć że interface dopasowywuje się do wlk. roomu to zrobiłem drugi większy room •Nie przesadź z wielkośćą surfacu bo to może bardzo mocno obciążyć kartę graficzną. •F2 i F3 zmiana levelu Sterowanie: WSAD PPM i LPM ==> :alien: <== (1,32 Mb .rar) stara (bez surfaców) ==> :alien: <== (1,71 Mb .rar) nowa Screeny: Nowe screeny: room 1 room 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 :thumbsup: świetne! zasługuje na 5/5. Ogólnie fajnie kod źródłowy wygląda :) i ta fizyka podczas przejazdu czołga pod szczątkami tych wieżyczek :P zrób jeszcze, żeby było fajniej "odlatywanie" tych szczątek przy kolizji ze strzałem :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Eee... nic specjalnego, poza tym mało wydajne, bo odłamki zostają na zawsze :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 zostają na 1.5 minuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 @2xUP: Co za problem niszczyć?? Po prostu wywołaj np. alarm[0] w kolizji <_< GML //kolizja alarm[0]= 7*room_speed //alarm[0] instance_destroy() Bez komentarza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Ładny przykład, ale ta "fizyka" z odłamkami to do bani jest ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 jest to w tym przykładzie ale na 1.5 minuty zmienia się to prosto jak się komuś przycina to mogę zmniejszyć @up co masz na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 i ta fizyka podczas przejazdu czołga pod szczątkami tych wieżyczek Nie nazwałbym tego fizyką. @Crackkk: no ale to autor przykładu powinien się o to zatroszczyć. I nie szpań że umiesz nastawić alarm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 i ta fizyka podczas przejazdu czołga pod szczątkami tych wieżyczek Nie nazwałbym tego fizyką. @Crackkk: no ale to autor przykładu powinien się o to zatroszczyć. I nie szpań że umiesz nastawić alarm. Nie szpanie :P Po prostu Pablo ma głupi problem, który nawet newbie potrafi "nastawić" :] A z tą fizyką... (ironia..) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 zmieniłem na 10 sek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Nie szpanie tongue2.gif Po prostu Pablo ma głupi problem, który nawet newbie potrafi "nastawić" emot11.gif Omg odpowiem ci jeszcze raz, o co chodziło Pablowi: no ale to autor przykładu powinien się o to zatroszczyć. Wiedz że nie tylko Pablo bezie z niego korzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 No... połowa przykładu jest w FAQ... Ale i tak jest 5/5 za fajne wykonanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Lpeiej daj stopniowe przez image_alpha....znaczy nie perfidnie stopniowe - 30sek jest wsyzstko normalnie - a późneij przez 5sek powili znika :) Co do przykładu - nic szczególnego. Ale da się czegoś nauczyć 3.3/5. Otarłeś się o 4 :P Trzymaj tak dalej :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 No... połowa przykładu jest w FAQ... LOL! W ogóle przejrzałeś kod czy tylko włączyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 LOL? Ty w ogóle wiesz o co mi chodzi?? Więc już ci mówię <_< takie coś można inaczej zrobić... każdy by takie coś zrobił po przeczytaniu FAQ! (co nie znaczy, że tak samo, ale efekt ten sam...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 LOL? Ty w ogóle wiesz o co mi chodzi?? Więc już ci mówię dry.gif takie coś można inaczej zrobić... każdy by takie coś zrobił po przeczytaniu FAQ! Takie coś można zrobić na wiele sposobów <_< <_< <_< <_< Nie rób ze mnie idioty aha lol <_< <_< -.- -.- -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Za klotnie w topicu mozna zarwac po warnie chlopaki, wiec spokój juz!.. Eee tam w końcu gadamy o przykładzie nie? ;) Yoda PsychiX, najwyższy czas wziąć słownik ortograficzny i trochę poczytać, bo błędy takie jak "spokuj" są po prostu straszne... Jaklub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 PsichiX - masz takie same prawo co Yoda :P Choć masz dłuższy "staż".... LOL? Ty w ogóle wiesz o co mi chodzi?? Więc już ci mówię dry.gif takie coś można inaczej zrobić... każdy by takie coś zrobił po przeczytaniu FAQ! (co nie znaczy, że tak samo, ale efekt ten sam...)Hmmm...... niewiele jest w tym przykładzie. Zresztą wszystko da się zrobić na wiele sposobów.... nawet coś, co zawsze prowadzi do tego samego wyniku, czyli zadanie z matmy. Da się zrobić dobrze i tyle. Nie da się zrobić lepiej. Bo np wypracowanie z polskiego zawsze może być lepiej.... zależy tez, kto to ocenia. Jakby nie było jest wiele dróg do jednego celu. Choć nie, przepraszam. W przypadku programowania da się coś zrobić lepiej. Wydajniej.... Muszę się też przyznać, że w tym momencie oceniłbym tą "grę" na 2. Mimowolnie jestem nieobiektywny :P Miałem dobry moment - bo właśnie wymieniałem tusz w drukarce. tata tak się ze mnie śmiał, że się ubrudziłem, sam przyszedł i całą rękę se polał _^_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 zrób jeszcze, żeby było fajniej "odlatywanie" tych szczątek przy kolizji ze strzałem :] Szczątki leżą na ziemi a pocisk leci w powietrzu i ty byś dał im kolizje xD lol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 świetne zgadzam się z crackkk-gm 5/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Takie sobie. Mało realistyczne trochę. Do tego kod taki zagmatwany. Dam 3/5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Kod jest taki żeby był wydajny. I wcale nie jest zagmatwany. Może po prostu czegoś z tego przykładu nie rozumiesz? Bo jeśli tak to muszę poprawić, w końcu to ma być zrozumiałe dla newbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CuB3 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 [...]w końcu to ma być zrozumiałe dla noobków. Ja bym to raczej ujął początkujących... Każdy kiedyś od czegoś zaczynał i nikt od razu pr0 nie był... A słowo n00b jest po prostu obraźliwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Rozumiem wszystko, ale taki kod mi sie nie podoba ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Ja bym to raczej ujął początkujących... Każdy kiedyś od czegoś zaczynał i nikt od razu pr0 nie był... A słowo n00b jest po prostu obraźliwe... Masz racje editnełem newbie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 By huderlord at 2008-04-06 Patrz pierwszy post. Zapomniałem dać linku xD edytowałem już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuxMan Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Fajne, tylko sterowanie jest jakieś dziwne :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 co WSADa nie lubisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuxMan Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 co WSADa nie lubisz? Lubię, tylko zależnie od myszki jedzie w inną stronę :angry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 co? lol to twoja myszka do du** a nie sterowanie xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi