rower44 Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2005 chce sobie zrobić strategie albo bijatyke tylko że jeszcze nigdy czegoś takiego nie robiłem więc prosze o doradzenie mi co jest łatwiejsze i od czego powinienem zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2005 od napisania pac-mana ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower44 Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2005 pac-mana to ja całe życie pisze a chce spróbować jakiś trudniejszych gier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2005 A skończyłeś chociaż tego pacmana? Bijatyka jest znacznie łatwiejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszwitek Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2005 No jasne, że łatwiej jest zrobić bijatykę! :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Pod warunkiem że grafikę już masz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower44 Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2005 tylko że ja jeszcze nigdy bijatyki nie robiłem. możecie mi doradzić od czego powinienem zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Od ruchu postaci (grawitacja, skoki, ruch lewo/prawo, kucanie itd.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2005 To ja mam taki pomysł: rób co potrafisz :P . Podejmiesz się jakiegoś niewykonalnego dla siebie zadania, będziesz chciał, żebyśmy napisali całą grę za ciebie i nie wspomniesz o nas w Creditsach :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower44 Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2005 mam już jedną postać. ale nie wiem jak zrobić żeby ona skakała.prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zrób tak jak w ruchu platformowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower44 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 próbowałem ale coś mi nie wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Próbuj aż wyjdzie przecież za ciebie nikt nie zrobi tej gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower44 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 to chociaż powiedz jak mam zrobić te skakanie i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Na tym forum pisałem to już 28 razy. Wystarczy w zakładce szukaj wpisać grawitacja i tam będzie tego pełno. Otóż cytuje 29 raz moją wypowiedź: tworzysz objeckt blok(to objekt po ktorym chodzic bedzie hero, pamietaj zeby byl on soild).tworzysz objekt hero. W jego stepie dajesz CODE if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} else {gravity = 0} W colizji z blokiem CODE move_contact_solid(270,4) vspeed = 0 przy nacisnieciu klawiszu prawo dajesz CODE if place_free(x+4,y) {x+=4} a przy przycisku w lewo CODE if place_free(x-4,y) {x-=4} Teraz trzeba ustalic jeszcze skakanie ktore ustawiasz w przycisku w gore CODE if ! place_free(x,y+1) {vspeed = -10} Pisalem z pamieci wiec moze sie tam cos nie zgadzac. Oczywiscie mozesz zmieniac wartosci skoku oraz ruchu w boki. Mozesz też zmienic przyciski ktorymi hero ma chodzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower44 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 coś mi nie wchodzi przy ładowaniu wyskakuje błąd if place_free(x,y+1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 coś mi nie wchodzi przy ładowaniu wyskakuje błąd if place_free(x,y+1) <{POST_SNAPBACK}> Bo big pozapominał o ";". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower44 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 teraz sie włancza ale ojekt leci w dół i nie wiem co mam z tym zrobić. na kodowaniu mistrzem nie jeste więc z tym problemem nie umiem sie uporać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 To zrób, że jak jest kolizja gracza z podłogą, to gracz ma speed=0 :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower44 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 zrobiłem tak ale obiekt dalej spadał. nie można zrobić tak żeby zaczynał na ziemi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 zrobiłem tak ale obiekt dalej spadał. nie można zrobić tak żeby zaczynał na ziemi? <{POST_SNAPBACK}> A skąd zaczyna jak nie z ziemi? Z księżyca? Miejsce gry to twój wybór możesz tak zrobić żeby zaczynał z ziemi. Musisz okreslic gdzie jest ta cała "ziemia" . Jak już określisz to ustawaisz tam objekty bloki które będą np. noiewidoczne i zastąpisz to teksturą ziemi. Ot i cała fizlozofia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 A ja proponuje by przestać robić gry i zabrać się za czytanie dokumentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 wiesz, znając zycie jakbyś skoczył z balkonu, to zatrzymasz się dopiero na płytkach kotnikowych. Tak się dziwnie składa, że płytki chodnikowe jak i inne ciała stałe maja zaznaczone SOLID, ale co ja będę gadał, zapraszam na http://gamemaker.nl/tutorial.html do tutorialu PLatform Games. Przestudiuj go dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi