Millenium Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 elo all dobra wiem ze to forum o grach i w ogole ale nie mam pomyslow jak to zrobić mam następujące zadanie: Ułuż po 3 łańcuchy pokarmowe składające się z 3,4,5 ogniw (ogniwa nie mogą się powtarzać) biocenozy lasu pola łąki jeziora (ew. rzeki zamiast jeziora) Please pomóżcie mi Ps. Jeżeli zdecydowałeś się mi pomóc to napisz całą bioceznozę (tzn 3 łańcuchy po 3,4,5ogniw) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micemincer Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 :w00t: wędkarz>sum>żaba>owad>mniejszy owad :w00t2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Bocian -> Żaba -> Mucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Słoniu Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Hmm... Robak -> wieśniak -> robak =O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoho Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 @up nie moze sie powtarzac: lisc>slimak>mrowka>mrowkojad>cos tam EDIT: strzałki na odwrot bo z tego wychodzi ze lisc zjada slimaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Grela (czy tam ten co się pod niego podszywa), rozumiem, że kura je jajka, jajko je patelnię, patelnia zjada przełyk, który zjada sranie zjadające kibel? Może jednak weź te tabletki rano :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 łąka > królik > lis (ew. wilk xD) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 elo all dobra wiem ze to forum o grach i w ogole ale nie mam pomyslow jak to zrobić mam następujące zadanie: Ułuż po 3 łańcuchy pokarmowe składające się z 3,4,5 ogniw (ogniwa nie mogą się powtarzać) biocenozy lasu pola łąki jeziora (ew. rzeki zamiast jeziora) Please pomóżcie mi Ps. Jeżeli zdecydowałeś się mi pomóc to napisz całą bioceznozę (tzn 3 łańcuchy po 3,4,5ogniw) Biocenoza ta ? Kot -> mysz -> owad -> kwiat Orzeł -> dzięcioł -> kornik -> drzewo Lew - antylopa - trawa Wystarczy ??? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Mysz je pszczoły? No to smacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Tak było w książce :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 ale wy głupi jesteście to ma być tak: producent (roślina) - konsument I rzędu - konsument II rzędu itp. k I je producenta itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 i jeszcze drapieżca szczytowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 ale wy głupi jesteście to ma być tak: producent (roślina) - konsument I rzędu - konsument II rzędu itp. k I je producenta itp. No a jak większość podaje? :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Jak coś to tak producent -> konsument I rzędu -> II rzędu -> reducent -| | | | ___________________martwa materia______________ << - Wyjaśnienie producenci zasilają konsumentów I rzędu oni zaś II rzędu a kiedy np. roślina lub zwierze umrze to reducent rozkłada ciała na martwą materie ta zaś posłuży procesowi fotosyntezy roślince i tak na okrągło :) Grela ten post świadczy o twoim poziomie intelektualnym :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Kot -> mysz -> owad -> kwiat Ten jest źle, powinno być na odwrót ;] ale dobra tam ... Drzewo - Wiewiórka - (szczwany) lis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 @Lolik: Głupoty gadasz... zobacz do ksiązki... Producent>Konsument I>Konsument II>Drapieżca szczytowy>Destruenci ... Ps. Destruenci zjadają jak i Producenta, Konsumenta I, II gdy zginą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 jasne ale czy liść zjada ślimaka to ma być łańcuch pokarmowy a nie obieg materii w ekosystemie jak coś to miałem 5 z biologi na półrocze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Producent>Konsumetnt I itd... czy to wygląda że np liść zjada ślimaka?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 To nie chodzi o to, kto co zjada, tylko jak jest przenoszona energia. Jest producent energii - roślina. Energia tej rośliny przechodzi do roślinożercy, więc strzałka w jego kierunku. Potem energia roślinożercy do drapieżcy i to tak wygląda o ile dobrze już pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 0.2 > 0.02 > 0.002 > 0.0002 i tak to mniej więcej wygląda co do energii ( pobieranie/przepływ ) ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 To mówcie że przepływ energii a nie łańcuch a jeśli chodzi o łańcuch to wiadomo o co chodzi :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Przepływ energii prezentuje się łańcuchem pokarmowym lub piramidą troficzną. Co prawda, druga forma jest bardziej poprawna, a łańcuch pokarmowy tak na prawdę co innego obrazuje, ale ja po prostu nie wiem jak można ci wytłumaczyć zasadę układania łańcuchów :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 tak serio to organizmów które przedstawiają łańcuch pokarmowy nie ma co innego sieć troficzna ta pokazuje wszystkie gatunki. Wyjaśnienie łańcuch pokazuję że dany organizm je tylko jedną rzecz a przecież nie ma takich co żywią się tylko i wyłącznie jedną rzeczą więc łańcuch pokarmowy jest niepoprawną formą pokazania czym dany organizm się żywi sieć troficzna to strzał w dziesiątkę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Niestety musze się z tobą zgodzić... Co do tematu, to chyba lolik coś pokręciłeś, od kiedy łancuch pokarmowy ma pokazywać wszystko co dany organizm zjada? To jest coś w rodzaju przykładu pokazującego co może byc przez co zjedzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Niestety musze się z tobą zgodzić... Co do tematu, to chyba lolik coś pokręciłeś, od kiedy łancuch pokarmowy ma pokazywać wszystko co dany organizm zjada? To jest coś w rodzaju przykładu pokazującego co może byc przez co zjedzone. no niestety usunęli mi posta,a chciałem spytać,dlaczego gmclan ostatnio przechodzi kryzys? że są tematy nudne i jakieś bez życia,tak samo w tych pytających taka pustka :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Może pstrąg-wydra(zjada pstrąga)-bakterie i mikrorganizmy(pomagają w rozkładzie wydry) nie jestem pewien. I niech ta tandetna podróbka mnie przestanie latać jak kot z pęcherzem po całym forum i pisać głupie posty, zresztą to podrobione konto niedługo będzie usunięte.(sorka za :offtop:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 To już prędzej wydra>bakteria>bakteriofag jak pragniesz łańcucha pasożytów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 I niech ta tandetna podróbka mnie przestanie latać jak kot z pęcherzem po całym forum i pisać głupie posty, zresztą to podrobione konto niedługo będzie usunięte.(sorka za :offtop:) dlaczego niby ma być usunięte musztardzioku jak ktoś legalnie się zarejestrował na nie? nikt nie ma prawa usuwać komuś konta chyba co? trzeba było nie zmieniać nicku co kolejny okres i czerwone majtki tylko obstawać przy swoim świat>murdalow>słonik>imo rampage>klocek :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 sroka-żbik-dzik-miś-kacap-siłożer-t-rex-soja-dupa-kocham-tępe-tematy-tematy-tematy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoho Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Millenium >zjadany przez> Pani kontekstowa >> Harvester >> Słoniu >> mike_p >> Yoda >> Marmot >> Micanser >> murdalow >> (i na koniec propa zownił wszystkich) propaganja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi