Millenium Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 tu piszemy jak uruchamiać GameMakera i gry stworzone w tym szlachetnym programie na platformach Unixowych lub pochodnych: Każdy nowy sposób/rozwiązanie musi mieć format podobny do tego jaki tu zaprezentuje: Platforma: Ubuntu/Debian Uruchamiamy: GameMaker 7.0/6.1 Sposób: Na początek wchodzimy do folderu z naszym GameMakerem klikamy prawym przyciskiem na pustym polu i wybieramy "Otwó¶z w Terminalu" otworzy nam się terminal gdzie wpisujemy następującą komendę: WINEDLLOVERRIDES="d3dx8=n" wine Game_Maker.exe Po tej komendzie powinien się nam włączyć GM. Miłego tworzenia gier na Ubuntu;p. Ps. A teraz układ zaprezentowany powyżej w kodzie: [size=3][b]Platforma:[/b][/size] Ubuntu/Debian [size=3][b]Uruchamiamy:[/b][/size] GameMaker 7.0/6.1 [size=3][b]Sposób:[/b][/size] [indent]Na początek wchodzimy do folderu z naszym GameMakerem klikamy prawym przyciskiem na pustym polu i wybieramy "Otwó¶z w Terminalu" otworzy nam się terminal gdzie wpisujemy następującą komendę: [code] WINEDLLOVERRIDES="d3dx8=n" wine Game_Maker.exe [/code ][/indent] OJOJ ZAPOMNIAŁEM O SCREENIE: http://img232.imageshack.us/img232/7923/zrzutekranujd3.png PS. W razie problemów po otworzeniu się terminala należy wpierw zalogować się jako root komendą: su Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamciog Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Może się komu przyda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Może mojemu koledze się spodoba ale ja teraz tego nie potrzebuje :) fajnie napisane pozdro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Platforma: Debian/BSD Uruchamiamy: GameMaker 1.x/5.x Sposób: Po instalacji Wine, klikamy 2x na Game Maker.exe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Millenium Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Może wie ktoś coś o odtwarzaniu gier zrobionych w gm 7.0 i 6.1??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Może wie ktoś coś o odtwarzaniu gier zrobionych w gm 7.0 i 6.1??? Mi chodzą (przynajmniej te 7.0) bezproblemowo ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Marca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Się uparliście na tego GM pod Linuxem... GM jest programem dla Windowsa i z tym trzeba się pogodzić a nie wałkować ciągle ten temat. Czy ktoś z was tankuje Diesla bezołowiową, lub samochód na benzynę ropą ? No nie. A wy próbujecie usilnie to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Millenium Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Platforma: Ubuntu/Debian and others Uruchamiamy:Gry w GameMaker 7.0/6.1 Sposób: Wchodzimy do ustawien wine: Komenda w terminalu winecfg wchodzimy do sekcji Grafika gdzie zanzaczamy opcje emuluj wirtualny Pulpit w rozmiarach wpisujemy szerokosc i wysokosc okna z gierka ktory wczesniej byl czarny lub szary, mierzyc mozna przez kazdy program graficzny a jeżeli chhcemy mozemy zapytać o to tworce owej gry z pewnością nam pomoże pamiętaj jednak aby uprzedni zrobić kopję zapasową ustawień aby w razie czego moc przywrocić swoje ulubione ustawienia;p miłego grania niedługo zamiesze screena przed i po;p Ps. sorka za błędy i przy okazji zwracam się z prośbą do adminów o zminienie szablonu wstawiania gier aby wzbogacili go o sekcje rozmiar okna (viewroomu) wielu osobom ułatwi to granie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Wiele osób używa Windowsa i im to rybka jaki jest rozmiar viewa, ważne, że da się grać :-) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Millenium Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 wiem o tym ale coraz wiecej przechodzi z windowsa na linuxa i proszę uwzględnić te osoby ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Nom, trzeba zrobić jakieś dodatek, który nie pozwalałby odpalić gry gmowej pod linuksa. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 @Millenium: Ale Game Maker to program dla Windowsa, który tworzy gry dla Windowsa. Jak ktoś chce się męczyć z odpalaniem pod Linux, to proszę bardzo, ale po co mamy mu ułatwiać. Takich osób na tym forum jest kilka, a reszta to użytkownicy Windowsa, więc po co im takie coś :) ? Zresztą, pewnie co niektórzy twórcy nawet nie wiedzą jaki rozmiar viewa dali i by tylko się zrodziły zbędne pytania na forum, jak takie co kiedyś były, pokroju "jak zrobic screenshota". Chcesz GM i gier z niego? Przejdź na Windows, albo się męcz samemu. Ewentualnie użyj http://appdb.winehq.org , my od tego nie jesteśmy :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Millenium Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 ja tylko zwracam się z prośbą was;p nie to nie poradzimy sobie sami;p a po poznaniu mozlwiości ubuntu nigdy w zyciu nie zamieniłbym go na inny system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Możecie sobie mówić, że to nie przydatne jest, ale jednak fanatycy pingwina mogą bezproblemowo teraz odpalać GM-a. Przyda mi się, kiedy zainstaluję Linuxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g-Enjoy Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Możecie sobie mówić, że to nie przydatne jest, ale jednak fanatycy pingwina mogą bezproblemowo teraz odpalać GM-a. Przyda mi się, kiedy zainstaluję Linuxa. Popieram, osobiście korzystam i z Pingwina i z Okien... Jednakże wolę to drugie co sprawia, że jestem zadowolony z tego, że gm działa pod linuksem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 A ja powiem, że jak chce się cokolwiek Windowsowego odpalić pod Linux, to wystarczy przejrzeć http://appdb.winehq.org , takie rady to i tak są najpopularniejsze porady jakie można znaleźć w internecie. Zresztą, zazwyczaj wystarczy odpalić bez kombinatorstwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi