warcrawt Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Mam problem bo w c++ chce zrobić takie że, przypadkowo wybiera mi jaką opcje z np 2. czyli coś takiego jak jest w GM random(...) lub choose(...) , wiecie jak to zrobić ? ja myślałem nad najgłupszym pomysłem: np. zmienna=1 else 2 :lol2: :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Funkcja rand() i modulo? rand() % 10 - od 0 do 9(?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 random(x) lub rand()%x @UP: szybszy ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Lol, google ukradli? Coś takiego znalazłem #include <iostream> #include <stdlib.h> #include <time.h> using namespace std; int main() { int i; srand( (unsigned)time( NULL ) ); // "wymieszaj" i = rand() % 20; // losuj liczbe z przedzialu od 0 do 19 cout << i << endl; //wypisz na ekran return 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 http://www.cplusplus.com/reference/clibrar...tdlib/rand.html :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 a le chodzi też o inne opcje takie jak jest, nie ma , bo jak chce zrobić np tekst ? no ale moge wtedy pokombinować z if, thx wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 a le chodzi też o inne opcje takie jak jest, nie ma , bo jak chce zrobić np tekst ? O co ci chodzi? O losowanie tekstu? No to też randomem, i potem sprawdzaj co wylosowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 jak tekst, to stworz liste klasy zawierajaca zmienna string (tekst) oraz zmienna typu int (identyfikator), dodaj do niej tekst i ustal kolejny id, a potem losuj liczby z zakresu rozmiaru listy i tekst pobieraj za pomoca iteratora w funkcji for. Jasne? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 najszybciej losuj liczby z zakresu 97 do 122 a potem zamieniaj je na znaki(ASCI) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 9 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 .. jesli chce losowac same litery, ale jesli chce losowac cale ciagi znakow, to niech zrobi tak jak mu podalem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 9 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 Jest jeszcze random( x ) do losowania, a randomize() do mieszania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 9 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 A czytales wczesniejsze posty? Juz o tym mowilismy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solmis Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Jak masz Dev C++, to masz w folderze "examples" przykład gry "JackPot" i tam masz zastosowane losowanie... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi