KoRn Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Siemka :) Jak zrobić, żeby po wpisaniu cos w linku np. (...)name=Korn&text=dziendobry pojawil sie tekst na stronie napisany w zmiennej text ??? Proszę o odpowiedź jak zwykle.. thanks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 <?php echo $text; ?> Powinno działać, chyba :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 WTF? :| <?php echo $_GET['text']; ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 <?php echo $text; ?> Powinno działać, chyba :P . @Marmot: Działałoby, jakby miał register_globals włączone ;p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 WTF? :| <?php echo $_GET['text']; ?> ok. działa. ale jak zrobić, żeby to było pozostawione?? :( I za każdym razem jak ktos tak wpisze to w kolejnej linijce się pokazywało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Lutego 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Zapisywać gdzieś (plik, sql, cookie, whatever) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Zapisywać gdzie (plik, sql, cookie, whatever) Na stronie. Coś jak shoutbox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Język SQL, ew. małowydajne pliki :/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Język SQL, ew. małowydajne pliki :/ . Małowydajne ? hehe Wydaje mi sie, że to nie jest jakas rozbudowana aplikacja ;] BTW bazy danych to też pliki ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Gnyskowi zabraklo literki (chyba). Zapisywać gdzieś (plik, sql, cookie, whatever) Czyli, zebys zapisal to wszystko w jakims pliku lub w bazie danych (w cookies raczej shoutboxa nie zrobisz) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Język SQL, ew. małowydajne pliki :/ . SQL jest jeszcze bardziej małowydajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 wrr... Nie nabijajcie postów tylko powiedzcie mi jak to zrobić, w pliku, ok <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Lutego 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Gnyskowi zabraklo literki (chyba). Zapisywać gdzieś (plik, sql, cookie, whatever) Czyli, zebys zapisal to wszystko w jakims pliku lub w bazie danych (w cookies raczej shoutboxa nie zrobisz) :) Yhm, dopiero wstałem i nie wdusiłem ś :P Jeżeli shoutbox, to można funkcją serialize zrzucić tablicę do jednej linjki tekstu i tak zapisać - ja w ten sposób cachuję shoutbox, menu oraz nowe posty w swoim najnowszym sytemie, zeby przy wyświetlaniu strony głównej się nie pobierało to ciągle z MySqla, dzięki czemu storna główna ma na razie tylko 5 zapytań SQL (GMCLAN ma 10, phpbb2 ma 20, phpbb by przemo nawet do 100 oczywiście bez aktualizacji sesji :P) zatem zapis: $zapisz=serialize($tablica); file_put_contents('shoutbox.txt',$zapisz); odczyt $odczytfile_get_contents($zapisz); $tablica=unserialize($odczyt); przykładowa tablica $tablica=array( 0=>array('nick'=>'piotrek','time'=>1200100152,'shout'=>'jakas wiadomosc'), 1=>array('nick'=>'kazik','time'=>1200009132,'shout'=>'inna wiadomosc'), 2=>array('nick'=>'stefan','time'=>1107003145,'shout'=>'wiadomosc trzecia'), ); BTW. Lepiej będzie wysyłać POSTem, po co ma być w linku wszystko widoczne, poza tym odświeżenie strony spowoduje dodanie kolejnego shouta, a tak po zapisaniu można dać header('Location: index.php'); i już wszystkie dane POST będą puste. Odświeżenie strony nie spowoduje dodania kolejnego wpisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Yhm, dopiero wstałem i nie wdusiłem ś :P Jeżeli shoutbox, to można funkcją serialize zrzucić tablicę do jednej linjki tekstu i tak zapisać - ja w ten sposób cachuję shoutbox, menu oraz nowe posty w swoim najnowszym sytemie, zeby przy wyświetlaniu strony głównej się nie pobierało to ciągle z MySqla, dzięki czemu storna główna ma na razie tylko 5 zapytań SQL (GMCLAN ma 10, phpbb2 ma 20, phpbb by przemo nawet do 100 oczywiście bez aktualizacji sesji :P) zatem zapis: $zapisz=serialize($tablica); file_put_contents('shoutbox.txt',$zapisz); odczyt $odczytfile_get_contents($zapisz); $tablica=unserialize($odczyt); przykładowa tablica $tablica=array( 0=>array('nick'=>'piotrek','time'=>1200100152,'shout'=>'jakas wiadomosc'), 1=>array('nick'=>'kazik','time'=>1200009132,'shout'=>'inna wiadomosc'), 2=>array('nick'=>'stefan','time'=>1107003145,'shout'=>'wiadomosc trzecia'), ); BTW. Lepiej będzie wysyłać POSTem, po co ma być w linku wszystko widoczne, poza tym odświeżenie strony spowoduje dodanie kolejnego shouta, a tak po zapisaniu można dać header('Location: index.php'); i już wszystkie dane POST będą puste. Odświeżenie strony nie spowoduje dodania kolejnego wpisu. A co wpisać w (...)index.php?[i co tutaj, zeby dodac shout] ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Lutego 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Najpierw warto nauczyć sie php, albo po prostu skorzystać z czegoś gotowego, jeżeli masz nawet z tym problemy. Skoro nie chcesz / nie potrafisz tego sam napisać i czekasz na gotowca, to go poszukaj, a nie jeszcze prosisz abyśmy to my zrobili to za ciebie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 A co wpisać w (...)index.php?[i co tutaj, zeby dodac shout] ? Sam musisz odpowiednie zmienne przypisać np. index.php?zmienna1=wartosc1&zmienna2=wartosc2 w php odczytuje to tak: $_GET['wartosc1'] oraz $_GET['wartosc2'] Nie chcę mi sie piszać całego silnika. Sam musisz napisać obsługę tych zmiennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Chyba powiem wreszcie o co chodzi -.- Chcę zrobić internetowe highscore, ale nie wiem jak i próbuję zrobić z execute_shell i dlatego sie pytam o takie głupoty :) No to jak zrobić? Próbowałem przykładu online highscore (64digits) ale mi nie wychodzi... LINK: http://64digits.com/games/index.php?cmd=vi...ame&id=2142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Nie włączaj przeglądarki - jak zhaxorowałem highscore gry "Naruto - Ninja Way" i nabiłem 999999 score i wrzuciłem skrypt na włączanie okienek. Użyj GMSock + RM_HTTP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi