Exigo Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Niebyło co robić więc napisałem poradnik o efektach.Wszystko jest z moich własnych doświadczeń.Oto on: 'Efekty w Game Makerze' Efekt można wytwożyć za pomocą jednej z dwóch poniższych funkcji. Powinna ona się zajdować najlepiej w 'DRAW'. Te funkcje to: effect_create_below(kind,x,y,size,color); oraz: effect_create_above(kind,x,y,size,color); Opiszmy teraz tą funkcje poniważ jest to jedynie schemat kodu. effect_create_below - Znaczy że efekt tworzony jest pod obiektami, z depth równym 100000. effect_create_above - Znaczy że efekt tworzony jest nad obiektami, z depth równym -100000.(zwróć uwagę na minus) kind - Oznacza rodzaj efektu, obecnie mamy do wyboru 12: ef_explosion (wybuch) ef_ring (koło) ef_ellipse (elipsa) ef_firework (fajerwerki) ef_smoke (dym) ef_smokeup (unoszący się dym) ef_star (gwiazda) ef_spark (iskra) ef_flare (flara) ef_cloud (chmura) ef_rain (deszcz) ef_snow (śnieg) x - Pozycja pozioma y - Pozycja pionowa size - Rozmiar efektu, są 3 możliwe liczby: 0 (mały), 1 (średni), 2 (duży). color - Kolor efektu, najbardziej popularne to: c_aqua c_black c_blue c_dkgray c_fuchsia c_gray c_green c_lime c_ltgray c_maroon c_navy c_olive c_purple c_red c_silver c_teal c_white c_yellow Jeśli będziecie potrzebowali bardzie złożone kolory możecie zamiast np. "c_red" wpisać "make_color_rgb(red,green,blue)" i określić każdy z kolorów (red,green,blue) od 0 do 255. Przykładowy kod to: effect_create_below(ef_explosion,420,580,2,make_color_rgb(150,100,70)) W powyższym schemacie będzie twożył kolor brązowy. Jeśli zaś zmienimy 150 na 250, powstanie kolor miedziany. Można więc tworzyć najróżniejsze kombinacje kolorów wedle waszych wymagań. Wrazie kłopotów lub niepewności pokaże przykład, oto on: effect_create_below(ef_explosion,320,280,2,c_red) Znaczy on: effect_create_below - Stworzenie efektu o wartości depth -100000. (depth -100000 oznacza to że efekt będzie znajdował się nad wszystkimi obiektami.) ef_explosion - Rodzaj efektu, w tym przypadku eksplozja. 320 - Położenie poziome, w tym przypadku 320 280 - Położenie pionowe, w tym przypadku 280 2 - Wielkość efektu, w tym przypadku rozmiar jest duży. c_red - Kolor efektu, w tym przypadku czerwony. Jest to mój PIERWSZY poradnik, może i nie jest wart waszego czasu (mówie to zaawansowanych użytkowników) to go chociaż przeczytajcie i oceńcie... pisałem go z myślą o początkujących zaczynających swoją przygodę z Game Makerem. KubaGM :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Niestety nie mam czasu dogłębnie sprawdzać poprawności tego helpa/kursu, ale ostrzeżenie odejmę ci -10% :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Wybaczcie mi tego offtopa, ale borek, proszę cię abyś na przyszłość informacje takie wysyłał na pw, bo obawiam się że może gmc zalać teraz wielka fala lipnych kursów i poradników. A co do poradnika, to pewnie zanim jakiś newbie do niego zajży (czego prawie nigdy nie robią), to sie sam nauczy. (nie pisze tego z powodu że mi się nie podoba, tylko bardo mało "newbich" przegląda poradniki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Co nie znaczy, że każdy otrzyma bonus od ostrzeżeń. Jak Pieter przerobił 39dll na Delphi, to też zaraz wylało się pełno przykładów, ale wówczas nie wszyscy byli nagradzani. Dla mnie liczą się chęci, a najbardziej te bezinteresowne. Jak nie będzie komu robić, to nigdy nic nie będzie :) Po drugie: Trzeba dać szanse ludziom odpracować warny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 effect_create_below - Stworzenie efektu o wartości depth -100000. (depth -100000 oznacza to że efekt będzie znajdował się nad wszystkimi obiektami.) Angielski sie klania :) Below znaczy pod... Above to nad :) Poza tym troche literowek i brakow spacji, ale mozna sie doczytac ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 tylko bardo mało "newbich" przegląda poradniki HEh a ja czytam :P Co prawda niewiele się nauczyłęm z tego poradnika - ogólnie lepsze efekty można uzyskać za pomocą particles. Po drugie: Trzeba dać szanse ludziom odpracować warny. Dokładnie - a jeśli nie przchodzą z czasem (to nawet dobrze) to chociaż taka technika. Ale i taj uważam, że powinieneś "nagradzać" każdego, kto napisze jakikolwiek poradnik. Czy to bezinteresownie, czy nie, ale i tak nagrdzić. Przynajmniej na forum będzie więcej poradników :) Co prawda to głównie totalne nooby by pisały te poradniki - a nie nie interesuje poradnik o stworzeniu grawitacji do platformówki xD Edit: Dlaczego Pytania Początkujących...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Jak ktos wejdzie, zeby napisac pytanie o efekty, zobaczy temat: Efekty w Game Makerze, wejdzie i juz ma odpowiedz na pytanie ^^ Chociaz, moznaby zmienic troche dzial "Przyklady" na "Przyklady i Tutoriale" :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Vayaa Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Oo dzieki przyda mi sie to ;] nie znam sie na tym a teraz wiem juz wiecej :P 5/5 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio3018 Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Ej a te efekty można wykorzystać w 3D? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Gdzies byl przyklad wykorzystywania efektow w 3d. Poszukaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi