Skocz do zawartości
bartoszwitek

C++ / Delphi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chciałbym się dowiedzieć, jak najwięcej, o tych językach... Który trudniejszy? Który lepszy do tworzenia gier, czy też programów? O którym więcej jest w internecie, itp. :] Proszę, żeby każdy powiedział, to co wie! :P Pozdrawiam!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie ma czegoś takiego "który lepszy". Język C++ używany jest przez profesjonalistów. Gdzieś tak w 95% a może i więcej. Nawet wszystkie firmowe devkity na konsole to c++. W internecie również znajdziesz więcej informacji na jego temat, więcej zasobów, bibliotek itd. Delphi natomiast jest łatwiejsze do opanowania. Gry też można w nim tworzyć.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Teorytecznie C++ jest trudniejszy, ale do niego są robione biblioteki ułatwiające tworzenie gier (np. Allegro, Irrlicht). Też o nim raczej jest więcej w necie. Jednak Delphi to trzeba najpierw powiedzieć, że to nie jest język tylko kompilator (bardzo często popełniany błąd, czasem nawet w książkach). Delphi jest kompilatorem języka Object Pascal, a do niego nie ma bibliotek ułatwiających tworzenie gier (chociaż swego rodzaju, taką biblioteką można nazwać Omega Components :P ). W delphi masz takie ułatwienie, że masz wszystko objektowo, a w C++ nie (chyba że skorzystasz z C++ Buildera). Chociaż jak w Delphi chcesz robić na czystym DirectX lub OpenGL to i tak trzeba korzystać z WinAPI, więc tu nie ma różnicy. Delphi ma też takie ułatwienie, że do niego są robione komponenty ułatwiające obsługę DirectX i OpenGl np. DelphiX (przestarzałe, powolne, nie polecam), Asphyre (dawniej Powerdraw, bardzo ładne efekty graficzne można w niej robić, ciekawostką jest to, że na tej bibliotece zrobiono Soldata :D ), GLScene (bardzo dobre biblioteki ułatwiające obsługę OpenGL, polecam).

Co do stron:

http://delphi.bajo.pl - sporo artykułów o Delphi, min. bardzo zrozumiały przepis na platformówkę w Powerdraw (czyli Asphyre :P ).

http://warsztat.pac.pl - największa polska strona o programowaniu gier. Raczej dla profesjonalistów, chociaż początkującym też może się przydać :D . Bardziej traktuje o C++.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No to mam jeszcze jedno pytanie... :P Nie znam żadnego z nich, nawet w najmniejszym stopniu, (choć wiem, że troszeczke się łączą z GML) więc proszę was o jedną radę... Który na początek? :]

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja bym poszedł w C++ :]

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja bym poszedł w Delphi. Czemu? Łatwiej jest go opanować i nawet nie znając dobrze języka można już zacząć kombinować w DelphiXie chociaż :) . DelphiX jest strasznie banalny, a można w nim zrobić fajne gry (np. Recreation War bardziej znany jako Recwar, został w nim zrobiony, a to naprawdę wyśmienita gra ;) ).

Jak ktoś jest ciekawski to daję link do Recwara:

http://www.student.kun.nl/willemjanssen/recwar/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Więc raczej spróbuje nauczyć się Delphi... :P Mam następne pytanko. Jaki edytor na początek mi polecacie? Mam nadzieje, że nikt nie powie, że notatnik... :]

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zaczynał od C... Dlaczego? Bo na początek, faktycznie wydaje sie trudne, ale jak się już poduczymy, to mamy większe możliwości niż w Delphi. :)

 

Co do edytora - GVIM

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jaki edytor :P ? Przecież język to Object Pascal a Delphi to kompilator wraz z edytorem :P . Można go ściągnąć na borland.pl . Jak ściągniesz, musisz poprosić o klucz dla Delphi Personal (ta wersja którą ty masz z napisem i've got cd czy coś takiego). Maile od Borlanda z kluczami często trafiają do katalogu spam, więc sprawdzaj też ten katalog. Mi np. klucz do jBuildera trafił do spamu nie wiem czemu :P .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Może trafił do spamu bo wielu ludzi w twoim systemie mailowym otrzymywało ten klucz... Zresztą to nieważne. Ja dalej jestem za C++, a najlepszy edytor to Visual Studio.net (z kompilatorem) i GVIM (bez kompilatora)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dla sprostowania shaq: Object Pascal (czyli Delphi) i C++ mają te same możliwości. Tu zależy tylko i wyłącznie od znajomości języka.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Moja opinia: Brać się za C++ (nie C).

 

Jeżeli natomiast jesteś leniem, masz już trochę lat na karku i nie wiążesz z programowaniem GIER KOMPUTEROWYCH kariery zawodowej, bo na naukę C++ latami nie ma juz czasu (powinno sie zaczac najlepiej w podstawowce, a poczatek liceum to ostatni gwizdek) to polecam Purebasic.

Tanszy od delphi, latwiejszy i w ogole. :) Super narzedzie dla hobbystow. A i nawet jak sie uzbiera ekipe, to mozna w tym robic komercyjny soft, biorac przyklad z firmy topware.

 

Dla innych rodzajów oprogramowania uczymy się: JAVA, .NET, JSP, ASP i PHP z głównym naciskim na .NET, JSP - technologie przyszlosci, coraz popularniejsze na zachodzie, PHP - aktualnie popularne, w naszym kraju najpopularniejsze. Ciekawe jak python na tym wyjdzie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz robić w sumie tylko gry to wystarczy Delphi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja raczej chciałbym zostać programistą, ale nie koniecznie gier dlatego się wziąłem za Delphi już w podstawówce. Sądzę, że już niedługo zrobię jakiegoś pacmana w Delphi, a to nie jest już takie łatwe jak w GM.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jako pierwszy program proponuje odtwarzać plików wav z listą odtwarzania i innymi bajerkami.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
...W delphi masz takie ułatwienie, że masz wszystko objektowo, a w C++ nie (chyba że skorzystasz z C++ Buildera)...

 

Male sprostowanie Marmot. To co masz na mysli mowiac o obiektach w Delphi to sa w istocie komponenty. Obiekty to zgoła inne pojecie. Koncepcja komponentow posiadajacych stany i wlasnosci zostala zaimplementowana w serii kompilatorow z dopiskiem "Builder" i ma to miejsce zarowno w językach C++ jak i object pascal ( odpowiednio C++ builder i Delphi builder ) Natomiast obiekty jako takie wystepują w obydwu jezykach.

 

 

...Chociaż jak w Delphi chcesz robić na czystym DirectX lub OpenGL to i tak trzeba korzystać z WinAPI, więc tu nie ma różnicy....

Z tym niestety tez sie nie moge zgodzić. Tworzenie aplikacji OpenGL nie wymaga uzycia interfejsow WinApi ktore jednak znacznie ulatwiają sprawe i są czesto wykorzystywane :thumbsup:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jeżeli natomiast jesteś leniem, masz już trochę lat na karku[...]

Mam 14 lat... :P No, jeżeli Ranma_man mówi, że Delphi mam odłożyć, to nie będę się go uczył... :] Apropo C++ i PureBasic: nie zależy mi na trudności danego języka, jeżeli będę mu poświęcał bardzo dużo czasu, to i tak się go nauczę. A więc teraz GMClanowa społeczności mam kolejne pytanie... Który wybrać? C++, czy też PureBasic? :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

MOja opinia: Delhpi - jest podobny w wyrażeniach do gamemaker (choć w składni nie za bardzo).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wolę nie pytać, jakie to było przedstawienie. :P

 

Generalnie ciężko ocenić c++ i Delphi, bo pierwszy jest stworzony do lepszego developingu, a drugi zaś do szybszego. :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Może odbiegam od tematu, ale nie chciałem otwierać nowego. No a więc: Nie lubiałem Pascala. Przez jego składnie ;p. Ale kilka dni temu poczytałem książę o nim. No i zmieniłem zdanie ;) Początkowo programy pisałem w IDE Free Pascala, ale było to nie wygodne. No to wziąłem PSPada i podpiąłem do niego FPC. Pisze się fajnie, ale postanowiłem spróbować Delphi (prawie to samo ale więcej możliwości, itp..). Poszukałem informacji w necie. Znalazłem coś o Lazarusie. I teraz mam problem: Delphi czy Lazarus ? Bo Delphi mam za darmo, ale nie ma dużo modułów do obsługi konsoli (początkowo w niej chce pisać programy), wersja 7 personal, ale za to Lazarus oparty jest na FPC, posiada te moduły, ale większość książek, kursów, informacji, przykładów w internecie jest o Delphi. Czy pomiędzy nimi są wielkie różnice? Co wybrać? Mam nadzieję, że pomożecie w wyborze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Lazarus ma prawie wszystko identyczne z Delphi. Jeśli zależy ci na multiplatformowości, wybierz Lazarusa (Lub Delphi.net :P).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A czy programy/gry zrobione w Lazarusie nadają się do wykorzystania komercyjnego? Z tego co czytałem, aplikacje stworzone w Delphi (personal) mogą być rozprowadzane bez żadnych opłat, ale że można je sprzedawać, tylko że jako osoba a nie firma.

 

[edit]

I jeszcze jedna sprawa: jakie strony polecacie do nauki Delphi? (nie chce odpowiedzi w stylu: google.pl, bo pytam się jakie strony wy polecacie). Na razie znalazłem Unit1.pl

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@Kubx

Unit1.pl i 4programmers.net to moim zdaniem najlepsze serwisy o tematyce Delphi. Co do wykorzystania komercyjnego, można tylko w Lazarusie, bo on nie ma ograniczeń licencyjnych w przeciwieństwie do Delphi 7 Personal, który de facto jest już zabytkiem nie nadającym się do codziennej pracy i już dawno temu zdążyły go wyprzeć Delphi 2005 Personal, Turbo Delphi Explorer czy Turbo Delphi.NET Explorer. Jak chcesz środowisko z prawdziwego zdarzenia, ale nie boisz się ograniczeń licencyjnych to patrz na te dwa ostatnie, a jak chcesz proste środowisko bez ograniczeń, to Lazarus.

 

@Satr:

Przecież to jest tylko prywatne zdanie pewnej osoby, a prędkość aplikacji składa się na wiele czynników, przy której wybór języka jest najdrobniejszym ze wszystkich. Bardziej tu chodzi o jakość kompilatora i optymalizację kodu. C++ jest bardzo restrykcyjnym językiem, w którym wszystko trzeba dopieścić do ostatniej linijki, w przeciwieństwie do Pascala, w którym możemy sobie trochę popuścić, co odbija się na prędkości. Także ważnym czynnikiem jest kompilator. Kompilator dołączany do Visual C++ czy G++ (ew. MINGW) to bardzo dobre kompilatory, czego Pascal się zbytnio nie doczekał, bo Turbo Pascal Compiler od dawna nierozwijany (a co najciekawsze, programy skompilowane w nim szybciej chodziły od programów skompilowanych w Turbo C Compiler, o czym czytałem w paru książkach), GNU Pascal do czołówki kompilatorów nie należy, a Free Pascal jest w porównaniu do G++ krótko rozwijany i nie ma za sobą tak potężnego zaplecza jakim jest FSF czy Microsoft (w przypadku Visuala). A obecne kompilatory Borlanda do najlepszych też nie należą, co widać po szybkości działania programów pisanych w C++Builder czy Delphi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×