Skocz do zawartości

Ranking


Popularna zawartość

Wyświetla najczęściej polubioną zawartość od 11/12/19 uwzględniając wszystkie działy

  1. 7 punktów
    Gatunek: Platformówka akcji z elementami shoot'em upa Opis: W imperium panuje spokój, jedynie od czasu do czasu pojawiają się niewielkie buntujące się grupy. Nadchodzącym etapem zaprowadzenia ostatecznego ładu w państwie jest całkowita delegalizacja miejsc zamieszkania poza megamiastami imperium. Jako dowódca elitarnej jednostki mamy docierać do miejsc które nie chcą się podporządkować i zaprowadzać pokój. Zatem tak, gramy tym złym. Pomysł ten nie ma żadnych podtekstów politycznych, pomyślałem tylko że ciekawe będzie przedstawienie skrajnego chorego świata z perspektywy wyznawcy, części systemu. Gra jest platformówką akcji fabularnie inspirowana Rokiem 1984 i Gwiezdnymi Wojnami a gameplyowo grami takimi na NES'a jak: Batman,Megaman, Castlevania czy Shatterhand. Poza uderzaniem biczem będziemy mieli umiejętności\bronie dodatkowe które będzie można kupować i ulepszać. Będzie je można wymieniać w punktach kontrolnych zależnie od potrzeb. Planuję około 30 misji,10 bossów i wielu subbosów(jeden już jest nawet na screenie), co jakiś czas pojawią się również misje w których latamy na desce(w stylu Goblina ze spider-mana) Premiera: 2020 Autor: Adrian Marzec Gify: Pozostałe gify: https://twitter.com/Addgames92 Screeny: Graficzki otoczenia wymagają jeszcze dużo pracy ale między innymi po to zakładam już ten temat by zbierać feedback i móc je dopracować możliwie jak najlepiej:) Cała galeria(strona work in progress) http://www.clockworkmustache.com/games-2/red-order
  2. 3 punkty
    https://steamcommunity.com/games/1001040/announcements/detail/1616158815252053674 Wleciał nowy Update wraz z nowymi portrecikami dla postaci z rasy Valrenay
  3. 3 punkty
    Taki nowy tutorial z jaszurkłą
  4. 2 punkty
    nie przejmuj się, w Mount & Blade: Warband zamiast części tych ficzerów jest NPC mówiący "feature not yet implemented", a gra jest super
  5. 2 punkty
    No niedługo będziemy przerabiać całe enviro na customowe więc sporo się pod tym wzlęgem pozmienia. Teraz faktycznie jest zbyt generic i wesoło. Niektórzy gracze po 60h nabijają ale TBH jeszcze brakuje sporo mechanik i systemów z world mapy, żeby się można było na dłużej wkręcić przy jednym playthrough. Ci co tyle grają zakładam, że po kilka razy zaczynają od nowa. Np. brakuje jeszcze polityki, rozwiniętych interakcji z NPCami, podbijania, przejmowania i kontrolowania miast, budowania w nich budynków, dungeonów, itp. Jak to dojdzie to się gameplay mocno pozmienia. edit: ten feel jak Filar Społeczności napisze w twoim temacie :3
  6. 2 punkty
    W sumie to było łatwiejsze niż myślałem. Aczkolwiek jest to najbardziej podstawowa wersja, jaką da się zrobić (tak sądzę). Przykład: https://gmclan.org/up8556_16_Wypisywanie_tekstu.html
  7. 1 punkt
    Dziękuję za miłe słowa:) Mam pytanko, co sądzicie o koncepcie pokazywania wnętrza budynków dopiero po podejściu blisko? W tej sytuacji kiedy jesteśmy daleko widzimy zewnętrzną część domku,wnętrze tylko ewentualnie przez okna. Zastanawiam się czy to nie będzie nieco upierdliwe, oto eksperyment na szybko: https://imgur.com/n62CMbu
  8. 1 punkt
    Wygląda naprawdę fajnie, chociaż pomyślałbym, żeby coś zdziałać z tymi wielkimi połaciami fioletu, sprawiają one, że na miniaturkach wygląda to trochę biedniej. Ciekawy pomysł i chętnie bym zobaczył video z gameplayu. 2020 coś konkretniej? Początek roku, czy bardziej końcówka? btw lajki i serduszka to największy rak, piszcie normalnie swoje zdanie i feedback, a nie serduszko i wywalone jajxa
  9. 1 punkt
  10. 1 punkt
    Wygląda to superowo. Grafika, animacje i sam gameplay wyglądają bardzo pro. Taki pixal art to ja szanuję, bardzo estetycznie, nie kłuje w oczy i cieszy oko. Będę śledził postępy.
  11. 1 punkt
    Takie rysuneczki co ostatnio robiłem @EDIT: Takie eksperymenty ze starymi graficzkami ;P
  12. 1 punkt
    Co się dzieje z tą grą?
  13. 1 punkt
    Ten art z SALE'a jest kozacki, w ogóle moim zdaniem gdyby więcej w tej grze było takich mroczniejszych kolorów to od razu jakby pierwsze wrażenie było inne, bo dużo jest teraz tej zieleni, trawki jak w LoLu czy coś. Coś takiego bardziej może zimowego, może GroOTronowego albo więcej surowej pokraczności jak kiedyś w serii Disciples może. Ogólnie to obejrzałem ten nowy gameplay z samouczkiem i w sumie bym może zaczął grać bo fajne ale boje się że zje mi to duużo czasu xD
  14. 1 punkt
    Myślałem, że to graficzki z League of Legends. Ta postać jest podobna do ashe, a sam zrzut ekranu też mi się jakoś z lolem kojarzy.
  15. 1 punkt
    Wiesz co się liczy? Świeży piasek w piaskownicy. Bez dźwięku* teledysk jest bardzo przyjemny w odbiorze i wygląda ciekawie:) *krytyka wynika jedynie z mojej całkowitej nietolerancji do "gatunku muzycznego" jakim jest rap
  16. 1 punkt
    Jaka świnia taki schab, jakie życie taki rap. To jest piękne.
  17. 1 punkt
    #nocna Coś tam robię i w między czasie postanowiłem zrobić teledysk dla kumpla Have fun Kończymy prace nad nową wersją, w tym na HTML5.
  18. 1 punkt
    Pewnie, że jest taka możliwość, a nawet i pewnie multum możliwości Jednak ja tutaj nie pomogę, bo nigdy tego nie robiłem. Jednym ze sposobów byłoby rozdzielenie całego stringa w tablicy, na tablice ze znakami (char), a później w pętli for, która wykonywała by się w jakimś interwale czasowym, wypisywać po kolei literki. Niemniej to jest pomysł, który jako pierwszy i od razu przychodzi mi na myśl. Jak jest z jego wykonaniem to nie wiem. Na pewno nie jest on najlepszym pomysłem, z pewnością są lepsze i bardziej optymalne rozwiązania.
  19. 1 punkt
    Ale co Ty tu za bezeceństwa napisałeś Nawet nie wiem jak to wytłumaczyć Generalnie, to, kiedy masz przejść do następnego pokoju, sprawdzasz jednym ifem, na podstawie dwóch zmiennych "index" i "czego_wiecej". Jeśli "index" będzie większy, niż klatki z intro (tekst/obrazki) to przejdź do następnego pokoju. Czyli if index > czego_wiecej to goto_room_next(); //Najpierw zwiększaj index if(keyboard_check_pressed(vk_enter)) then index+=1; //Zwiększyć ten indeks o jeden, jeśli naciśne Enter //a dopiero później sprawdzaj var czego_wiecej = max(array_length_1d(msg), sprite_get_number(spr_intro1)); //zobacz, czy jest więcej obrazków czy tekstu i wpisz maks. liczbę if (index >= czego_wiecej-1) // możliwe, że będziesz musiał dać też -1, czyli index == czego_wiecej-1 { //W tym bloku wypisujesz akcje, które mają być spełnione po zakończeniu intra room_goto_next(); } /* TEGO TU NIE MA BYC, WYTNIJ TO, TO JEST POPSUTE I NIEDOBRE if (index == sprite_get_number(spr_intro1)) //teraz możesz tego używać, bo spr_intro1 zawiera cztery klatki { // Slajd kończy się, gdy osiągnie ostanią klatkę spr_intro1 // to koniec } */
  20. 1 punkt
    1. No to zrób if'a :V Znaczy masz już tam jednego co to sprawdza, wystarczy go przerobić pod siebie, nie będzie to trudne. Jedynym minusem tej metody jest to, że masz jedną sprawdzającą "index" na dwie sytuacje, czyli tekst i obrazki. Dlatego zawsze i tekst i obraz musi mieć taką samą pulę, czyli np. 5 obrazków to 5 tekstów (msg[5]). Ale jak masz np. więcej tekstu, to dajesz puste obrazki png, a jak masz więcej obrazków niż tekstu to dajesz pusty tekst msg[] = ""; 2. Zamień kolejność rysowania w draw xD głupol ze mnie. Najpierw niech rysuje obraz, a później tekst. PS: W sumie możesz jeszcze założyć blokadę w draw przy użyciu zmiennej "index", żeby nie wyleciała poza tablice, to wtedy nie będziesz musiał dawać pustych obrazków/tekstu DRAW //Rysuj tekst msg[i] oraz ilustracje z blokadą na tablice //Wskaźnikiem jaki ma być teraz rysowany tekst/obraz, jest zmienna "index", która zmienia się wraz z przyciskiem ENTER draw_sprite(spr_intro1, min(index, sprite_get_number(spr_intro1)-1), x+640, y+360); //najpierw (pod spodem) rysuj obrazek var dl_tablicy = array_length_1d(msg); //zobacz jaka jest dlugosc tablicy, aby zaznaczyc końcową wartosc przy rysowaniu draw_text(x+200, y+750, msg[min(index, dl_tablicy-1)]); //później (nad obrazkiem) rysuj tekst) a w stepie zobaczysz czego jest więcej i do tego się odwołać w ifie var czego_wiecej = max(array_length_1d(msg), sprite_get_number(spr_intro1)); if (index == czego_wiecej) // możliwe, że będziesz musiał dać też -1, czyli index == czego_wiecej-1 { // Slajd kończy się, gdy osiągnie ostanią klatkę spr_intro1 // to koniec }
  21. 1 punkt
    if (index == sprite_get_number(spr_ilustracja4)) { // Slajd kończy się, gdy osiągnie numer obrazu spr_ilustracja4 lub długość tablicy msg // to koniec } Pomyśl, jakie są wartości ukryte pod tymi nazwami: Index = zainicjowałeś go w postaci liczby "0" i domyślam się, że wcisnąłeś enter 3 razy, żeby przejść do msg[3]. Teraz index = 3; Sprite_get_number(spr_ilustracja4)) - ta funkcja, tak jak napisał Konrad, zwraca ilość klatek w obrazie. Domyślam się (znowu :V), że jest tam tylko JEDNA klatka, więc Sprite_get_number(spr_ilustracja4)) = 1 i zawsze tam będzie jeden, jeśli obrazek nie jest animacją. Tak więc, warunek zawsze będzie prawdziwy, kiedy po raz pierwszy naciśniesz enter, bo wtedy index = 1; Możesz to zrobić poprzez array_length_1d a jakże, bądź, w taki oto fajny sposób (coś może się nie zgadzać, bo piszę z pamięci): 1) Robisz jeden sprite, o nazwie np. spr_intro1 2) W tym sprite dodajesz spr_ilustracja1, spr_ilustracja2, spr_ilustracja3, spr_ilustracja4 itd. tak, żeby powstała Ci animacja. 3) Create masz dobrze, a w Stepie coś takiego: if (keyboard_check_pressed(vk_enter))//Zwiększyć ten indeks o jeden, jeśli naciśne Enter index+=1; if (index == sprite_get_number(spr_intro1)) //teraz możesz tego używać, bo spr_intro1 zawiera cztery klatki { // Slajd kończy się, gdy osiągnie ostanią klatkę spr_intro1 // to koniec } 4) Draw: //Rysuj tekst msg[i] oraz ilustracje //Wskaźnikiem jaki ma być teraz rysowany tekst/obraz, jest zmienna "index", która zmienia się wraz z przyciskiem ENTER draw_text(x+200, y+750, msg[index]); draw_sprite(spr_intro1, index, x+640, y+360); Pamiętaj, że msg[] i ilość klatek w spr_intro1 musi być taka sama, bo inaczej indeksowanie tablicy Ci się wysypie, ale możesz to zabezpieczyć, np za pomocą funkcji clamp() albo po prostu jak masz więcej obrazków niż tekstu, to daj pustą tablicę, czyli msg[42] = "";
  22. 1 punkt
    Tak, GMS 1.4 radzi sobie z wektorową grafiką, ale z tego co wiem wspiera jedynie format SWF: https://help.yoyogames.com/hc/en-us/articles/216755938--GMS-S-Vector-Sprites GameMaker nie rastruje wektorów do bitmapy jako tekstura, tylko posługuje się poligonami, więc skalowanie takich sprite'ów nie powinno dawać efektu pikseli.
  23. 1 punkt
    Oczywiście, że można image_speed = ileś tam
  24. 1 punkt
    Łoopanie to nie na mój polacki portfel xD
  25. 1 punkt
×