IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Uwaga!

Uwaga!
To forum służy do zamieszczania gotowych przykładów i silników, nie do poszukiwań!

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
GMAPI
Ocena 4 V

Snake
post 1.04.2009 - 9:45
Post #1

Elite

Grupa: Użytkownicy
SnakeDeveloper Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2010
Aktualna wersja: 0.6.1

W skrócie...
GMAPI (jeszcze nie jestem pewny co do tej nazwy ;o) to biblioteka dla Visual C++ pomocna przy pisaniu bibliotek DLL do GM6.1 i GM7.0. Co takiego umożliwia ?:
  • Wywoływanie funkcji GM prosto z biblioteki DLL
  • Bezpośredni dostęp do zasobów gry poprzez przeanalizowane struktury z pamięci runnera (właściwie to to są klasy ;p) w tym min.:
    • do map bitowych (sprite'ów i backgroundów) załadowanych do pamięci przez GM
    • do plików dźwiękowych załadowanych do pamięci przez GM (sounds)
    • do danych i właściwości zasobów (np. wysokość sprite'a, bounding box, zawartość skryptu)
    • do interfejsów Direct3D: IDirect3D8, IDirect3DDevice8, IDirect3DTexture8 (tekstury sprite'ów, surface'ów i backgroundów w pamięci wideo) (GM używa wersji 8)
    • do zmiennych i tablic lokalnych i globalnych
    • do właściwości instancji (x, y, speed etc.)
W aktualnej wersji można się dostać do sprite'ów, background'ów, surface'ów, dźwięków, skryptów i innych danych (min. wskaźniki na interfejsy Direct3D, uchwyty okien, wskaźniki na funkcje GM, wersja GM...). Niedługo postaram się umożliwić Wam dostęp do innych zasobów gry i wprowadzić możliwość np. załadowania sprite'a z pliku/bitmapy w pamięci... w sumie to możecie zaproponować co mógłbym dodać (btw. coś potrzebnego do D3D byłoby mile widziane - nie znam się na tym zbytnio ;p). Niestety z braku czasu nie napisałem dokumentacji... napisałem jedynie na szybko parę przykładów i dodałem opisy klas i metod w pliku nagłówkowym. Tutaj postaram się wyjaśnić najważniejsze rzeczy.
Bibliotekę wydaję na licencji LGPL, więc każdy może sobie zobaczyć jak to jest zrobione czy tam modyfikować smile.gif
Jak projekt będzie już w bardziej zaawansowanym stadium i znajdzie się czas to przeniosę bibliotekę na MinGW C++ i być może na Delphi również.

Korzystanie z biblioteki

Instalacja
Jedyne co musisz zrobić to wypakować zawartość archiwum do wybranego folderu i podać ścieżki do katalogów "include" i "lib" w IDE. Uruchom Visual C++, wybierz z menu "Tools" pozycje "Options... ", następnie przejdź do gałęzi "Projects and Solutions" >> "VC++ Directories" i z comboboxa "Show directories for:" wybierz "Include files" i dodaj ścieżkę do folderu "include" z GMAPI, potem z "Show directories for:" wybierz "Library files" i podaj ścieżkę do "lib". Done.
Inicjalizacja
Zanim zaczniesz pracować z biblioteką musisz włączyć plik nagłówkowy gmapi.h do jednego z plików projektu. Jeśli nie masz zainstalowanego SDK DirectX zdefiniuj GMAPI_NO_D3D przed włączeniem pliku gmapi.h (wtedy typy interfejsów D3D będą zdefiniowane jako void), czyli:
KOD
#define GMAPI_NO_D3D
#include <gmapi.h>
Teraz musisz wskazać w opcjach linkowania odpowiednią bibliotekę statyczną - wszystko zależy od ustawień biblioteki uruchomieniowej w projekcie:
gmapi-mt.lib - Multithreaded
gmapi-mt-dll.lib - Multithreaded DLL
gmapi-mt-d.lib - Multithreaded debug
gmapi-mt-d-dll.lib - Multithreaded debug DLL

Następnie musisz utworzyć główny obiekt biblioteki, czyli klasy CGMAPI. Klasa ta jest singletonem, więc tylko jedna jej instancja może być utworzona w twojej bibliotece. Do tego celu służy metoda statyczna CGMAPI::Create, przyjmująca jako argument wskaźnik na zmienną typu unsigned long - w niej zapisany zostanie wynik inicjalizacji klasy (możliwe wartości to stałe: GMAPI_INITIALIZATION_SUCCESS - gdy inicjalizacja przejdzie bezproblemowo; GMAPI_INITIALIZATION_FAILED - gdy inicjalizacja się nie powiedzie; GMAPI_ALREADY_INITIALIZED - gdy jest już utworzony obiekt klasy). Zwraca ona wskaźnik na utworzoną instację klasy który należałoby zapisać. Najlepiej zrobić to w entrypoincie DLL-a, czyli w DllMain np:
KOD
gm::CGMAPI* gmapi;

BOOL WINAPI DllMain( HINSTANCE aModuleHandle, int aReason, int aReserved ) {
  switch ( aReason ) {
    case DLL_PROCESS_ATTACH: {
      // Inicjalizacja
      unsigned long result = 0;
      gmapi = gm::CGMAPI::Create( &result );

// Sprawdzanie wyniku
      if ( result != gm::GMAPI_INITIALIZATION_SUCCESS ) {
        MessageBox( 0, "Inicjalizacja GMAPI nie powiodła się.", 0, MB_SYSTEMMODAL | MB_ICONERROR );
        return FALSE;
      }

break;
    }

case DLL_PROCESS_DETACH:
      // Zwalnianie biblioteki GMAPI
      gmapi->Destroy();
      break;
  }

return TRUE;
}

Metoda CGMAPI::destroy() zwalnia obiekt klasy z pamięci. BTW, wszystkie klasy, funkcje, stałe itd. z GMAPI zadeklarowane są w przestrzeni nazw "gm". Nie należy wywoływać funkcji GM zaraz po inicjalizacji - GMAPI zakłada haka na funkcję external_call z runnera żeby można było przechwycić wskaźnik na instancję obiektu z GM, w którym ta funkcja została wywołana. Tak, więc trzeba powrócić do GM.
Po utworzeniu obiektu klasy można wywoływać funkcje GM i oczywiście korzystać ze składowych CGMAPI.
Wywoływanie funkcji z GM
Gdy GMAPI jest już zainicjalizowane można wywoływać funkcje z GM. Wszystkie funkcje są ładnie opakowane więc wywołuje się je w prosty sposób np.
KOD
int list;
gm::CGMVariable value;

list = gm::ds_list_create();

gm::ds_list_add( list, "test" );
gm::ds_list_add( list, 12345.12345 );

value = gm::ds_list_find_value( list, 0 ); // zwroci "test" do zmiennej
value = gm::ds_list_find_value( list, 1 ); // zwroci 12345.12345 do zmiennej

gm::ds_list_destroy( list );

Klasa CGMVariable której instancja jest zdefiniowana w powyższym kodzie naśladuje zmienną z GM, więc jej wartość może być ustawiana zarówno na real (double) jak i na string (char*). Używać jej należy przy funkcjach GM zwracających stringi i funkcjach których typ wyniku jest nieznany (jak w ds_list_find_value - może zwrócić i stringa i real). Trzeba ją przekazywać też w argumentach niektórych funkcji GM z tego samego powodu... poza tym ta klasa symuluje typ string z Delphi - zajmuje się alokacja, konwersją, zwalnianiem itd. stringów wykorzystując do tego celu runnera... typ char* nie jest kompatybilny z typem delphi string, dlatego musiałem to jakoś wykombinować ^^ Aha, zawsze zapisuj wynik funkcji GM mogącej zwrócić stringa do obiektu klasy CGMVariable - ta się zajmie jego dealokacją.
Dostępne są wszystkie funkcje z wyjątkiem matematycznych i operujących na stringach (i takich jak is_real() czy string()). Dodam jeszcze że klasa ma kilka przeładowanych konstruktorów i można utworzyć jej instancję niejawnie przy argumentach funkcji GM (np. ds_list_add w powyższym kodzie w drugim argumencie zdefiniowany ma typ referencyjny CGMVariable i przy tym niejawnie tworzony jest tymczasowy obiekt z typu char* i double)... zaimplementowane są jeszcze przeładowania operatorów takich jak "++", "-=", operatorów rzutowania na double i char*, plus przeładowanie operatora << dla ostream biggrin.gif
Dostęp do zasobów z runnera
Dostać do nich można się za pomocą trzech metod: za pomocą funkcji GM oczywiście (mało wydajne i mają mniej możliwości), struktur które przeanalizowałem w runnerze i za pomocą "klas dostępowych" do pamięci runnera. Korzystanie za struktur jest najbardziej wydajne i przy tym równie niebezpieczne, jak napiszę konkretną dokumentację to opiszę jak z nich korzystać. Tymczasem można korzystać z klas o których wspomniałem - są bezpieczniejsze i łatwiejsze w użyciu niż "wędrowanie" po strukturach GM-a. Dlaczego nazwałem je dostępowymi (wtf) ? Otóż, operują one całkowicie na pamięci runnera, co jest również powodem nieco pogmatwanego korzystania z nich ;o W klasie CGMAPI zdefiniowanych jest kilka obiektów takich klas: Sprites (klasa ISprites), Backgrounds (IBackgrounds), Sounds (ISounds), Surfaces (ISurfaces) i Scripts (IScripts). Wszystkie te klasy udostępniają kilka metod które przechwytują różne dane związane z poszczególnym typem zasobu GM (np. GetID() zwraca ID zasobu o podanej nazwie, GetCount() zwraca ilość zasobów tego typu) i każda z nich ma przeładowany operator [], który zwraca referencje na kolejną "klasę dostępową" - te klasy dają dostęp do danych zasobu o ID podanym w tym operatorze. Damn, ciężko to załapać... więc przykładowo:
KOD
gm::CGMAPI* gmapi;
(...)
// Powiedzmy, że w GM dodaliśmy animacje jako sprite z 5-ma klatkami,
// o nazwie spr_anim i chcemy pobrać jego szerokość
int sprAnim, spriteWidth;

// Najpierw trzeba pobrać jego ID
sprAnim = gmapi->Sprites.GetID( "spr_anim" );

// Teraz pobieramy jego szerokosc:
spriteWidth = gmapi->Sprites[sprAnim].GetWidth();

// A co jeśli sprite nie został znaleziony bo go nie dodaliśmy ? wtedy zostanie
// rzucony wyjątek z obiektem klasy EGMAPISpriteNotExist (klasa wyjątku).
// Łapiemy go oczywiście za pomocą try - catch
try {
  spriteWidth = gmapi->Sprites[sprAnim].GetWidth();
}
catch ( EGMAPISpriteNotExist& exc ) {
  exc.ShowError(); // Pokazuje komunikat z informacjami o błędzie
}

// operator [] w klasie ISprites (obiekt Sprites) zwraca typ referencyjny klasy
// ISprite - ta klasa jako jedyna z tych "wyższego poziomu" ma zdefiniowany
// kolejny obiekt takiej klasy - ISpriteSubimages (obiekt Subimages), ten
// daje dostęp do danej klatki tego sprite'a. Hm, powiedzmy, że chcemy pobrać
// wszystkie identyfikatory tekstury sprite'a (a'la sprite_get_texture z GM) i zapisać w
// vectorze:
for ( int i = 0; i < gmapi->Sprites[sprAnim].Subimages.GetCount(); i++ )
  textures.push_back( gmapi->Sprites[sprAnim].Subimages[i].GetTextureID() );
Hm, to tyle jeśli chodzi o dostęp do zasobów.
Uwagi
- Tak jak już wspomniałem, później zajmę się konkretną dokumentacją a na razie pozostaje wam IntelliSense, dokumentacja komponentów z pliku GmapiInternal.h (opisy powinny być pokazywane przy podpowiedziach funkcji) no i trzy badziewne przykłady które napisałem. W GMAPI znajdują się również stałe z GM. Oczywiście zgłaszajcie wszystkie bugi bo projekt jest w fazie testów ;P i jak coś to pytajcie. Sry za badziewny opis ;p
Download:

Tu znajdziecie wszystkie wersje (najnowsza to 0.6.2)
http://code.google.com/p/gmapi/downloads/list

Przykłady:

Mój BBCode engine ( http://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=15031 ) przepisany do C++:
src: http://gmclan.org/up541_4_BBCodeEngineSrc.html
demo: http://gmclan.org/up541_4_BBCodeEngineDemo.html

Przeglądarka map bitowych:
src: http://gmclan.org/up541_4_BitmapViewerSrc.html
demo: http://gmclan.org/up541_4_BitmapViewerDemo.html

Test interfejsów Direct3D przerobiony na przykład (hardcodowy badziew biggrin.gif):
src: http://gmclan.org/up541_4_D3DexampleSrc.html
demo: http://gmclan.org/up541_4_D3DexampleDemo.html

Przykład dostawania się do instancji i zmiennych z GM:
src: http://gmclan.org/up541_4_GmapiVariablesSrc.html
demo: http://gmclan.org/up541_4_GmapiVariablesDemo.html

Przykład dodawania/podmieniania funkcji GML:
src: http://gmclan.org/up541_4_RegisteringGMFunctions.html

Test dostępu do particli i wbudowanych zmiennych:
src: http://gmclan.org/up541_4_ParticleTest.html
Biblioteki korzystające z GMAPI:
G-pathfinding by paul23
GFFI by Clam
GMOgre3D by Houdini
gmPython by Hach-Que
Xenon PlayGate by PsichiX
Advanced console by TheMagicNumber
gmLua by Kofel

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
post 1.04.2009 - 9:45
Post #

Uploader

Pani kontekstowa pokazuje swe wdzięki tylko w Valhalli lub wszędzie jeżeli nie jesteś zalogowany(a)! :3

Quote Post
Kofel
post 1.04.2009 - 10:00
Post #2

Typical noob

Uploader
Ostrzeżenia:
(70%) XXXX-

Świetnie w końcu wydałeś ;p

Biblioteka jest prosta i intuicyjna.

--------------------
CYTAT(Bagno)
Kofel to pedał

+Quote Post
ΨΧΞ
post 1.04.2009 - 10:12
Post #3

Szpan Bot

Grupa: Administratorzy
Team: Native Studio
GG PsichiX Uploader

Czyli to mi pozwoli pobrać mapy pixelowe spritów i backgroundów z resources GMa i wyświetlić we własnym rendererze, tak? No i to samo pytanie tyczy się dźwięków - czy też moge dobrać się tym do danych dźwięków z GMa i odtwarzać je swoim audio? Bo jak tak to mi się to baardzo przyda do PlayGate'a biggrin.gif

EDIT: Odpowiedź już dostałem tongue2.gif

--------------------

+Quote Post
Snake
post 1.04.2009 - 10:22
Post #4

Elite

SnakeDeveloper Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----

Co do map pikselowych to tak, dzwiękami zajmę się jeszcze później ;p

--------------------

+Quote Post
Kofel
post 1.04.2009 - 17:20
Post #5

Typical noob

Uploader
Ostrzeżenia:
(70%) XXXX-

Interesuje mnie jak projekt bedzie się rozwijał. 5/5

--------------------
CYTAT(Bagno)
Kofel to pedał

+Quote Post
gnysek
post 1.04.2009 - 17:26
Post #6

Młody Padawan

Team: Gear-Studio
GG gnysek Uploader

Ja tylko jestem ciekaw, kiedy Snake da nam gotowe funkcje Game Makerowe do C++, tak, żebyśmy już nie musieli gier pisać w GM, a w tym drugim, zamiast GMLa korzystając z prawdziwego "kompilowalnego" języka, a nie przerabianego w locie.
Chociaż przy naszych obecnych pomysłach jedynym problemem jest to, że GM mocno zaśmieca pamięć grafikami zużywając RAM, bo z wydajnością gry dawno daliśmy sobie radę. Nie mniej funkcje GM w wersji dla C++ ... mmm ...

--------------------

+Quote Post
Kofel
post 1.04.2009 - 17:28
Post #7

Typical noob

Uploader
Ostrzeżenia:
(70%) XXXX-

Chodzi Ci o frameworka? ;o Napisz se. ;d

--------------------
CYTAT(Bagno)
Kofel to pedał

+Quote Post
gnysek
post 1.04.2009 - 17:37
Post #8

Młody Padawan

GG gnysek Uploader

Wiesz, jakby to takie proste było. Próbowałem pisać na PSP PacMana i okazało się, że jest to kilka razy trudniejsze niż w Game Makerze. Samo wyświetlanie grafiki, to pikuś, ale stworzenie odpowiednika obiektów z GM - to już nie taka prosta sprawa. U mnie to były tablice z pozycjami x i y obiektów, ale to nie to samo - GM na tym polu naprawdę ułatwia sprawę, nie trzeba myśleć o tym, że cała gra to jedna wielka pętla while itd.

Ale podziwiam Snake'a za jego Dlle - nie wiem czym jeszcze nas zaskoczy, ale wiem, że zaskoczy. Myślę, że trzeba mu nadać jakieś wyróżnienie.

--------------------

+Quote Post
Kofel
post 1.04.2009 - 17:42
Post #9

Typical noob

Uploader
Ostrzeżenia:
(70%) XXXX-

Tak weźcie go do GS, to będzie wynagrodzenie!

A tak btw. czemu chciałeś zrobić odpowiedniki GMowych obiektów? Wg. mnie takie cuś mozna o kant dupy rozbić. ;P

--------------------
CYTAT(Bagno)
Kofel to pedał

+Quote Post
Dawidds
post 1.04.2009 - 19:16
Post #10

Master of nothing

Grupa: Redaktorzy
GG Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----

Hmm, Snake, weź napisz własnego GMa.

Biorąc pod uwagę tempo jego rozwoju za rok go dogonisz... tongue2.gif

+Quote Post
fervi (Skovv)
post 1.04.2009 - 20:43
Post #11

Forum Infiltrator

Grupa: Zbanowani
Team: ThunderStorm Polska
GG Uploader
Ostrzeżenia:
(20%) X----

Teorytycznie jest Darmowy Game Maker, ale nie można w nim tworzyć exe-ców smile.gif ale ogólnie ładniej wygląda

Fervi

--------------------

+Quote Post
Crackkk-GM
post 2.04.2009 - 13:30
Post #12

Hubert Cumberdale

Team: Lime Entertainment
GG Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----

CYTAT(fervi @ 1.04.2009 - 21:43) *
Teorytycznie jest Darmowy Game Maker, ale nie można w nim tworzyć exe-ców smile.gif ale ogólnie ładniej wygląda

Fervi

A może Logomocja? XD tam można nawet exeka zrobić ;D, tylko nie darmowa.

Co do GMAPI:
nieźle, nie pomyślałem o takim cyku ;P
eh, ja tego nie użyję, ale patrząc na efekty, daje 5/5.

--------------------

Poszukuję kilka osób, które pomogą w testowaniu silnika sieciowego Total Deathmatch, oraz dadzą kilka pomysłów na urozmaicenie gry, więcej info gg:1224801

+Quote Post
Kofel
post 2.04.2009 - 13:58
Post #13

Typical noob

Uploader
Ostrzeżenia:
(70%) XXXX-

CYTAT(Crackkk-GM @ 2.04.2009 - 14:30) *
A może Logomocja? XD tam można nawet exeka zrobić ;D, tylko nie darmowa.

Ty sobie kpisz? ;i

--------------------
CYTAT(Bagno)
Kofel to pedał

+Quote Post
Snake
post 4.04.2009 - 19:32
Post #14

Elite

SnakeDeveloper Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----

Aktualizacja:
- Dodano: możliwość dostępu do zasobów dźwiękowych poprzez klasy ISounds (CGMAPI::Sounds) i ISound
- Poprawki: kilka małych poprawek w klasach dających dostęp do zasobów GM (konkretniej to w metodach Exists())

Download v0.2: http://gmclan.org/up541_4_GMAPIv0_2_src.html

CYTAT(gnysek)
GM mocno zaśmieca pamięć grafikami zużywając RAM

Hm, GM po załadowaniu do gry grafiki zostawia jej mapę bitową w pamięci, przez co traci się spora ilość wolnego RAM-u (zależnie od wymiarów grafiki)... nie mam 100% pewności ale one pozostawione są chyba tylko po to, żeby szło wczytać taką grafikę przy funkcjach takich jak np. show_message() gdzie można użyć backgrounda jako tła okna, bo tak to GM rysuje wszystko z pamięci wideo... więc może by tak pokombinować ze zwalnianiem bmp z pamięci ? smile.gif

--------------------

+Quote Post
gnysek
post 4.04.2009 - 19:35
Post #15

Młody Padawan

GG gnysek Uploader

O tak, koniecznie biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
ΨΧΞ
post 4.04.2009 - 19:38
Post #16

Szpan Bot

GG PsichiX Uploader

No dzieki wielkie Snake, to teraz moge do PlayGate'a dodac obsluge tekstur i wreszcie dzwiekow z GMa, bez wczytywania z zewnatrz, bomba biggrin.gif

CYTAT
Hm, GM po załadowaniu do gry grafiki zostawia jej mapę bitową w pamięci, przez co traci się spora ilość wolnego RAM-u

Ha, jednak sie nie mylilem co do tego biggrin.gif Przyda sie wlasnie takie odsmiecanie z RAMu, ale wtedy dodaj jakas mozliwosc szybkiego reload do RAMu gdy jest to konieczne i po uzyciu od razu kasowanie. Da sie tak zrobic? smile.gif

--------------------

+Quote Post
Snake
post 4.04.2009 - 19:53
Post #17

Elite

SnakeDeveloper Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----

Reload wiązałby się z odszyfrowaniem danych z pliku gry i dwukrotną dekompresją zlib, więc trochę by to muliło ;p muszę z tym pokombinować.

--------------------

+Quote Post
Snake
post 5.04.2009 - 17:44
Post #18

Elite

SnakeDeveloper Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----

Update - dodałem możliwość zwalniania bitmap z pamięci za pomocą nowej metody ReleaseBitmap w ISpriteSubimage i IBackground:
http://gmclan.org/up541_4_GMAPIv0_3_src.html

A tu taki prosty teścik tego ficzera:
http://gmclan.org/up541_4_BMPDeallocator.html (na spacji dealokacja, na enterze show_message ze zmienionym tłem == crash) ;D

Jednak po zwolnieniu mapy bitowej z pamięci nie można użyć sprite'a/backgrounda w tabeli wyników, komunikatach, przekazywać do takich funkcji jak sprite_save() itp... poza tym, sprite/background musi być załadowany do pamięci wideo (opcja preload), bo inaczej crash przy próbie załadowania do vram przez GM.

--------------------

+Quote Post
gnysek
post 5.04.2009 - 17:56
Post #19

Młody Padawan

GG gnysek Uploader

Hm, mam pytanie, skoro GM trzyma grafiki w RAM i na GFX, to w takim razie czy na karcie zajmują one tak samo dużo? Chodzi o to, że np. w starej Almorze zużycie ramu to jakieś 900Mb, w takim razie GFX też jest zapchany na maxa, czy tam grafika trzymana jest inaczej ? Bo zastanawiam się właśnie, czy by mi coś GMAPI dało czy nie.

--------------------

+Quote Post
Snake
post 5.04.2009 - 18:08
Post #20

Elite

SnakeDeveloper Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----

Hm, no pewnie tak, chociaż nie wiem dokładnie jak z tymi grafikami jest - nie znam się niestety na D3D ;p

--------------------

+Quote Post
ΨΧΞ
post 5.04.2009 - 18:12
Post #21

Szpan Bot

GG PsichiX Uploader

A ja sie spytam dokladniej o licencje. Bo nie jestem pewien jej warunkow. Czy jesli uzyje biblioteki GMAPI w PlayGate, to bede musial opublikowac kod calego PlayGate'a, lub jego czesci w ktorej uzylem biblioteki, czy moze nie bede musial wcale publikowac kodu?

--------------------

+Quote Post
Snake
post 5.04.2009 - 18:27
Post #22

Elite

SnakeDeveloper Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----

Nie musisz publikować src.

--------------------

+Quote Post
Kofel
post 5.04.2009 - 20:14
Post #23

Typical noob

Uploader
Ostrzeżenia:
(70%) XXXX-

Jeśli zmodyfikujesz kod GMAPI to będziesz musiał go wydać, nie możesz używać także biblioteki komercyjnie. ;P

--------------------
CYTAT(Bagno)
Kofel to pedał

+Quote Post
ΨΧΞ
post 5.04.2009 - 20:22
Post #24

Szpan Bot

GG PsichiX Uploader

Czekaj, bo nie rozumiem jaki zasieg kodu obejmuje licencja, czy dotyczny tylko GMAPI czy tez projektu wykorzystujacego ta biblioteke, bo jesli nie zamierzam modyfikowac GMAPI, a jedynie go dodac do projektu, a projekt korzysta z drugiej biblioteaki jaka jest xenon a w przyszlosci xenon moze byc komercyjny, a wiec czy wtedy licencja obejmuje takze xenona i nie bede mogl wydac komercyjnie czy tylko obejmuje kod ktory wykorzystuje GMAPI, czyli sam playgate ktory sam w sobie nie bedzie komercyjny?

Zawsze mialem problem z rozumieniem zasiegu licencji GNU pochodnych tongue2.gif

--------------------

+Quote Post
Kofel
post 5.04.2009 - 20:31
Post #25

Typical noob

Uploader
Ostrzeżenia:
(70%) XXXX-

Licencja obejmuje bibliotekę, ale tak że jeśli będziesz chciał użyć swojego Xenona komercyjnie to nie da rady, chyba że Ci Snake na to pozwoli i da inną licencję, lol.

--------------------
CYTAT(Bagno)
Kofel to pedał

+Quote Post
baca
post 15.04.2009 - 15:15
Post #26

Forum Veteran

Uploader
Ostrzeżenia:
(60%) XXX--

Tego potrzebowałem. Super 10/5.

--------------------

+Quote Post
Snake
post 22.04.2009 - 15:24
Post #27

Elite

SnakeDeveloper Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----

http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtopic=429267 :F

--------------------

+Quote Post
gnysek
post 22.04.2009 - 17:16
Post #28

Młody Padawan

GG gnysek Uploader

podbiłem smile.gif

--------------------

+Quote Post
Snake
post 16.05.2009 - 23:44
Post #29

Elite

SnakeDeveloper Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----

Update, łau.

Nowe możliwości:
  • Dostęp do zmiennych lokalnych/globalnych i tablic lokalnych/globalnych z GM
  • Możliwość zmiany aktualnej instancji na inną (można wywoływać funkcje GM z inną instancją niż ta, z której została wywołana funkcja z DLL-a)
  • Możliwość wykonywania kodu z daną grupą instancji (a'la "with" z GM)
  • Dostęp do właściwości ("zmiennych wbudowanych") instancji obiektów z GM (x, y, hspeed, path_index, direction etc.)

Zmiany nieco dokładniej:
  • Od teraz żeby korzystać z D3D8 z GMAPI trzeba zdefiniować GMAPI_USE_D3D, poprzednie "GMAPI_NO_D3D" zostało usunięte
  • Struktura GMVARIABLE: zmiana nazwy na GMVALUE, dodane przeładowanie operatora << z std::ostream, zmienione nazwy składowych
  • Nowa struktura GMVARIABLE (okazało się, że zmienne w GM mają nieco inną strukturę, stąd zmiana nazwy w/w struktury na GMVALUE - ta jest wartością zmiennych)
  • CGMVariable: Nowy konstruktor przyjmujący w parametrze strukturę GMVALUE
  • Nowe metody z klasie CGMAPI: GetSymbolID, GetLocalVariablePtr, GetGlobalVariablePtr, GetInstancePtr, GetCurrentInstancePtr, GetCurrentInstanceID, SetCurrentInstance, EnumInstances i With. (+ inne z których się nie korzysta smile.gif)
  • Małe poprawki (+ nowa funkcja GMFindSymbolID) w GMAPICore\main.asm
  • Wywołania MessageBox zmienione na MessageBoxA (przez to nie można było skompilować projektu z zestawem znaków UNICODE)
  • Prefixy typów wskaźnikowych z GmapiDefs zmienione z LP na P (np. LPGMSPRITE >>> PGMSPRITE)
  • Poprawki w niektórych komentarzach

Download v0.4:
http://gmclan.org/up541_4_GMAPIv0_4_src.html

Przykładzik nowych możliwości:
src: http://gmclan.org/up541_4_GmapiVariablesSrc.html
demo: http://gmclan.org/up541_4_GmapiVariablesDemo.html

--------------------

+Quote Post
Pieter
post 17.05.2009 - 0:14
Post #30

╭∩╮╭∩╮

Team: http://twitter.com/ihooypl
Uploader
Ostrzeżenia:
(100%) XXXXX

to GMAPI naprawdę przyśpiesza gry ohmy.gif porównajcie sobie 5000 instance GM a GMAPI ohmy.gif GMAPI nawet się nie ugina x_X aż z tego skorzystam jak tylko wyjdzie GM 8 i 0 dekompilacji, ofc jeżeli update'niecie to ;p

gafa: 0 dekompilacji oznacza 0 dostępu do zasobów ;p więc wątpię, żeby wyszedł update;p

--------------------

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 3.09.2010 - 19:22