bartekozaur Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 jak zrobic by potwory miały swoje życia i traciły je po moim ataku :D zgóry dZiękki :bye1: :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 definiujemy zmienną i nadajemy jej wartość. np. w create: zycie=100 // - 100hp po ataku odejmiemy jakąś wartość od zmiennej, odejmiemy mu hp np. zycie-=20 // odejmujemy 20 hp :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Potworkowi do evenciku create dasz kod: GML hp = 10 // tworzysz zmienną "hp" która posłuży się jako energia potwora Podczas ataku: GML hp -= 1 // odejmuje 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 nie rozumiem ten drugi kod mam dodać po kolizji monstera z mieczem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 A jaka masz akcje ataku w grze ze jak potworek dotknie miecza to ma tracic hp ? Czy moze jak klikniesz to wtedy do left pressed hp-=1. Pozdrawiam, Pablooo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Mam jeszcze jeden problem jak zrobić żeby miecz był solid i mój bohater go trzymał ?? Mam taki kod : // Cien gracza :P draw_sprite_ext( Spr_Hero, 0, x + 6, y + 6, image_xscale, image_yscale, image_angle, c_black, 0.3 ); draw_sprite_ext( Spr_Miecz, 0, x + lengthdir_x( 14, image_angle - 70 ) + 6, y + lengthdir_y( 14, image_angle - 70 ) + 6, image_xscale, image_yscale, image_angle, c_black, 0.3 ); // Rysowanie gracza draw_sprite_ext( Spr_Miecz, 0, x + lengthdir_x( 14, image_angle - 70 ), y + lengthdir_y( 14, image_angle - 70 ), image_xscale, image_yscale, image_angle, image_blend, image_alpha ); draw_sprite_ext( Spr_Hero, 0, x, y, image_xscale, image_yscale, image_angle, image_blend, image_alpha ); draw_sprite_ext( Spr_Glowa, 0, x, y, image_xscale, image_yscale, direction, image_blend, image_alpha ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsukuru Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Połacz miecz, ludzikiem ,ale żeby nie byly razem w jedym objekcie "odrazu"...(nie wiem jak to zrobic) Wtedy w kolizji potwora ze swordem odejmuje potworowi hp :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Tsukuru nie ;x Podkreślam: A jaka masz akcje ataku w grze ze jak potworek dotknie miecza to ma tracic hp ? Czy moze jak klikniesz to wtedy do left pressed hp-=1. Pozdrawiam, Pablooo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 w create health = 100 // zycie potwora health = - 50 // obrazenia jakie obrywa [code] daj event no more health i np. zmiana w obiekt trupa i bedzie git gitara :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi