fervi (Skovv) Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 Witajcie Chcę się nauczyć obsługiwać DLL! Ale nie wiem co gdzie wpisać :(( Może wy powiecie co i jak global.funkcja_dlla=external_define('packet.dll','nazwa_funkcji',dll_stdcall,typ_zwracanych_danych{ty_string/ty_real}, liczba_argumentow,typ_wejsciowych_danych{ty_string/ty_real},...{wpisujemy tyle typow danych wejsciowych ile funkcja ma argumentow}) I to jest ten kod :) I teraz tak. Po naciśnięciu guzika, przycisku ma się wywołać ta funkcja i ma wykonać coś takiego DISTANCE_LIGHT = $74; DISTANCE_LIGHTCOLOR = $78; I nie wiem, co gdzie wpisać! zmienna=external_call(global.funkcja_dlla,arg0,...{wpisujemy tyle argumentow ile potrzebuje funkcja zdefiniowana}) I jak wykonujemy to co też gdzie pisać i co oznacza to wszystko, jak możecie napisać. Rozumiecie? ;d;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 Eee... nie za bardzo rozumiem ale tutaj jest coś co dotyczy DLL'i dla GM'a ;p https://gmclan.org/index.php?czytajart=36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 external_define definiuje funkcję z dll'a - podajesz typy argumentów oraz nazwę funcji. Ona funkcję kojarzy i zwraca odpowiednią wartość. Teraz tą funkcję wywołujesz za pomocą external_call, podajesz wartość zwróconą przez external_define i argumenty funkcji. Przeczytaj ten artykuł, GM wiele nie potrafi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi