mike_p Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Chciałbym przenieść serwer do sitda na Delphi, tylko do tego potrzebna będzie obsługa 39dlla. W przykładach z Marbs Online :F jest funkcja dll_init(), w której są rzeczy typu global._BufA = external_define(global._39dll, "WriteByte", dll_cdecl, ty_real, 1, ty_real); I jak ja to mam teraz zapisać w Delphi? :| Jest zdaje się takie coś: procedure <nazwawprogramie>; stdcall external '<ścieżkadlla>' name '<nazwawdllu>'; Tylko czy to zawsze jest procedura? I jak tu zapisać argumenty? :F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Grudnia 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 http://4programmers.net/Delphi/Artyku%C5%82y/Biblioteki_DLL albo http://4programmers.net/Delphi/Artykuły/Biblioteki_DLL nie wiem który link przeglądarka zaakceptuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 No wiem, tylko jak to się ma do tego w GM :P Ma być coś w tym stylu? procedure _BufA(a: real); stdcall external '39dll.dll' name 'WriteByte'; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g-Enjoy Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 procedure ByteI; stdcall external '39lib.dll' name 'WriteByte'; Do Type: ByteI : Real; Tak, ma być w tym stylu ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 No chyba jednak nie :P 1. Gdzie mam dać to rocedure ByteI; stdcall external '39lib.dll' name 'WriteByte';? 2. Jak niby wg ciebie mam dać to do Type (chyba że w którym miejscu type)? 3. Jak procedura może być nagle realem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g-Enjoy Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Po zobaczeniu tego: global._BufA = external_define(global._39dll, "WriteByte", dll_cdecl, ty_real, 1, ty_real); Mogłem się pomylić ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Przyznam szczerze, że nie zrozumiałem :P Twój powyższy post był odpowiedzią na które pytanie? @DOWN To odpowiedz na resztę :F A ten ty_real jest typem argumentu którego używamy w tej procedurze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g-Enjoy Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Na trzecie. Drugie: Fakt, moja wina. Pierwsze: W implementation. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Wtedy będę zmuszony zrobić deklarację procedury :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g-Enjoy Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Racja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 ja już mam przepisane to na delphi bo sam pisze server dla potomnych :P może później ci podrzucę to :) pamiętaj że ty_real musi być zadeklarowane w delphi jako Double a ty_string jako pchar! :) używaj też pointerów... EDIT unit dll39; interface //buffer write function WriteByte(data:double):double; cdecl; external '39dll.dll'; function WriteString(data:pchar;writesize:double):double; cdecl; external '39dll.dll'; function WriteShort(data:double):double; cdecl; external '39dll.dll'; function WriteInt(data:double):double; cdecl; external '39dll.dll'; function WriteFloat(data:double):double; cdecl; external '39dll.dll'; function WriteDouble(data:double):double; cdecl; external '39dll.dll'; //buffer read function ReadByte():double; cdecl; external '39dll.dll'; function ReadString(size:double;separator:pchar):pchar; cdecl; external '39dll.dll'; function ReadShort():double; cdecl; external '39dll.dll'; function ReadInt():double; cdecl; external '39dll.dll'; function ReadFloat():double; cdecl; external '39dll.dll'; function ReadDouble():double; cdecl; external '39dll.dll'; //buffer other function ClearBuffer():double; cdecl; external '39dll.dll'; function SetPos(pos:double):double; cdecl; external '39dll.dll'; function GetPos(pos:double):double; cdecl; external '39dll.dll'; function BufferSize():double; cdecl; external '39dll.dll'; function CreateBuffer():double; cdecl; external '39dll.dll'; implementation end. jutro podam resztę jak znajde czas... (name nie jest konieczne jeżeli nie musisz zmienić nazwy funkcji) http://host-a.net/39ster/39dllV25.zip tu masz source w C++ jak chodź trochę znasz to napewno przetłumaczysz na delphi deklaracje według mojego wzoru :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 O, dzięki bardzo :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 https://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...view=getnewpost zapraszam :) tu masz cały kod :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi