Moldis Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Chciałbym aby na bieżąco były robione zmienne i każda inna, w sensie że coś takiego: ileliczb = get_string( 'Podaj ile zmiennych mam zrobic:', '' ); if (ileliczb2 > 1 && ileliczb2 < ileliczb+1) { var bba +string(rzmiennej); <-- o to mi chodzi, chciałbym robić np kilka zmiennych a później je uzupełniać tylko każda zmienna musi się różnić i wpadłem na pomysł dopisywania do każdej następnego numerka, i nie wiem jak to zrobić :( bo tak jak jest tu nie działa.. bba +string(rzmiennej) = get_string( 'Podaj z ilu liczb chcesz wyliczyc srednia:', '' ); <-- tak samo uzupełnienie.. rzmiennej = rzmiennej + 1; ileliczb2 = ileliczb2+1; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 od tego sa tablice i nie: ileliczb = get_string( 'Podaj ile zmiennych mam zrobic:', '' ); a: ileliczb = get_integer( 'Podaj ile zmiennych mam zrobic:', '' ); ma być -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Problem w tym że kompletnie nie wiem o co chodzi w tablicach :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 varnumb=get_integer('Podaj ilość zmiennych do stworzenia') for(i=0;i<varnumb;i+=1)variable[i]=0 // lub: // for(i=0;i<varnumb;i+=1)variable[i]='' // jeśli zmienna ma zawierać tekst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 tablica[0] = "Witaj świecie"; tablica[1] = "Hello World"; tablica[2] = "Co to ?"; ... A w twoim kodzie var tablica[tablice]; tablice += 1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 teraz w tej oto linijce ileliczb = get_integer('Podaj ilość zmiennych do stworzenia'); wyrzuca mi błąd "Wrong number of arguments to function or script." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 teraz w tej oto linijce ileliczb = get_integer('Podaj ilość zmiennych do stworzenia'); wyrzuca mi błąd "Wrong number of arguments to function or script." Wow, niesamowite! Zbyt mało argumentów! powinno być tak: ileliczb = get_integer("Podaj wielkość swojej kupy w kg:", "1000" ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 ileliczb = get_integer("Podaj wielkość swojej kupy w kg:", 0) tym argumentem nie moze byc string Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Mam jeszcze pytanie, po co jest to variable przed i ? Co to oznacza? for(i=0;i<varnumb;i+=1)variable[i]=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 te 'variable' to po prostu nazwa tablicy, tak jak zmiennej, rownie dobrze mozesz tam wstawic 'zmienna', itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 A co zrobić żeby zadziałać na wszystkie zmienne z tablicy na raz? tzn. np wszystkie zmienne w tej tablicy które utworzyłem dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 wtedy to zostaje zabawa z petla for i musisz miec jakis licznik ile wartosci przechowuje tablica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 var wynik, i; /* tworzymy zmienne tymczasowe, zostaną automatycznie skasowane po wykonaniu skryptu*/ for(i=0;i<max_index_tablicy;i+=1) { wynik+=tablica[i]; }// sumujemy wartości wszystkich tablic return wynik; //zwracamy wynik robisz z tego funkcje i już możesz w wygodny sposób sprawdzać kiedy chcesz, wartość sumy wszystkich zmiennych w tablicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 28 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Odświeżam, więc pomoże ktoś? :( Robienie double posta, zwłaszcza aby odświeżyć temat jest niezbyt zgodne z regulaminem. Dla sprawiedliwości - WARN gnysek Bywa, lecz odpowiedź potrzebuję bardziej niż bardzo.. Btw. w poprzednim poście pisałem że nie wiem jak za bardzo przekształcić to w tą funkcję.. Dobra już to zrozumiałem, dzięki wszystkim którzy mi pomogli, a w szczególności gnyskowi, doprowadził mnie do porządku ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 28 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 tak jak wyżej: pozostaje pętla for for (i=0; i<numb; i+=1) { suma+=tablica[i] //;) } //za numb musisz podstawić maksymalny index tablicy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi