GMcliker Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Witam ,zrobiłem te "rury" które są w mario i chciałbym zrobić że gdy się z nimi zetknę i nacisnę strzałke w dół to mnie gdzieś indziej teleportuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Poćwicz: place_meeting. Że jak? Dokumentacja i logiczne myślenie stoi przed tobą otworem. ... Oczekujesz małej podpowiedzi? Użyj do tego creation code'ów i specjalnego objektu oznaczającego rurę. ... Rzut przykładem: http://www.gmclan.org/up444_11_lol.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 24 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Już zrobiłem wpadłem na pomysł który działa EDIT:Jednak działa tak sobie bo od razu teleportuje czy ktoś pomół by mi ? Sorry za doubla, ale nie wiem jak to zrobić gdy robie twoim sposobem rura mi leci w dół! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Coś pokopałeś i tyle. Nie double-postuj i pisz, gdy jesteś na 100% pewien, że jest wszystko ok. Pokaż wszystkie eventy rury. Btw. Gratuluję oryginalności nazwy gry. ;p Edit. Posty złączone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Przepisałem wszystko i ot co po zetknięciu z rurą od razu mnie teleportuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Coś zchrzaniłeś... Przykład testowałem dokładnie. W obiekcie rury, w key press down powinno być coś takiego: if place_meeting(x,y-1,object0) { object0.x=ex; object0.y=ey; } Przykład działa dobrze, testowałem wiele razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Nie było tego :"if place_meeting(x,y-1,mario)" EDit :Ciągle jest tak samo a wiesz o co chodzi o ruch!twój ten ludek się nie rusza a mój tak i gdy naskocze lub spadne na tą rure teleportuje mnie bez przycisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Ja robię dla ciebie klockami, a ty kopiujesz tylko jeden klocek. Na szybko napisałem kod, bo nie miałem ochoty wstawiać screenshotów. W przykładzie było właściwie to samo, tyle że klockami. EDIT: Mam ochotę poprosić cię o plik twojego projektu. I zrobię to, bo rura powinna mieć jako parent ścianę, tylko z tym kodem o którym pisałem w evencie KEY PRESS DOWN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Wiesz Ruch chodzi o naskok w "Set the vertical speed" gdy naskocze jest szybkość w ruchu i gdy z taką szybkością wskocze teleportuje mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Przenieś kod, o którym już pisałem z eventu Colision do Key Press Down. -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 W evencie kolizji nie ma Kodu!Coś Ci sie pomyliło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Chyba jest - nic nie powinno dziać się automatycznie. I czy na pewno zrobiłeś Key Press Down, a nie Key Down? I czy na pewno jest to w objekcie rury? Nic mi się nie pomyliło - twoje posty są po prostu niezrozumiałe dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Jest key Press down!Nie wciskaj mi kitu sam wiesz że chodzi o ruch a ty mnie robisz w balona?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Podrzuć plik GM6 bądź popraw swój projekt - sam widzisz, że w przykładzie wszystko działa, a w grze coś się wali. <_< Co masz w tym Key Press Down? Jak wygląda ruch Maria? O co w cholerę jasną w końcu chodzi - o ruch, czy o teleport przez rurę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Chodzi o to żeby Maria wsysała ta rura po naciśnięciu strzałki w dół i wychodził z rury gdzie indziej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 http://www.gmclan.org/up444_11_Kopia_lol.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 A da sie to zrobić na jednym objekcie a nie na : obiect0,object2??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Myślenie logiczne: włącz się! Dorób do gry value mode. Jak to dokładnie zrobić - mimo, że wiem, to nie znam struktury twojej gry. Musisz sam to zrobić. Jeśli mode=0, egzekwuj ruch platformowy. Jeśli mode=1, wjedź do rury, a potem wyjedź z niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 off: pablo1517 widzisz i nie pomagasz xD Napisz do niego na PW być może pomoże ci, bo to jest matasha w dziedzinie Mario ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 off: pablo1517 widzisz i nie pomagasz xD Pablo już tu pisał, ale to było raczej o banerku w sygnaturze GMclickera. Btw. Można spróbować parentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Nom skarżył się na sygnaturke (nie podobała mu sie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Dalej jest ######sta ^^. A tak btw: najprościej zrobić 2 obiektu, objWlazl i objWylazl. Przy ustawianiu w roomie dajesz im odrazu po zmiennej np idd. Dajesz obiektowi Wlazl idd=1 i wylazł idd=1, potem obiekt w momencie przenoszenia postaci wyszukuje obiekt Wylazł który ma takie samo idd jak jego wlasne i tam przenosi twojego gracza. Mam nadzieje, że jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilar36 Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 @Gmclicker - matma ci sie klania....... myslenie logiczne spada ci do zera (bez urazy), powinienes troszku sam wlozyc w to prace^^ xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Tak jakby matma miała w tym przypadku dużo do rzeczy... heh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Coś nie rozumiem. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi