Yoda Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 No więc robiłem sobie taki silniczek "fizyki" przez duże " " :D No i napotkałem na problemik :/ Chodzi o to że kiedy puścimy klawisz, bloczek (ten czerwony) powinien się zatrzymać na najbliższej "ścianie" (swojej) :P no i nie wiem jak to zrobić :F - https://gmclan.org/up2576_11_fizyka.html link :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 16 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Sorry że odświeżam ale temat jest dalej aktualny ;) A ja potrzebuję pomocy, bo nie mogę dalej ruszyć :F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Listopada 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 jak ma się zatrzymywać na ściankach, to znaczy, że reszta z dzielenia przez 90 ma się równać 0, zatem if angle mod 90 = 0 będzie true gdy kierunki to 0,90,180,270 i 360 ponieważ w twoim kodzie brak nieco klamerek i nie chce mi się teraz bawić i tego poprawiać, to zmieniłem tylko if ( keyboard_check ( vk_nokey ) ) { if ( moveSpeed > 0 ) moveSpeed-=0.1; else if ( moveSpeed < 0 ) moveSpeed+=0.1; if angle mod 90 != 0 //moja zmiana if ( angle > 0 ) if ( angle < curangle+359 ) angle+=5; if ( angle < 0 ) if ( angle > curangle-359 ) angle-=5; } i już widać zmianę pokombinuj dalej sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 16 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 No właśnie też tak myślałem że musi być coś z tym dzieleniem żeby dawało jakoś najbliższe 90 ;p No ale ja siem jescem na tych bardziej zaawansowanych działaniach matematycznych nie znam więc... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi