x-drb Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Siemano. Mam pytanie dotyczące pamięci RAM. Chciałbym kupić kostkę 1GB DDR, ale ona ma większą częstotliwość taktowania niż moja. Nie wiem czy będą współgrać ze sobą kości o różnych częstotliwościach, bo kiedyś kupiłem i nie działało : / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Supavader Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Nie za bardzo rozumiem, ale jeśli masz np. kość 512MB DDR2, to nie będzie działać z 512MB DDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Jesli ostatnio nie dzialaly to jaka jest szansa ze teraz cudownym sposobem zadzialaja :P? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Sprawdź, ja mam 333 i chyba 400 - i działają tylko, że na 333hz obie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-drb Opublikowano 14 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Chodzi o to, że kiedyś jak do 256 mb 333 kupilem 512 400mhz to system sie uruchomil, tylko sie nic nie dało włączyć. Wszystko wykonywało "nieprawidłową operację" I sie pytam czy będą współgrać RAMy DDR o innych czestotliwosciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Skoro jedną kość miałeś 256, a drugą 512, to nic dziwnego, że Ci nie poszło - obie muszą mieć takie same pojemności. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Supavader Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Skoro jedną kość miałeś 256, a drugą 512, to nic dziwnego, że Ci nie poszło - obie muszą mieć takie same pojemności. ;] Lol :o W takim razie skąd wzięły się komputery z 768MB RAM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floodnik Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 3x256? Na częstotliwościach niezbyt się znam ale jeśli chodzi o pojemności to lepiej jednak tak jak Dark Maximal. Kolega miał z tym problemy i ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Nie musza miec ani takich samych czestotliwosci ani takiej samej pojemnosci. Nie wiem dokladnie jak to jest ale sam mialem 256MB 133MHz + 1024MB 200Mhz, i dzialalo (na 133MHz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 A ja mam 2x 256mb 133mhz + 1x 512mb 400mhz i mi działają :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floodnik Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Podobno zalezy tez od plyty glownej, czy wyrobi xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 czy wyrobi Raczej czy obsluguje czestotliwosci na ktorych dzialaja kosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CuB3 Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Raczej od marki firmy. Powiem Ci tylko tyle, ze jak masz plyte glowna ECS albo ASRock to nie ryzykuj dokupywania pamieci roznych firm o roznych taktowaniach. A po drugie to wogole jak chcesz kupic ram 400mhz to najpierw sprawdz czy takowy obsluguje plyta glowna. Hmm... Co do kompatybilnosci. Nie ma roznicy czy bedziesz mial 256mb + 512mb czy tez 133mhz + 333mhz. Wazne aby pamieci obslugiwaly predkosc tych wolniejszych, gdyz pamieci szybsze gdy sa laczone z wolniejszymi pamieciami dostaja obnizone taktowanie. Dokladniej takie samo jak te wolniejsze aby magistrala systemowa mogla obsluzyc obie pamieci. Tak wiec przed zakupem nowych pamiatek poczytaj uwaznie jaka predkosc ma teraz Twoja aktualna kostka i czy te ktore chcesz kupic obsluguja te predkosc :) BTW. Pewnie przez to nie wspolpracowaly Ci wczesniej tamte pamieci. OffTopa: Co do Waszych wyyslow ze taktowania musza byc te same albo pojemnosci kostek. Mam na to jedna odpowiedz. ZaL.Ru Dziwniejszych wymyslow o RAM'ach nie slyszalem w zyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 ja mam 2 kości 256 z taktowaniem 333 mhz i 1 kość 256 400 mhz... i jakoś ładnie wykrywa mi jako 768 mb ram... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi