Lord Marcelot Opublikowano 7 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 Siema! Mam pytanie. Czy jest jakiś kod w GML'u który pozwolił by sprawdzić czy liczba jest nieparzysta lub parzysta? A dokładnie chodzi o to że: 1. Sprawdza czy liczba jest parzysta, jeśli tak pisze 0 i dzieli jeszcze raz; 2. Sprawdza czy liczba jest nieparzysta, jeżeli tak pisze 1 i dzieli jeszcze raz; Jeżeli jest taka możliwość prosił bym o kod ktory pozwoli sprawdzić czy liczba jest parzysta lub nieparzysta ;) Pozdro Edit: Chce zrobić żeby z podanej liczby program zamieniał na system dwójkowy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 7 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 if liczba mod 2 = 0 then ^jest parzysta^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 7 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 I to sie twoim zdaniem robi sprawdzając czy liczba jest parzysta oO? Zmienienie liczby dziesiętnej na dwójkowa to dzielenie jej przez 2 i sprawdzanie czy jest reszta, jeśli jest to zero i to co wyszło z dzielenia znów na 2 itd. Sam pisałem program który zamienia tekst na kod binarny :P napisałem chyba funkcje zmieniającą liczby z systemu dziesietnego na binarny... To chyba ta var result, r, lett,_bincode; lett=argument0; result=1; _bincode=''; while(result>=1) { result=lett div 2; if (lett mod 2 ==1) { r=1; } else { r=0; } lett=result; _bincode=string_insert(string(r),_bincode,1); } return _bincode; Jako argument do funkcji podajesz jakąś liczbę w systemie dziesiętnym a funkcja zwraca string z ciągiem cyfr 0 i 1, czyli kod binarny tej liczby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 8 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 I to sie twoim zdaniem robi sprawdzając czy liczba jest parzysta oO? a nie oO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 8 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 No.... nie... sprawdzenie czy liczba jest parzysta nie robi z niej liczby w systemie binarnym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 8 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 @pablo1517 Ja sobie tak wymyśliłem że będzie łatwiej :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 9 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 Sorry za double posta Jak zrobić żeby: if liczba = x.5 { liczba = x } ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 9 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 ceil(liczba); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 9 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 I to zaokrągla w duł? Edit: I mi w ogóle chodziło jak zapisać liczba.5 bo GM chyba zrobi np. 2222.5.5 jeżeli liczba = 2222.5 :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Października 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 ta, siedem kropek jeszcze, na pewno więcej jak jedna nie będzie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilar36 Opublikowano 9 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 naucz sie podstaw pascala to miniesz wiele poroblemow xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 9 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 No.... nie... sprawdzenie czy liczba jest parzysta nie robi z niej liczby w systemie binarnym... Ale ja nie pisalem jak zmienic liczbe na binarna, tylko jak sprawdzic czy jest parzysta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 9 Października 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 @Pablo1517: Hanjuso podał przecież tylko sposób na sprawdzanie czy liczba jest parzysta, a nie cały algorytm, więc co się czepiasz... Co do konwertera, to proszę bardzo: skrypt: dec2bin( liczba ), który zwraca postać binarną w formie tekstu: var _bin; _bin = ""; while ( argument[0] ) { _bin = string( argument[0] mod 2 ) + _bin; argument[0] = argument[0] >> 1; } return _bin; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 9 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 To jest trudniejsze niż się wydawało :P może kiedyś wrócę do tego tematu i będę się śmiał że tego nie rozumiałem ale na razie podziękuje :P THX wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi