m@rcixxx Opublikowano 4 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 siemka! mam duży problem ze zrobieniem realistycznych odbić samochodów. chodzi mi o to że np. dwa samochody zderzają sie bokami (gdy jadą) i wtedy lekko sie odbijają na boki i jadą dalej. bo mi to wyszło takie coś że gdy dojdzie to takiej kolizji to jeden staje w moment w miejscu a drugiego odrzuca na pół planszy w tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 4 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 zaraz dam w edicie przyklad :D https://gmclan.org/up2321_12_samochody.html o to chodzilo ? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 5 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 próbowałem otworzyć ten plik ale jest uszkodzony moze powiedz jak zrobiłeś ten przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Vayaa Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Misiek puszcza tylko przyklady na gm7. Może ktoś by przepisał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 5 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 może ktoś mógłby mi chociaż jakis kod pokazać, acha mam GM 6.1 jak ktoś ma takiego to może da jakiś mały przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 zalozmy ze masz obiekty auto1 i auto2 w collision z auto2 w obiekcie auto1 oraz w collision z auto1 w obiekcie auto2 daj : if x > other.x { x+=10 } if x < other.x { x-=10 } a pozatym w tym przykladzie bylo takie cos ze "samochody" ( :D ) poruszaja sie na poczatku na ukos a pozniej po kolizji odrzucaja sie lekko na bok (to co Ci wlasnie podalem) i jada prosto. Jesli jestes ciekawy jak to wyglada w przykladzie to napisz :P ale to jest w sumie proste, ogranicza sie tylko do stworzenia jednej zmiennej, ktora po kolizji zmienia swoja wartosc i przez to samochody jada inaczej ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Dzięki za kod, zaraz sprawdzę jak działa. Działa. Trochę skaczą te samochody ale mniej więcej taki efekt chciałem zrobić. Jeszcze raz dzięki. Aha, ten kod trzeba dać tylko do samochodu, którym ja jadę bo jak go dam do przeciwnika to dziwne rzeczy się dzieją :) Jest jeszcze taki haczyk, że czasem jak się zderzę to dwa smochody stają w miejscu ( albo jeden wjeżdża na drugiego - paranoja) i można moim wtedy skręcać w miejscu. Jak rozwiązać TEN problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 nie wiem ....... przydalby sie plik gm6 z twojej strony :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Nie mam swojej strony internetowej. A tak w ogóle to po co ci mój plik gm6. Aha, żebyś mógł go przerobić i pokazać o co ci chodzi z tą kolizją ? To może napisz jak ma wyglądać ta zmienna, o której mówiłeś (albo jakich klocków użyłeś). :bye1: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 wrzuc na uploader gmclanu. a plik gm6 chce zobaczyc, bo : Działa. Trochę skaczą te samochody ale mniej więcej taki efekt chciałem zrobić. Jeszcze raz dzięki. Aha, ten kod trzeba dać tylko do samochodu, którym ja jadę bo jak go dam do przeciwnika to dziwne rzeczy się dzieją Jest jeszcze taki haczyk, że czasem jak się zderzę to dwa smochody stają w miejscu ( albo jeden wjeżdża na drugiego - paranoja) i można moim wtedy skręcać w miejscu. Jak rozwiązać TEN problem? , i wlasnie chce sprobowac go rozwiazac, a bez pliku gm6 czy tam gmk bedzie mi trudno :). a pliczek mozesz mi wyslac na email jak nie chcesz aby byl ogolnodostepny : serval4@tlen.pl , nikomu go wiecej nie dam, a jak nie to na uploader. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Mógłby mi ktoś pomóc bo zależy mi na tym żeby to zrobić, z góry dzięki za pomoc (Jeszcze raz spróbuję to ściślej opisać : wyobraźcie sobie taką kolizję - rozpędzony samochód uderza w tył drugiego od boku - i co się wtedy z nimi dzieje ? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Misiek - z tym twoim przykładem...(bez komentarza). Nie oto mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 co ? ja tutaj dalem tylko jeden przyklad i odpisales : dzięki działa, nmniej więcej taki efekt chcialem uzyskac. A miesiac pozniej piszesz ze nie o to ci chodzilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Bo z czasem potrzebowalem bardziej zaawansowanego przykladu,z reszta powiedzialem mniej wiecej, w sumie ten twoj przyklad nie jest zbyt realistyczny, chyba sie nie obraziles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 no co ty :P tylko troche to dziwnie zabrzmialo :D miesiac temu mowiles ze o to ci chodzilo a teraz , ze nie oto ci chodzilo, tak jakbym ci dal ten przyklad dzisiaj :thumbsup: a jakby nie patrzec post z przykladem jest dosc stary :D mam nadzieje ze mnie zrozumiales. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 :) no rozumiem, glupio to troche napisalem. Moze bys sprobowal zrobic troche lepszy przykladzik. :bye1: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 10 Października 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Lepiej zacznij się rozglądać za jakimś porządnym silnikiem fizycznym na oficjalnym forum game makera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 dobra poszukam. :bye1: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 11 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 co ? ja tutaj dalem tylko jeden przyklad i odpisales : dzięki działa, nmniej więcej taki efekt chcialem uzyskac. A miesiac pozniej piszesz ze nie o to ci chodzilo. aha coś mi się we łbie pokminiło, chodziło mi o to, że nie taki jest przykład a kod, który pokazałeś jest w porządku. (teraz sobie przypomniałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 12 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Czy zna ktoś jakiś link, w którym mógłbym znaleźć dobry silnik fizyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 12 Października 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Nie, ale znam regulamin i za trzy posty pod rząd dostajesz ostrzeżenie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 12 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 sory ale nie zauważyłem :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi