gumex Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Czemu jak wyzeruje tablice wyświetla mi sie taki błąd ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Mouse Event for Left Button for object bluzka: In script kup: Error in code at line 7: global.miejsce[i,j]=0 at position 19: Array index >= 32000 A tak mam wyzerowanie tablic: global.iloscItemow=0 global.miejsce=0 for (i=0;i<10;i+=1) { for (j=0;i<4;j+=1) { global.miejsce[i,j]=0 } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziu Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Jeśli się nie mylę to chcesz zrobić dwuwymiarową tablice. Nie wiem jak to jest w GML, ale pewnie tak samo jak w c++ Zamień to global.miejsce[i,j]=0 na to global.miejsce[i][j]=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Nie działa wyskakuje Assignment operator expected. Edit: w gmie tablice dwuwymiarowe sa tak jak ja zrobilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 global.iloscItemow=0 global.miejsce=0 for (i=0;i<10;i+=1) { for (j=0;i<4;j+=1) { global.miejsce[i,j]=0 } } Nie widzisz tutaj tego błędu? Ok to masz poprawny: global.iloscItemow=0 global.miejsce=0 for (i=0;i<10;i+=1) { for (j=0;j<4;j+=1) { global.miejsce[i,j]=0 } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Eh wyskakuje teraz inny błąd ale co ty zmieniłeś w tym kodzie bo nie widze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 for (j=0;j<4;j+=1) W srodku miales i<4 zamiast j<4 :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 A stworzyłeś te zmienne global.miejsce[0,0] = 0; global.miejsce[1,0] = 0; ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Up@ A trzeba tak a nie można za pomocą pętli for? Edit: Ten błąd to:Unknown variable miejsce or array index out of bounds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 global.iloscItemow=0 global.miejsce=0 for (i=0;i<10;i+=1) { for (j=0;j<4;j+=1) { global.miejsce[i,j]=0 } } Najpierw przypisales zmiennej wartosc 0, czyli zmienna jest liczba, a pozniej chcesz zrobic z tego tablice, stad ten blad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubx Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 A może masz za dużą tablice? "Array index >= 32000" czyli GM nie obsługuje tablic większych niż 32000 elementów. Musisz ją podzielić albo coś wymyślić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Jednak nie. <_< Nadal mam ten błąd co 3 posty wyżej zrobiłem tak jak Hanjuso powiedział i nic Dobra daje link do pliku:https://gmclan.org/up1829_12_gireka.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziu Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 A tak btw dałeś to w create objectu ? Bo jak nie to problem załatwiony ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Dałem <_<. Dobra wszystko działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Sry za double posta ale inaczej byście o tym nie wiedzieli otóż nie wiem czemu jak kupie 1 item to od razu cały plecak mam zapełniony oto plik gry:http://www.gmclan.org/up1829_12_06fe6de7aa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Dałbyś to w .gm6 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Dobra masz: https://gmclan.org/up1829_11_gierka.html ale to tylko jeden raz :]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 użyj "break;" (Łamanie lopa) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 a czy czasem tablice nie mają ograniczenia do 32000 w indexie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Dokładnie Pablo. =) Po za tym to co napisał Hanjuso jest bez sensu bo w GM: array == array[0]; :) if global.iloscItemow<40 { wolne=true for (i=0;i<10;i+=1) { for (j=0;j<4;j+=1) { if global.miejsce[i,j]=0 { x=inv.x+49*i y=inv.y+49*j global.miejsce[i,j]=1 global.iloscItemow+=1 exit; } } } } else { wolne=false } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Wielkie dzięki Tymon działa :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi