Radziu Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Problem polega na tym, że nie moge zrobić tak aby kula zawsze wylatywała z lufy. MAm objekt hero na którym jest ruchomy obiekt reka, ktory sie obraca w zaleznosci od kursora. Z kolei ręka trzyma pistolet który chodzi razem z ręką. I nie moge zrobić aby przy strzale kula wychodziła prosto z lufy... :/ Screen 1 Screen 2 Widać różnice. Raz kula wychodzi blisko, a raz daleko od pistoletu:( A jak obróce sie bohaterem to wogóle z za pleców strzela. Pomożecie ? T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 A dales zeby tworzyl sie w x i y pistoletu? Wycentruj odpowiednio orgin sprita i ustaw tez image_angle = direction. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziu Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 zrobilem w klocku "create moving " object : obj_pocisk x:0 y:0 speed: 14 direction : point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y ) Nawet jak wycentruje na lufe to jakoś( poprzez wykonywanie obliczen na x i y ) to i tak pocisk nie bedzie zawsze wylatywał centralnie z lufy. W jednej pozycji wyleci z lufy, a jak wezne gdzieś np. do góry kursor to wyleci juz z pare pixeli pod lufą.... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Musiałbyś obliczać x i y, bo z tego co widzę, ręka jest ruchoma. Albo ustawić depth kuli na większy niż ręki i wystrzelać z punktu obrotu ręki w jej kierunku, wtedy tylko mamy problem jesli koleś ruszy ręką w czasie strzału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 image_angle = oReka.image_angle; To ci się przyda. =] A jak nie pomoże to pokaż to w pliku .gm6 to ci poprawię. =P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 @UP Ale jemu nie chodzi o obrót kuli, tylko o to skąd ona wylatuje :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 @UP Ale jemu nie chodzi o obrót kuli, tylko o to skąd ona wylatuje :P Wiem, ale ty nie rozumiesz tej funkcji. =P Oczywiście można użyć jeszcze bardzo fajnej funkcji: lenghtdir_x, lenghtdir_y. =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziu Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Maypayn , gdzie mam tamto wkleić ? To pomoże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 dir=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y) instance_create(x+lengthdir_x(sprite_width,dir),y+lengthdir_y(sprite_width,dir), bullet) w ręce przy tworzeniu kuli ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziu Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 to chyba nie jest dobry pomysł aby z za ręki strzelało... NIe ładnie to wygląda i są momenty gdzie kula wcale nie leci przez lufe :( P.S Musi być jakiś sposób żeby tworzyl sie bullet w lufie i z niej wylatywał.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 dir=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y); instance_create(x+lengthdir_x(sprite_width+50,dir),y+lengthdir_y(sprite_width+50,dir),bullet); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziu Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Coś nie tak to działa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Ahh pokaż nam plik .gm6 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziu Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 hahaha, nic z tego :P Jeszcze nie teraz xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Przecież Ci nie wykorzystamy do innych celów niż pomoc =). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziu Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 z tym że ja to mam w gmk .... tzn w gamemaker7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 To pokarz też to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 A .gmk nawet nie pokazuj. @Down: jak dasz w .gmk to ci nie pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziu Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zaraz tylko wrzuce na serwa http://www.uploader.pl/?d=2458B6301 @UP Ok, ale tam Lord Marcelot też oferuje pomoc :) Maxpayn, ale jak masz jakiś pomysł, tak na sucho to napisz :) xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 masz pod złym katem narysowanego sprita musi być równo 90 stopni. zobacz jak zrobiłem to w przykładzie ;) https://gmclan.org/up1558_11_strzelanie.html masz pod złym katem narysowanego sprita musi być równo 90 stopni. zobacz jak zrobiłem to w przykładzie ;) https://gmclan.org/up1558_11_strzelanie.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziu Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Już sprawdzam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 masz pod złym katem narysowanego sprita musi być równo 90 stopni. zobacz jak zrobiłem to w przykładzie ;) https://gmclan.org/up1558_11_strzelanie.html Edit: co jest jak odświeżam stronę zawsze dodaję się moja odpowiedz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziu Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 nice :) A do czego są te alarmy :D ? Nie rozumiem zastosowania alarmu. Wytłumaczysz połowicznie :D? EDIT : wywaliłem z serwa pliczek z grą, bo już problem naprawiony :). Dzięki Marku xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 to jest po to aby nie napierdzielał jak głupi seriami tylko strzelał w odstępie... np. mamy if ( can=true) jeśli can ma wartość true może strzelac if ( can = true ) { //akcja strzalu can=false //zmieniamy can na false, wtedy warunek nie zostanie spełniony i nie oddamy strzału alarm[0]=6 //ustawiamy alarm ktory po odliczeniu od podanej wartości z powrotem zmieni can na true w wyniku czego będzie można znowu oddać strzał } Mam nadzieję że rozumniesz ;) edit: jeżeli sciągnołeś to ja też wyrzucam z mojego upa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziu Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Wszystko działa ładnie :). Jeszcze raz ci dziękuje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi