Skocz do zawartości

Rzut kości...

palermo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przy pisaniu gry pojawiły się u mnie następujące problemy:

1. Potrzebuję zrobić okienko do wprowadzania danych (dokładnie pięciu cyfr, nie więcej - pierwszy problem), te dane jak się domyślam będą przypisane jednej zmiennej, potrzebuje tą pięciocyfrową liczbę rozdzielić na pięć zmiennych, np. wprowadzam 12533 -> rozdzielam to na: a=1, b=2, c=5, d=3, e=3.

2. Mam pięć zmiennych, potrzebuję teraz sprawdzić czy te pięć zmiennych układa się w kombinacji 2 + 3, np. podane liczby to 2,3,3,2,3, albo 5,4,4,5,5.

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam!

Pojawił się kolejny problem. Otóż mam losowo wybranych 5 zmiennych (rzut kośćmi). Jak sprawdzić czy jest to duży strit? Sprawdzam czy zmienne są od siebie różne, ale pojawia się taki problem bo może być 1,2,3,4,5 - zmienne różne jest duży strit, 1,2,4,5,6 - zmienne różne nie ma dużego strita, trzeba wyeliminować błąd z cyframi 1 i 6 ale nie wiem jak :mellow: O małym stricie to już nie wspomne :( (mały strit oznacza cztery kolejno ułożone cyfry z pięciu cyfr, np. 1,3,4,5,6 lub 1,2,3,4,6. Proszę o pomoc!

co do tego rozdzielania liczby na cyfry:

liczba=12345
cyfra1=real( string_copy( string(liczba), 1,1 ) )
cyfra2=real( string_copy( string(liczba), 2,1 ) )
cyfra3=real( string_copy( string(liczba), 3,1 ) )
cyfra4=real( string_copy( string(liczba), 4,1 ) )
cyfra5=real( string_copy( string(liczba), 5,1 ) )

lub

liczba=12345
cyfra1=liczba div 10000
cyfra2=liczba div 1000 mod 10
cyfra3=liczba div 100 mod 10
cyfra4=liczba div 10 mod 10
cyfra5=liczba mod 10

Dzieki. Jak jeszcze ograniczyć wpisywanie zmiennej do pięciu znaków? Może trzeba zrobić tak że znaki powyżej piątego są ignorowane?

Aha i teraz mój największy problem! Sprawdzenie czy pięć zmiennych (a,b,c,d,e) układa się w kombinacje małego strita (przynajmniej cztery z pięciu zmiennych muszą układać się w jeden ciąg, np. 1,2,3,4,6 lub 3,2,3,4,5). Próbowałem już kilku sposobów ale nic nie działa :/ Proszę o pomoc!!

1. Uzywajac get_string (lub get_integer), mozna conajwyzej zignorowac dalsza czesc po 5 znaku, np. wykorzystujac string_copy().

2. Trzeba po kolei porownywac ze soba najpierw cztery pierwsze, a pozniej cztery ostatnie liczby.

if (cyfra1==cyfra2-1) && (cyfra2==cyfra3-1) ....

Do usprawnienia mozna zastosowac petle.

• 1 miesiąc temu...

zrób tablice 6 na 5 - 6 bo tyle wartość może wkazać jedna kość , 5 bo tyloma kościami rzucasz.

Dzięki tablicy będziesz w stanie sprawdzić wszystkie możliwe kombinacje i ustalić czy to jest mały czy duży

strit, para, trójka, kareta itd. Robiłem gre w kości w studium na zaliczeni z programowania w Turbo Pascalu -

na tablich działało najlepiej. Przykład:

zakładamy że wyrzuciłeś 3,5,2,6,1 w tablicy będzie to wygładać tak:

0 0 1 0 0 0

0 0 0 0 1 0

0 1 0 0 0 0

0 0 0 0 0 1

1 0 0 0 0 0

dalej robisz sumę wartości w poszczególnych kolumnach - w naszym wypadku otrzymamy 111011 - i już wiadomo, że nie ma ani małego ani dużego srita. Przy dużym stricie - 111110 lub 011111, przy małym 4 jedynki w jednym ciągu (np. 111101), w wypadku pary pojawi cyfra 2 (np. 110021 - para piątek) w wypadku trójki - cyfra 3 (np. 310001 - trójka jedynek ) itd ..