Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Zastanawiam się czy Windows tak naprawdę ssie. Więc chciałbym sobie zainstalować Linuxa obok Windowsa XP No i mam kilka pytań: 1. Który linux jest najlepszy i czy jest jakaś aplikacja na otwieranie plików EXE? 2.Skąd wziąć linuxa? Można ściągnąć z jakiejś strony i nagrać na Płyte? Czy on jest płatny(słyszałem że nie)? Czy trzeba czekać na wysyłkę? 3. Ciekawy jest linux? 4. Jak go zainstalować żeby nie skasować WIN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Zastanawiam się czy Windows tak naprawdę ssie. Chłopie, z tego co widzę, to Ty sam nie wiesz, czy chcesz tego Linuxa. ;p Nie kieruj się ślepo opinią zatwardziałych fanów tegoż systemu. Najpierw zastanów się, czy Pingwin jest Ci naprawdę potrzebny. Jeśli Windows Ci wystarcza to siedź na nim. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karus99 Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Na dyskietkę!? Żaden system operacyjny ci się nie zmieści na dyskietkę. Normalnie instalujesz a jak włanczasz komputer tao masz onko wyboru który system operacyjny chcesz użyć. Edit: @Maximal O jesteś. A ta 29 tura to nie trwa za długo. I kiedy będzie głosowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 1. Polecam Ubuntu. 2. Znajdziesz go na wielu stronach. Jest darmowy. (To jego największa zaleta) 3. Właściwie chyba tylko dla tego tyle osób z niego korzysta xP . 4. Eee. Windowsa będziesz miał. Zapoznaj się z partycjami i stronami typu: http://www.linux.pl/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Ściągam Ubuntu. Mam już 53% i nagram se na płytkę. Win mi sie przydaje do grania i do niczego innego.(ewentualnie do korzystania z Game Maker 6.1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Win mi sie przydaje do grania i do niczego innego.(ewentualnie do korzystania z Game Maker 6.1)Więc po co Ci Linux, skoro Windowsa nie wykorzystujesz nawet w połowie? :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Zastanawiam się czy Windows tak naprawdę ssie.:hmmm: 1. Który linux jest najlepszy i czy jest jakaś aplikacja na otwieranie plików EXE? 2.Skąd wziąć linuxa? Można ściągnąć z jakiejś strony i nagrać na dyskietkę? Czy on jest płatny(słyszałem że nie)? Czy trzeba czekać na wysyłkę? 3. Ciekawy jest linux? 4. Jak go zainstalować żeby nie skasować WIN 1. ten który ci najbardziej odpowiada (jak dla mnie to 'najlepsze' są gentoo i slackware). a do exe - program Wine. 2. z internetu, przeważnie linux zajmuje 1-2 cd, większość jest darmowa, na wysyłke czekasz jak sobie zamówisz płyte z odrazu wypalonym obrazem jakiegoś pingwina. 3. dla mnie - owszem, ciekawy. 4. robisz mu osobną partycję i przy instalacji zazwyczaj wykryje ci windowsa, potem przy włączaniu komputera będzie miał menu z wyborem systemu. Na dyskietkę!? Żaden system operacyjny ci się nie zmieści na dyskietkę.widać jak się znasz :thumbsup: baj de uej, pierwsze pytanie jest trochę źle sformułowane, bo linux to tylko jądro do pobrania z www.kernel.org, pytanie powinno brzmieć "Którą distrybucję wybrać" bądź coś w tym stylu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Na dyskietkę!? Żaden system operacyjny ci się nie zmieści na dyskietkę. QNX się zmieści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Opis linuksa z linux.pl: Dystrybucja Linuksa (GNU/Linux) - jest kompletnym systemem operacyjnym, czyli jądrem wraz z zestawem niezbędnego do działania oprogramowania. Są dystrybucje zajmujące dyskietkę, a są i takie które zajmują kilka płyt DVD, wszystko zależy od ilości dołączonego oprogramowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Dobra głupi walnąłem z tą dyskietką zaraz to zmienię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Więc po co Ci Linux, skoro Windowsa nie wykorzystujesz nawet w połowie? :| Może w celu nauczenia się jego obsługi (a nóż się kiedyś przesiądzie), po prostu może czysta ciekawość. Tak jak ja. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Dobra mam partycje D: i ściąga mi sie linux(ale błąd mam w Windowsie i dupa muszę od nowa) I jeszcze jedno ważne pytanie czy Wine działa na wszystkich dystrybucjach? słyszałem coś jeszcze o cenedze dzięki której można otworzyć niektóre gry ale na jakiej dystrybucji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Dobra mam partycje D: i ściąga mi sie linux(ale błąd mam w Windowsie i dupa muszę od nowa) I jeszcze jedno ważne pytanie czy Wine działa na wszystkich dystrybucjach? słyszałem coś jeszcze o cenedze dzięki której można otworzyć niektóre gry ale na jakiej dystrybucji? Czy Wine działa na wszystkich - niewiem. Na większości napewno. Chcesz Linuxa zainstalować na partycje D ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Wine (Cedega chyba też) działa na dystrybucjach z kernelem 2.6.* który jest teraz praktycznie standardem i jest obecny w każdym distro domyślnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 a na ubuntu działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 działa, bo Ubuntu ma jajko z linii 2.6 B) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 @karus99: To ty widzę nie znasz żadnych systemów operacyjnych poza Windows. Mógłbym wymieniać sporo OSów mieszczących się na dyskietkach, min: MenuetOS, FreeDOS32, Monkey Linux, Windows 1, Windows 2, Windows 3.1, Windows 3.11... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Na dyskietkę!? Żaden system operacyjny ci się nie zmieści na dyskietkę. Windows 85 mial 1,20~ mb :| Widzialem gdzies kiedys do sciagniecia nie pamietam gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Pierwsze winy mieściły się na dyskietkach. Ale win 3.11 i 3.1 chyba nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karus99 Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Dobra ale ja nie mówię o prechistorycznych systemach operacyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Dobra mam Linuxa na płycie i co teraz krok po kroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karus99 Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Zajżyj se do tematu proxxa tam pisali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 @karus99: Nazywając nowe i nadal rozwijane systemy prehistorycznymi pokazujesz genialność swojej wiedzy. Jedyne nierozwijane systemy z tych, które wymieniłem to Windowsy i Monkey Linux; FreeDOS32 jest dopiero we wczesnych wersjach (projekt zrobienia DOSa na 32-bitowym jądrze, a nie 8- czy tam 16- bitowym jak dotąd), a MenuetOS niedługo będzie w finalnej wersji (nawet niedawno został przeportowany na 64-bitowe procesory). Błagam, nie wypowiadaj się już więcej o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Dobrze ale tam będzie przy instalacji okno wyboru twardego i partycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Po załadowaniu GRUBa będziesz mieć do wyboru 2 systemy -> Linuksa i Winde, z tym, że Windows powinien być instalowany pierwszy. Nie będzie rozdrabniania na partycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Tak, a czemu nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 To znaczy że muszę przeinstalować Windowsa? Ale ja nie mogel urwali by mi łba w domu :P PS.Obraz nagrałem NERO Exspresem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Nie musisz, po prostu sprawdź czy md5 się zgadza i instaluj. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 md5? Nic nie kumam :P Pff. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 9 Lipca 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Ło matko, tego tematu się czytać nie da. Po co się w ogóle bierzesz za linuksa z wiedzą równą zeru. Łapki ucięło? Przecież jest polska strona ubuntu, artykuły, ichnie forum... Jeszcze trochę i będę zamykał takie tematy. Co my jesteśmy oficjalnym supportem linuksów? :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi