Mag_Ognia Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Pytanie jak w temacie tylko teraz lepiej je zadam. Otóż ni chce robić oddzielnych spritów na jeden obj bo to dożo miejsca zajmuje i można sie pogubić. Czy jest możliwe coś takiego: Robię sprita który ma 13 klatek. Tak pierwsze 3 klatki są odtwarzane gdy wcisnę prawą strzałkę a gdy puszczę ją to będzie klatka 1. To samo z lewą stroną klatki 4,5,6 a stop to 4. a jak np podejdę do drabiny i wcisnę strzałkę w górę to sprite mi sie zmienia na 789. A jak się puści to będzie wtedy 10 klatka która ostatnia była pokazywana. No i na koniec kucanie. Jak sie kucnie to będzie sprit w zależności którą strzałkę ostatnio kliknąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 wszystko się da, tylko, że moim zdaniem tak się bardziej pogubisz niż robiąc te 3 oddzielne sprity... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Bez problemu da się to zrobić Oczywiście musisz przemyśleć co wolisz bardziej bałagan w spritach czy bałagan w kodzie edit: pablo1517 mnie ubiegł >3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Mogę kod albo przykład? Bo z oddzielnymi mam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Pytanie jak w temacie tylko teraz lepiej je zadam. Otóż ni chce robić oddzielnych spritów na jeden obj bo to dożo miejsca zajmuje i można sie pogubić. Czy jest możliwe coś takiego: Robię sprita który ma 13 klatek. Tak pierwsze 3 klatki są odtwarzane gdy wcisnę prawą strzałkę a gdy puszczę ją to będzie klatka 1. To samo z lewą stroną klatki 4,5,6 a stop to 4. a jak np podejdę do drabiny i wcisnę strzałkę w górę to sprite mi sie zmienia na 789. A jak się puści to będzie wtedy 10 klatka która ostatnia była pokazywana. No i na koniec kucanie. Jak sie kucnie to będzie sprit w zależności którą strzałkę ostatnio kliknąłem. Ten sposób da ci tylko minimalną oszczędność w pamięci, a bałagan w kodzie jest dużo gorszy od bałaganu w sprite`ach. Nie polecam, zwłaszcza w GM, w którym dodatkowo możesz sobie swobodnie i bardzo prosto grupować wszystkie sprite`y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Widzę że skutecznie odradzacie. To to chociaż mały przykładzik na chodzenie w prawo i lewo w platformówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Lipca 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 kurde, na stronie głównej masz link, no ale oczywiście zamiast poszukać, to pytać lepiej, a potem sie pytasz za co ostrzeżenia: https://gmclan.org/index.php?plik=124 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Taaa ale ten przykład mi nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi