TeoTN Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 "Secunia informuje o dziurze w popularnym opensource-owym programie graficznym GIMP. Luka teoretycznie może umożliwić cyberprzestępcy przejęcie kontroli nad zaatakowanym komputerem. Obecnie udowodniono, że jest ona w stanie doprowadzić jedynie do awarii GIMPA. Dziura występuje w funkcji seek_to_and_unpack_pixeldata w pliku plug-ins/common/psd.c, który obsługuje format PSD. Atakujący może podsunąć ofierze odpowiednio spreparowany plik PSD i doprowadzić do przepełnienia stosu. Umożliwia to następnie wprowadzenie i wykonanie kodu na prawach zalogowanego użytkownika. Według Secunii błąd występuje w wersji 2.2.15 i wcześniejszych dla systemów Windows, Unix i Mac OS X. Pojawiły się już poprawione repozytoria, nie ma jeszcze jednak gotowej całej poprawionej wersji. Osoby, które nie chcą samodzielnie kompilować Gimpa powinny poczekać na udostępnienie kolejnej edycji programu. Źródło: ArcaBit.pl" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 6 Lipca 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 No i? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 #up No chyba niektorzy maja i powinni o tym wiedziec xP #down Aha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 6 Lipca 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Jak ktoś chce wiedzieć, to niech sobie wejdzie na secunię - tysiące monitorowanych programów - setki tysięcy luk. Jakby to tylko GIMP był taki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 mimo to warto uważać, no nie? a GIMPa można zastąpić do czasu załatania luk, innym dobrym programem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 :hmmm: głupie podejście. Windows też ma z pewnością pare luk - zmienisz na coś 'lepszego' do czasu załatania dziur? hm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Ta, ostatnio Microsoft wypuścił aż 6 łat do Windows XP. Przed załataniem można było bezproblemowo przejąć kontrolę nad komputerem, a wy się przejmujecie głupią dziurą w GIMP, której nie będzie za 2-3 dni, bo nowa wersja wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Lipca 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 @TeoTN: Ta, GG też ma dziury i nikt nie narzeka, do tego dodać dziury w windowsie i co rusz ktoś pisze "włamali mi się na gg" choć tak naprawdę zapomniał w szkole na informatyce skasować swojego konta i mu wszystko wyczytali. Np. mojemu kumplowi nie dalej jak dwa miesiące temu na angielskim w sali medialnej tak zrobili - koleś poszedł na specjalizację z sieciami i systemami, a takiego babola popełnił. A to że program ma jakąś dziurę to normalka, dziur pozbawiony jest tylko "Hello world". Im większa aplikacja, tym większa szansa, że czegoś się nie przewidziało i coś się schrzaniło. Na tym polega właśnie praca programisty, żeby stworzyć program tak, że ryzyko wystąpienia błędu jest jak najmniejsze, a nawet jeżeli taki błąd wystąpi, to program sobie z nim poradzi i będzie działał dalej, zamiast się zawieszać / wyłączać. Zauważ, że jak robisz grę w GM, to co rusz wyskakuje ci błąd - widzisz jaki masz dziurawy program ? :P p.s. wiecie, że FF windowsa z małej litery uważa za błąd i chce pisać z dużej? Z szacunku czy jak? Wydzieliłem z tego tematu dyskusje na temat strony Bagna, nie zaśmiecać tego tematu już więcej na ten temat. Marmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 15 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 Windows to nieco inna sprawa ;) ale chyba warto omijać to co niebezpieczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 No, czyli jak tak myślisz, to powinieneś wywalić w tym momencie wszystko co masz na dysku. Wiesz ile jest niebezpiecznych programów i systemów? Dosłownie wszystko co masz na komputerze. Od Windowsa zaczynając, przechodząc przez Internet Explorer, w dalszej kolejności Firefox, Winamp, Windows Media Player na firewallach kończąc. Przy czym, do programów opensourcowych jakimi są min. GIMP czy Firefox szybciej wychodzą łatki, dzięki czemu są one dużo bezpieczniejsze od Windowsa, Internet Explorera, Winampa czy Windows Media Playera, które mają zamknięte źródło i poprawki do nich wychodzą rzadziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 17 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 No, czyli jak tak myślisz, to powinieneś wywalić w tym momencie wszystko co masz na dysku A skąd niby wiesz czego używam??? PS Ogólnie rzecz biorąc chodziło mi o to żeby przerwać korzystanie z GIMPa dopóki się nie pojawi łatka. PS2 a słyszałeś, że był kiedyś taki wirus, że ludzie z netem bali się włączać kompa??? tak szybko się rozprzestrzeniał - GIMP tego problemu nie ma, ale bagatelizować zagrożenia nie można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 p.s. wiecie, że FF windowsa z małej litery uważa za błąd i chce pisać z dużej? Z szacunku czy jak? Hmmmm...może dlatego, że to jest nazwa własna? ;] PS2 a słyszałeś, że był kiedyś taki wirus, że ludzie z netem bali się włączać kompa??? tak szybko się rozprzestrzeniał - GIMP tego problemu nie ma, ale bagatelizować zagrożenia nie można. Oprogramowanie ma często tyle dziur, że gdyby tak się tym przejmować jak Ty GIMPem, to najlepiej w ogóle sprzedać komputer. ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 A skąd niby wiesz czego używam??? Wolisz nie wiedzieć skąd :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Włam do mnie jest unrealny więc zapewne skądś indziej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Możliwe, zobacz sobie ile dziennie błędów w oprogramowaniu jest wykrywanych: http://secunia.com/historic_advisories/ Nie mówię, że ci się włamywałem, ale jestem na 100% pewien, że nie aktualizujesz na bieżąco wszystkich programów jakie masz włącznie z systemem :-) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 niezle. Co do aktualizacji to ja nigdy niczego nie aktualizuje poza uploadem do nowszej bardziej funkcjonalnej wersji. jeżeli update nie robi za wiele zmian to mi to lotto :) PS Ciężko powiedzieć żeby wszystko było krytycznymi zagrożeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 No właśnie, a to w GIMP też nie było takim znowu krytycznym zagrożeniem :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 teoretycznie może umożliwić cyberprzestępcy przejęcie kontroli nad zaatakowanym komputerem teoretycznie - a więc komp musi być aktywny w sieci, żeby haker trafił na niego - trudne i proste na raz, wystarczy wejść na adres zakończony na .ru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 26 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 o_o? Tysiące razy chodziłem po rosyjskich stronach i jakoś ciągle żyję. :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 26 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 o_o? Tysiące razy chodziłem po rosyjskich stronach i jakoś ciągle żyję. :xa wiesz czemu? a wiesz czemu? linux rules. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 26 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 Tak TeoTN, Rosja to kraj samych hackerów i strony z ruskimi domenami są na pewno pełne trojanów, służą do phisingu, etc... Przecież nic ci nie zaszkodzi chodzenie po takiej stronie jak umiesz zabezpieczyć komputer, a zresztą, nie wszystkie rosyjskie strony są takie i nie tylko na rosyjskich stronach może na ciebie zagrożenie czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Niestety ostatnio czytałem artykuł gdzieśtam i około 95% to strony ze szpiegami FSB :/ A wiecie że GM to wirus?? Win32.4 Heur (Heurystyka) Jeśli ktoś mi nie wierzy to polecam PC Format z pół-roczną licencją na MKS-Vir 2k7 - on to wykrywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2007 TeoTN, co ty za pierdoły gadasz. Po pierwsze, Mark Overmars pisał, że Game Maker jest mylnie traktowany przez niektóre antywirusy jako wirus i jest to najzwyczajniejszy błąd programu antywirusowego. Zresztą, heurystyka to wykrywanie wirusów na podstawie działania programu, a nie nazwa wirusa, więc to nie jest żaden konkretny znany wirus, a tylko analiza heurystyczna programów w MKS-Vir nawala lekko. A co do ruskich domen - domena wcale nie oznacza, że tam to są same programy szpiegowskie. To prawda, że w Rosji jest spora liczba hackerów którzy zakładają swoje strony ze swoją rodzimą domeną, jednak to nie skazuje Rosji, że nie można odwiedzać ich stron. Poza tym, równie dobrze i ja mogę napisać artykuł, że 95% stron z domeną .com jest zainfekowanych wirusami, podać dwa przykłady stron i rozesłać po różnych stronach - na 95% by przyjęli :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Chodziło mi o to że na stronach .ru rządowe FSB się podpina, i to wcale nie zależy od hackerów ("Nasi programiści są najlepsi na świecie, więc i hakerzy są najlepsi" - to nie tylko o to chodzi). A GM dobrze został przeskanowany przez MKSa za pomocą heurystyki - można zablokować kompa - wystarczy parę zmian w Global Game Settings i pomysłowość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 A wiecie że GM to wirus?? Win32.4 Heur (Heurystyka) Tak? To przeskanuj sobie folder z punktami przywracaniami systemu ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 I co? Nie wiem jak u Ciebie, ja tam mam czysto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Tak? To przeskanuj sobie folder z punktami przywracaniami systemu ;). a masz coś takiego? ja wyłączam, bo to największe siedlisko wirusów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Wiem, że znajdują się on w folderze "System Volume Information", ale ten folder nie jest dostępny dla zwykłych śmiertelników. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Atakujący może podsunąć ofierze odpowiednio spreparowany plik PSD i doprowadzić do przepełnienia stosu Odpowiednio spreparowany JPG może fizycznie zniszczyć ofierze dysk, wysadzić monitor i zalać mieszkanie. To stary patent, zawieranie dejta strimów w plikach graficznych, w sumie nic nowego to nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Tak, A sciągnięcie loga GmClanu powoduje raka i choroby serca.Taa jasne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi