Nikas Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Siemka!mam taki problem. obj_manekin ma zmienną (hlt_wrog = 5;) i chce zrobić że jak go udeżę (zmienie sprite) to on straci 1 raz hlt_wrog tylko że to nie ma być tak że jak zmienie sprite to on traci hlt_wrog tylko jak zmienie sprite i go dotkne to wtedy. rozumiecie?? z góry thx Pozdro Nikas :bye1: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 zrób w bohaterze zmienną siusiak=0 podczas ataku zmieniasz na siusiak=1 oprocz tego zmieniasz sprita i animation_end dajesz znowu siusiak=0 w obiekcie manekina w kolizji if other.siusiak=1 then {tracenie energi} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 29 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 nie umiem zmienić tego kodu na poprawny ponieważ ja nie umiem sklejać dobrze kodów.... :( SIUSIAK RULEZ XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 W collision z wrogiem: if (sprite_index=nazwa_sprite) { hlt_wrog-=1 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 ale ci wszystko napisalem zebys se na klocach zrobił.. no ale w sumie kod wiszna i tak lepszy ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 29 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 ERROR :boxed: niewiem czemu error code at line 3 hlt_wrog-=1 at position 2:unknown variable hlt_wrog ??? NO PLISKA ODPOWIEDZCIE! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Nie zadeklarowałeś zmiennej hlt_wrog widocznie dałeś ten kod nie tam gdzie trzeba. Włożyłeś go do gracza czy wroga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 29 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 jest tak obj_gracz colision (obj_manekin) if (sprite_index=spr_graczpiastka) { hlt_wrog -= 1; } obj_manekin create hlt_wrog = 5; step if ( hlt_wrog ) <= 0 //jesli htl_wrog jest rowne lub mniejsze niz 0 { instance_destroy(); //to niszczy obiekt } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 To zamiast hlt_wrog powstawiaj obj_manekin.hlt_wrog ale tylko w graczu. EDIT albo lepiej other.hlt_wrog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 29 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 dzięki działa,w 100% !! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 30 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2007 ej prosze!poprawcie mi to życie!wczoraj wszystko działało ale teraz już nie ;/ bo komp mi się wczoraj popsuł i straciłem tą gre co robiłem,więc zrobiłem ją od nowa ale życie manekina już nie działa!!proszę macie tu link i możecie mi to naprawić??ja już tego nie umiem siedziałem nad tym http://www.gmclan.org/up1486_11_Ninja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi