Moho Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Witam Jestem totalnym noobem jeżeli chodzi o pisanie stron w Java czy php, więc moje pytanie brzmi, czy ktoś zna jakiś dobry edytor/kreator, najlepiej wizualny w którym mógłbym tworzyć strony w wyżej wymienionych językach? Ah i przydała by mi się również pomoc w tworzeniu strony, no chodzi mi coś w deseń: Jest rejestracja użytkownicy mogą się rejestrować i zakładać własny profil, później edytować go w jakiś tam ograniczonych opcjach, głównie chodzi mi coś al'a fotka.pl Proszę więc... o... dosyć... szybką... odpowiedz... ;3 Pozdrawiam, w szczególności :wub: Pati'ego :wub: ;3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 EDITED: Pajączek jest edytorem php, a najlepszym wg mnie edytorem java jest Eclipse... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyberdog Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 FOTKA.PL? Wejdź na fotka.pl, kliknij gdzieś prawą myszą, pokaż źródło strony, skopiuj wszystko, poedytuj to w jakimś programie, najlepiej HATE-ML poedytuj bardzo, i masz stronę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 O czym ty mówisz, cyberdog? :D EDIT: PHP generuje skrypt i wysyła już wygenerowany do przeglądarki :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moho Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Hm, nie wydaje mi się żeby było możliwe wykonanie strony w ten sposób (kopiując źródło strony z poziomu przeglądarki), w źródle najprawdopodobniej znajdę skrypty odpowiadające za grafikę strony, etc. Więc nie wydaje mi się żeby taki sposób wypalił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Supavader Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Moho, najlepiej to po prostu poucz się Javy od podstaw, a reszta sama Ci przyjdzie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyberdog Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Ale spróbuj! Zresztą... to w exploerze działa. Pamiętam. Nie sądziłem że będę zadowolony z ognistego liska. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Cyberdog, pogrążasz się coraz bardziej od momentu kiedy powiedziałeś, że jesteś hackerem xd . Bo tutaj już całkowicie zaprzeczyłeś temu :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moho Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Błagam nie zbaczajcie z tematu... Nie mam czasu się uczyć Java, php szukam edytora co zrobi praktycznie wszystko za mnie, no nie powiem że jakąś minimalną wiedzę muszę mieć, ale głównie się pytam tu o taki edytor/kreator... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 żaden edytor php nie zrobi za ciebie całej strony. ratunkiem mogą być tylko gotowe skrypty - hotscripts.com / hotscripts.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyberdog Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Edytorem świetnym jest pajączek. Ale płatny. Jeszcze lepszym jest Microsoft Publisher. Wogóle nie trzeba języków znać, tylko kliknąć na opcję, która ma zadziłać po kliknięciu na coś. Jak GM po prostu. Ale też płatny. Dać Ci linka do kursu języków? Mi nauka tam zajęła 15 min. I tam jest lista najlepszych edytorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 PHP to przecież programowanie. Skrypty wykonywane na serwerze, tak więc nie znajdziesz do nich edytora. Kodu PHP też nie da się zdobyć z 'Pokaż źródło strony'. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 @cyberdog: Nie wątpię, jak się zna kursy, gdzie jest tylko powiedziane jak zrobić Hello World, to tak jest xd . @Moho: Musisz samemu napisać, nic ci nie wygeneruje kodu. Chyba, że ściągniesz gotowca. Poszperaj po stronach, które dał Jabol, ew. trochę pogugluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moho Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 [...]nie trzeba języków znać, tylko kliknąć na opcję, która ma zadziłać po kliknięciu na coś. Jak GM po prostu[...] Czegoś takiego szukam ;3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Moho, ale to jest tylko do HTML, na dodatek totalnie do niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Moho, nie ma czegoś takiego jak Edytor a 'la GM do JavaScript. Masz co najwyżej WYSIWYG, ale to jest do samego HTMLa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Do JavaScript to jest taki edytor - bodajże zwał się Zajączek. A do PHP to nie ma. EDIT: To jednak nie Zajączek, ale też jakaś taka zwierzęca nazwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moho Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 No okej, ktoś tam rzucił strunkę z gotowymi skryptami, to w czym ja mogę je edytować ? ;3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 w czym chcesz. ja polecam pspad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Czerwca 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Mylicie pojęcia. Po pierwsze w Javie nie robi się stron. Po drugie, można używać JavaScriptu, do tworzenia interaktywnych elementów (bardziej zaawansowane, np. AJAX), ale tak czy siak każda strona internetowa w sieci zbudowana jest za pomocą HTMLa. Coraz częściej jest to XHTML, który ma moze bardziej rygorystyczne normy - ale można w nim nieco więcej. Natomiast php to język skryptowy, generujący stronę na serwerze i wysyłający do odbiorcy gotowy kod, nie tylko HTML/XHTML, ale także XML, obrazki czy nawet pliki gzip. Najlepszym edytorem do wszystkich jest jak wiadomo notatnik :P Jeżeli jednak chodzi o kolorowanie składni, to zalezy już od własnych upodobań - ja np. jadę na Pajączku 2000 cały czas, pomimo, że do najlepszych i najnowszych nie należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Z tego co zrozumiałem to chciałbyś mieć jakąś listę funkcji czy coś żeby można było na wyczucie pisać niektóre funkcje? Dla PHP są, ale głównie płatne ( np. PHP Expert Exploer ). Dla JS też istnieją, ale nie wiem czy są jakieś freeware. W sumie to chyba wiem w czym tkwi Twój problem - nie znasz nazw funkcji czy tam konstrukcji? W takim wypadku polecam przyzwyczajać się do dokumentacji danego języka. =) Z mulit-edytorów polecam PSpad'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 11 Czerwca 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 @Gnysek: Może mu chodzi o Java Server Pages? @Moho: No niestety nie znam takiego toolsa. Do logiki biznesowej i tak musisz się nauczyć danego języka. Wybierasz albo: PHP - Najłatwiejszy do nauki, dużo darmowych i płatnych hostów, ale piszesz wszystko samemu (ewentualnie jakiś cms). ASP.NET - Mało hostów, język nie wiem czy trudniejszy... to zależy, jednak ma znacznie lepsze narzędzia developerskie: - Microsoft Visual Web Designer 2005 Express (darmowe) - Microsoft Expression Web (płatne / trial) W tych softach masz widok normalny witryny, widok kodu html oraz widok kodu strony serwerowej. W widoku normalnym przykładowo przeciągasz buttona na stronę, klikasz na niego dwukrotnie i edytor przerzuca Cię do widoku kodu strony serwerowej i automatatycznie generuje funkcję eventa kliknięcia w tenże button, że wystarczy tylko wpisać coś w tą funkcję. Podpowiedzi, help itd. są pokazywane automatycznie. Polecam przejrzeć http://asp.net Do php wystarczy http://php.net + pspad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi