Lord Marcelot Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Przy kolizji obiektu0 z obiektem1 mam kod: keyboard_check_pressed(vk_enter) {wybor = show_message_ext('Czy chcesz zapisać projekt?','Tak','Nie') if (wybor = 1 ) show_message('Zapisano') game_save("save"); if (wybor = 2) show_message('Niezapisano')} tylko że jak włącze gre to pojwawia się komunikat: Fatal Error bla bla bla {wybor = show_message_exe('Czy chcesz zapisać projekt?','Tak','Nie') at position 69 : Wrong number of arguments to function script. I tu leże i kwicze :( Mogli byście powiedzieć co jest złe w tym kodzie i jak to poprawidź? aaa MAM NIE ZAREJESTROWANĄ WERSJE GM'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidsu Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zapomniałeś o jednym argumencie w show_message_ext(). Jeśli nie chcesz by dany przycisk się pojawił zastąp go cyfrą 0. Czyli np. wybor = show_message_ext('Czy chcesz zapisać projekt?','Tak',0,'Nie') EDIT: Tylko nazwa tematu jest myląca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Poza tym w tym kodzie: if (wybor = 1 ) show_message('Zapisano') game_save("save"); if (wybor = 2) show_message('Niezapisano') zapomniałeś dodać klamry: if (wybor = 1 ) { show_message('Zapisano') game_save("save"); } if (wybor = 2) show_message('Niezapisano') Bez klamry będzie sprawdzane tylko jedno zdarzenie po warunku - tak więc niezależnie od wyboru i tak gra będzie Ci się zapisywać (game_save("save")). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 A można wiedzieć co to ma wspólnego z alarmami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 10 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Szybko pisałem i napisałem "alarmami" a miałem na myśli "argumentami" tzw. Skrót myślowy :P THX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Uzyyyyj elseeeee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi