Hriser Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Jak ograniczyć ruch objektu do pewnego poziomu?? Np. jeśli keyboard_check(vk_left) to x-=3 ale kiedy objekt będzie na pozycji x<240 to już to nie działa?? Taki element silnika jest np. w pinballach przy deseczce żeby nie uciekała z ekranu, tylko że mi chodzi o punkt jeszcze widoczny na ekranie a nie na jego końcu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Ustaw kolizję z jakimś obiektem, który będzie odbijać kulkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 if ( x ) < 240 { x += 3; } ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 if ( x ) < 240 { x += 3; } no przedtem tak robilem ale nie działa :/ mialem cos takiego: if ( 128 < x < 464 ) { x-=4 } i nic... ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 switch ( x ) { case 240: //kod odbicia się case 0: //kod odbicia się } switch ( y ) { case 320: />/kod odbicia się<\\ break; case 0: //>kod odbicia się<\\ break; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 yyyy... nie kapuje ;D masz wyzej dane, moglbys mi to napisac tak jak ma byc??... :] P.S: i jeszcze... jak zrobić pojawianie sie objektu w losowej pozycji z pewnego zakresu? tzn. jak pisze cos takiego w create: x=random(240-320) ... to mi sie pojawiają i tak na całej szerokości i tak.... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 1. if keyboard_check(vk_left) x=max(x-3,240) 2. x=240+random(80) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 A nie lepiej poprostu zrobic: if x<240 { if keyboard_check(vk_left) { x-=3 } } ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Jak zwykle zrobiłem coś nie czytając poprzednich postów. Przerób TO może coś ci pomoże. Pozdrawiam Marek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 29 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 użyłem propozycji Dangona i dziala (dz :) ) ale ten kod Hanjuso o losowym pojawianiu sie nie dziala ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 yyyy... nie kapuje ;D masz wyzej dane, moglbys mi to napisac tak jak ma byc??... :] P.S: i jeszcze... jak zrobić pojawianie sie objektu w losowej pozycji z pewnego zakresu? tzn. jak pisze cos takiego w create: x=random(240-320) ... to mi sie pojawiają i tak na całej szerokości i tak.... :/ powiem tak = random(240-320) to dokładnie to samo co random(80).. nie wiem o co ci chodzi, moze np. x=100+random(500)?.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 dobra, juz mam ;P dzieki wszystkim ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi