adam014 Opublikowano 27 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 Mam pytanie,czy Ubuntu 6.12 Live będzie bootował z flash disc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 27 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 Spróbuj, może pójdzie, może nie. Poczytaj jeszcze tą stronę: http://pendrivelinux.com/ BTW. Czemu akurat Ubuntu.PL 6.12? Bierz Ubuntu 7.04 ;P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 BTW. Czemu akurat Ubuntu.PL 6.12? Bierz Ubuntu 7.04 ;P . Bo 7.04 nie chce mi sie sciągać a 6.12 mam na CD. EDIT: Mógłby ktoś przetłumaczyć?http://www.pendrivelinux.com/2007/01/25/usb-x-ubuntu-610 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Przecież tam tylko jest: utwórz, zrób, załaduj, wpisz :F . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Maja 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 a jak już tak o ubuntu gadacie, to ściągnąłem sobie to tałatajstwo, nagrałem na cd, zainstalowałem, ale co z tym dalej można zrobić, to ja nie mam pojęcia - czy tam poza wierszem polecenia coś jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Tzn? Bo zazwyczaj to się pulpit od razu uruchamia xd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 a jak już tak o ubuntu gadacie, to ściągnąłem sobie to tałatajstwo, nagrałem na cd, zainstalowałem, ale co z tym dalej można zrobić, to ja nie mam pojęcia - czy tam poza wierszem polecenia coś jest ? Włączyłeś iksy? :P Instalowałeś przez LiveCD czy tryb tekstowy? Może spróbuj startx? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Instalowałeś przez LiveCD czy tryb tekstowy?przecież to nie ma różnicy czy się instaluje przez LiveCD czy tryb tekstowy, pakiety przecież są te same, konfiguracja też pozostaje taka sama. Może spróbuj startx? :)jedyne sensowne wyjście :hmmm: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Maja 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 ściągałem z tąd: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download wersja server, zaraz zainstaluje coś do bootowania systemów, bo teraz nie moge wejśc na tamtą partycję :P Z tąd? ;p Marmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 28 Maja 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Wiesz, wersje serwerowe nie muszą mieć GUI bo i po co? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Gnysek roksisz. Ściągnij sobie wersję desktopową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Maja 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 teraz mi mówicie... 1.20 złotych w plecy jestem :P btw. jak mam na dwóch pierwszych partycjach windowsa, to co polecacie zrobić, zeby linuxa też odpalało (bootmanager jakiś zapewne, tylko jaki ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Z Ubuntu się wgrywa bootmanager Grub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 marmot, ale mu pomogłeś ;D nie wiem jak to zrobić z poziomu windowsa, ale znam taki sposób -> musiał byś najpierw zrobić chroota na partycję z ubuntu (przez jakieś livecd na przykład) i wtedy wgrać lilo albo gruba. jak nie miałeś nigdy styczności z linuksem na dłuższy czas to może się okazać to trochę skomplikowane. ja bym ci polecał ściągnąć zwykłe, desktopowe ubuntu niż męczyć się z tą wersją serverową 8) ale jak coś mogę napisać pomocnego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Maja 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 A jak już mam te windowsy, to ustwić w biosie żeby z CD bootowało, zainstalować Ubuntu i wtedy sie bootmanager dogra sam ? żeby mi sie coś nie zjebało czasem, bo dwa dni siedziałem nad zgrywaniem z uszkodzonego dysku danych (jutro ide go zareklamować, na szczęście rachunek jest jeszcze czytelny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Ubuntu domyślnie pyta się przy instalacji czy w ogóle zainstalować bootmanager, reszte załatwia sam. sprawdza ilość systemów, konfiguruje pliki managera itd. więc nie ma problemu z tym 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Maja 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 kurde jeszcze wiele nauki przede mną :P ale w końcu trzeba poznać coś nowego, a że w przyszłym roku będę miał specjalizację w systemach i sieciach, to warto zacząć teraz, żeby potem nadal być najlepszym :D zaraz się ściągnie, nagram na RW i będziem sprawdzać co tam jest :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Gnysku, polecałbym przeczytać dokładnie to: http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu Powinno bardzo pomóc. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 a ja bym bardziej polecał to: podręcznik ubuntu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 a ja bym bardziej polecał to: podręcznik ubuntu! Tak, napisany w oparciu o 5.04 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Maja 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Zainstalowałem to ustrojstwo, ale wszystko mam tak smiesznie rozmazane na monitorze, jakby coś nie tak było z rozdzielczością (ale niby jest OK). Poza tym musze jeszcze odkryć jak tego gruba edytować, bo mi zrobił 3 windowsy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 rozmycie czcionek można zmienić, ale nie pamiętam dokładnie gdzie 8) a tutaj trochę o grubie: klyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Maja 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 wystarczy mi info, jak zmienić plik menu.lst z tylko do odczytu na normalny i tyle, z edycją sobie poradze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 hm, włącz jakiś edytor w konsoli przez sudo - np. sudo gedit. i modyfikuj 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Edytuj przez roota. Wpisz w Uruchom Polecenie: gksudo gedit /boot/grub/menu.lst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Maja 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 dobra, to już załatwione (chyba). Pozostała kwestia tego, że wszystko włącznie z grafiką jest rozmazane ,,, wszystkie obrazki itd. bo czcionkę to tam da się przeżyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Zmniejsz rozdzielczość w Ustawieniach Systemu i odświeżanie ;f . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Maja 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 A widzisz, wystarczyło zmienić z 50Hz na 54 Hz. I wszystko teraz jest jak należy. Z resztą będę musiał sobie radzić sam :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 Dzisiaj startuję z Knoppix 3.1(akurat mam na płytce) i zobaczę co tam ciekawego. :P P.s: ma ktoś do Knoppixa jakiś poradnik? EDIT Żaden linux nie chce mi bootować!Pisze "OperatingSystem not found" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 30 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 knoppix.7thguard.net Żaden linux nie chce mi bootować!Pisze "OperatingSystem not found"hm, sam wypalałeś obraz? jeśli tak, to możliwe że źle ci się obraz płytki ściągnał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi