Colak Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Może mi ktoś powiedzieć jak zrobić coś takiego że gdy kula z karabinu kogoś trafi to ubywa mu życia? I jeszcze gre którą robie jest dla 2 graczy to żeby były 2 życia :D . I wolałbym gdybyście podali mi instrukcję w klockach bo w skryptach nie bardzo się orientuje :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Może mi ktoś powiedzieć jak zrobić coś takiego że gdy kula z karabinu kogoś trafi to ubywa mu życia? I jeszcze gre którą robie jest dla 2 graczy to żeby były 2 życia :D . I wolałbym gdybyście podali mi instrukcję w klockach bo w skryptach nie bardzo się orientuje :D . 1. W kolizji kuli z celem wpisz: zycie -= wartość jaką ma odjąć. 2. Wystarczy zmienna lokalna zycie do której później się odwołujesz nazwa_obiektu1.zycie i nazwa_obiektu2.zycie. Dostałeś odpowiednie instrukcje do zrobienia, gotowca nie dostaniesz, ponieważ musisz się nauczyć sam tworzyć, a nie używać kopiuj i wklej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colak Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Ok thx działa. Tylko możecie jeszcze podać jakiś skrypt że gdy ktoś ma 0 życia do gra się restartuje? Szukałem na forum i nie znalazłem a opcja szukaj mi nie działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 if zycie <=0 then {game_restart()} Pozdrawiam Marek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Naucz się lepiej GMLa, wtedy wystarczy logicznie pomyśleć żeby rozwiązać problem. Szczególnie taki prosty jak ten. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colak Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Wpisuje to w postać którą chodze> create> control > dodaje to i wyskakuje taki błąd: ERROR in action number 3 of Create Event for object zolenizlewy: Error in code at line 1: if zycie <=0 then at position 4: Unknown variable zycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Wpisuje to w postać którą chodze> create> control > dodaje to i wyskakuje taki błąd: ERROR in action number 3 of Create Event for object zolenizlewy: Error in code at line 1: if zycie <=0 then at position 4: Unknown variable zycie W create musisz zainicjalizować tą zmienną. Czyli np. zycie = wartosc_poczatkowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 ERROR in action number 3 of Create Event for object zolenizlewy: Error in code at line 1: if zycie <=0 then ekhem warunków które mają być sprawdzane w czasie gry nie daje sie w create tylko w step. w create daje sie akcje ktore maja stac sie na początku... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colak Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Zyhu thx za pomoc działa :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 nie ma za co xD jak chcesz sie troszkę nauczyc programowania w gm to zajrzyj tu: https://gmclan.org/index.php?czytajart=7 i tu: https://gmclan.org/index.php?wiki :D ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi