Nikas Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Siemka!mam dwa pytania! 1.Jak zrobic objekt ktury po skonczeniu pats strzeli?? 2.Jak zrobic by po zmianie spritu wrogowi ubedzie sila??tylko ze musi byc w kolizji z objektem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 1. dir = 0; if (xprevious<x) dir = 0; if (x<xprevious) dir = 180; if (speed=0) (instance_create(x,y,naboj)).direction = dir; teoretycznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 ok a jak zrobic by obiekt sam strzelal np co 2 sekundy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Nie możesz urzyć alarmów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Siemka!mam dwa pytania! 1.Jak zrobic objekt ktury po skonczeniu pats strzeli?? 2.Jak zrobic by po zmianie spritu wrogowi ubedzie sila??tylko ze musi byc w kolizji z objektem pats? A co to? :blink: I zapamietaj ze nie pisze sie "ktury" tylko KTÓRY ! Rozwin troche punkt drugi bo nie wiem o co ci chodzi. A zeby strzelal co 2 sekundy to tak: Create: alarm[0] = room_speed*2; Alarm[0]: alarm[0] = room_speed*2; instance_create(x,y,pocisk); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 bardzo wielkie thx dangon!!!!!pomylilo mi sie nie "pats" tylko "paths" sory ja robie duzo bledow jakpisze na klawiatuze, bo pisze tylko byle szybko i nie zwracam uwagi nawet na ortografie (lecz chyba zaczne :D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Ściągnij sobie najnowszą Mozille Firefox a ona będzie ci sprawdzała ortografie a jak będzie źle to ci to podkreśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jecht Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 No, bo to strasznie w oczy kłuje ;) I nie wkładaj tyle "energi" w posty, bo jakoś źle mi się kojarzysz jak kończysz zdanie kilkoma wykrzyknikami/pytajnikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 zmieniam drugie pytanie: jak zrobic naboj ktory strzela w ta strone w ktora ja stoje??heh te pytajniki i wykrzykniki to przyzwyczajenia z GG bo tam zawsze te animowane robie :D moglby mi ktos to naprawic??mecze sie z tym juz pol godziny ale nie moge naprawic bo cos dziwnie jest z spritami!! http://www.gmclan.org/up1486.html (megaman 2) HEELP! :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rryk Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 człowieku tego pełno na forum a o ile sie nie mylę w faq jest nawet opisane jak to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 jak zrobic naboj ktory strzela w ta strone w ktora ja stoje? przy tworzeniu pocisku: (instance_create(x,y,pocisk)).direction = direction; Oczywisciscie twoj bohater musi miec image_angle = direction. Jezeli tego nie bedzie mial to zmien sobie direction (bohatera) na image_angle. I rryk ma racje. Zanim zadasz jakies pytanie, poszukaj na forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REJENT Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Mam jedno pytanie :Jak zrobić takie coś, że wystukam na klawiatuże np:KAMIL i to zapoczątkuje jakąś akcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 create: imie = get_string('Podaj imie:','Kamil' ) step: if imie='Kamil' { //jakaś tam akcja. } badzio proszę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REJENT Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Nie mi nie chodzi o wpisywanie w okienku tylko w tle gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jecht Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Coś tak jakby kod do gry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REJENT Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jecht Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Kurczę, sam nie wiem nawet :/ Mam kilka pomysłów, ale lepiej poczekać aż ktoś bardziej doświadczony się wypowie :) Moje są trochę pokręcone i dziwne. @Down: Heh, dobrze wiedzieć :) Niby taka banalna sprawa, wystarczy znać taką jedną funkcje... idę nakarmić się helpem porządnie i raz na zawsze mieć spokój :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 STEP if keyboard_string='kamil' { //jakaś tam akcja keyboard_string='' } Kurczę, sam nie wiem nawet :/ Mam kilka pomysłów, ale lepiej poczekać aż ktoś bardziej doświadczony się wypowie smile.gif Moje są trochę pokręcone i dziwne. Eeeee tam-ja tam jestem średnio-zaawansowany :) Można to ulepszyć...a zresztą zaraz dam mini-przykład... EDIT: https://gmclan.org/up660_11_zzzzz.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Wiedziałem że na mnie czekacie :) a=get_string("Wpisz kod.",""); switch a { case "życie": global.zycie += 1; show_message("+ 1 Życie");break; case "ammo": global.ammo += 5; show_message("+ 5 Ammo")break; case "fala": global.promien += 3; show_message("+ 3 Fale");break; default: {show_message("Kod nieprawidłowy")};break; } :D oczywiście wstawcie to w jakiś event :) mp. keyboard_check spacja :) Edit: Oczywiście moja dysleksja i niedoczytanie zaraz dorzucę przykład :) Edit2: Plik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jecht Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Jakoś twój przykład mi nie działa, znaczy się wpisuje "ammo" i nic. Adstera był chyba lepszy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Bo zanim wpiszesz "ammo" to najpierw musisz nacisnąć klawisz "Delete". Znalazłem jeden błąd w twoim przykładzie case 'zycie': live+=1; show_message('1 live UP :)');break a powinno być case 'zycie': lives+=1; show_message('1 live UP :)');break Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REJENT Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Jeżeli obiekt 1 ma path i obiekt 2 na jego stanie to jak zrobić żeby poruszł się razem z nim a nie stał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Lolek dodałeś tylko 's' A jak ja mam zdefiniowane zycie jako zmienną live :P self.vspeed=other.vspeed self.hspeed=other.hspeed i po krzyku Jecht wyskakuje błąd bo nie ma zdefiniowanej zmiennej w create, a to delete jest po to jak byś miał sterowanie A,S,D,W to by ci wpisywało w kod jakieś znaczki, przykład adstera jest dość kiepski nie wiem co on kombinował z tymi alarmami :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REJENT Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Platworma która chodzi do góry i do dołu i jak na ją się wskoczy to żeby chodzić do góry i do dołu razem z ją.Sory za 2 posty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 hero w kolizji z platformą : self.vspeed=other.vspeed self.direction=other.direction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Jecht wyskakuje błąd bo nie ma zdefiniowanej zmiennej w create, a to delete jest po to jak byś miał sterowanie A,S,D,W to by ci wpisywało w kod jakieś znaczki, przykład adstera jest dość kiepski nie wiem co on kombinował z tymi alarmami :/ Chcesz wiedzieć, co ja kombinowałem? REJENT chciał "wpisywanie kodu w tle", a alarm służy do kasowania zawartości keyboard_string, gdy kod wpisujemy za długo :] Widać, że się nawet dobrze nie przyjrzałeś pytaniu REJENTA, a co dopiero mojemu przykładowi... Zresztą przydałaby się opinia jakiegoś zaawansowanego programisty, by rozstrzygnął, który sposób jest lepszy (mój, czy Twój) i bardziej funkcjonalny... ;) Poza tym ja zrobiłem tylko jeden kod, by TYLKO na jednym przykładzie pokazać sposób na "czit"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jecht Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Delete... no tak. Wiem, popisałem się :) Ale nie wglądałem za bardzo w zawartość przykładu, dlatego. Zwracam honor :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 @Marek.S: Źle!!!!11111oneoneone po co to direction? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Właśnie, lepiej na motion_set, no nie ?? ;p Taki joke. Powinno być self.vspeed = other.vspeed; self.y = other.y; i to w step, a w kolizji move_contact_solid(270,-1); ... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REJENT Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Cześć- mam jedno bardzo proste pytanie zmienna globalna a .pisze się tak global. a=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi