Mateki Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Robie gre i chce żeby ugóry ekranu spadały obiekty na dół i żeby randomizowały sie Iii.... Żebyod postaci leciały przyciski raz góry i raz z dołu Plssssssss... Pomóźcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 wtf? a nie umiesz jaśniej i bardziej po polsku zdan budowac? Co ma niby znaczyć, randomizowac sie? oO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adster Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Losować pabciu, losować xD Nie było czegoś takiego w GMowym 1945??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 wiem! Ale co ma mu sie losować... oto jest pytanie...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adster Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Mają spadać z góry z kilku losowych pozycji x i się losować (obiekty) :) Mówię, że to było w 1945 chyba... Iii.... Żebyod postaci leciały przyciski raz góry i raz z dołu Tego to i ja nie rozumiem :P Mówiłem w shoucie-to BS spamuje!!! :D Nie wierzę w takie błędy <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 pytają zawsze o banały. Dajesz zawsze pozycję y= y rooma i x=view_xview+random( (room_width) ); chyba dobrze jest... mozliwe ze cos pokickalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateki Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Sora za pisownie ale musiałem sie spieszyć. Z tym drugim to mi chodzi ze jak jest postać to odniej odlatują pociski po wciśnieciu S. Ale pociski mają być raz z dołu i raz z góry/ od głowy a raz z nóg. wiecie karabinek maszynóka X.'.'.'.'...'..'.'.' Coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 ??? To jaki jest ten karabin bo nie rozumiem. Bez sensu. { i = instance_create(x,y,nazawa pocisku); i.speed=speed+liczba; i.direction=direction+choose(90,-90); sound_play(nazwa dźwięku wystrzału); } Napisałem ci wylatywanie pocisku z góry i dołu . Umieść to w obiekcie który strzela. Tylko nie umieszczaj tego w step. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Na to losowanie możesz zrobić także bardzo prostackim sposobem. Stworzysz niewidzialny obiekt, ustawiasz mu path gdzieś u góry ekranu i dajesz klockowo: 1. With a chance perform next action (zielona kostka w control) 2. Start a block (strzałka do góry w control) 3. Create an instance (żaróweczka w main) i dajesz obiekt która ma się utworzyć. 4. End a block (strzałka w dół w control) Temu obiektowi co się tworzy w punkcie 3 dajesz w create: Start moving in the direction( strzałeczka w dół ) I tak dalej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Lal, co to ma być oO ? A po co path ? I jeszcze się tyle trudzić z tymi (...) klockami... :P Oto najprostszy kod (w pocisku w step): igrek = round(random(choose(karabin.y+32,karabin.y-32))); instance_create(karabin.x,igrek,pocisk); motion_set(direction,3); :boxed: i co w tym trudnego ?? :huh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Jemu chyba chodziło o: w create jakiegoś obiektu co zawsze będzie na planszy alarm[0]=room_speed/2; w alarm 0 iks = round(random(room_width-64))+32; strzal=instance_create(iks,karabin.y,pocisk); with(strzal) motion_set(270,8); alarm[0]=room_speed/2; Po prostu nie rozumiem pytania, co chcesz dokładnie. Żeby leciało z góry, czy raz w górę i raz w dół od postaci. Ja ci dałem, żeby od góry ekranu leciało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 To w końcu jak to ma być?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Ale on w drugim pytaniu zapytał jak żeby pociski leciały na random y po osi x, a nie random x po osi y - o to się akurat się pytał w pierwszym pytaniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi