brudna Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Hej, czytałam forum, ale nigdzie nie znalazłam dokładnej odpowiedzi. mam następujący problem: ustawiłam obiekt X na 3 życia. jak wejdzie na inny obiekt Y to odejmuje się jedno życie i wtedy ma 2. i wszystko tu gra. ale problem w tym właśnie, że jak przechodzi się do następnego roomu to życia się restartują i obiekt X znów ma 3 życia. jak zrobić, żeby po przejściu do następnego roomu życia się nie restartowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Zrób nowy obiekt, który umieścisz w pierwszym roomie i w jego Event daj: Other -> Game Start i potem ustaw tam Set the Number of Lives = 3. Powinno zadziałać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudna Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 No niestety nie działa ;/ kurczę.. cały czas z kolejnym roomem życia się restartują.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 A czy na pewno ten obiekt znajduje się tylko w pierwszym romie, spróbuj jeszcze ustawić ten kod w create tego obiektu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adster Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Ustaw obiektowi, który ma zdefiniowaną ilość żyć "persistent". EDIT: "Persistent" znajdziesz w opcjach obiektu. EDIT2:Przechodzi się tzn. już mu persistent ustawił(aś?-bo brudna :) )?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudna Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 kombinowałam już naprawdę na wiele sposóbów, ale nic z tego.. szukałam w opcjach obiektu Persistent ale nie znalazłam . mógłbyś przybliżyć gdzie dokładnie jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adster Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Tam, gdzie wybierasz sprite`a obiektowi, ustalasz, czy jest visible (w tej "kolumnie") ;) Po prostu poszukaj pod "depth" :P EDIT: Może lepiej będzie, jak wyjaśnię Ci co to jest "persistent": Zaznaczenie tego sprawia, iż dany obiekt przejdzie do następnego rooma-pozostanie na takiej samej współrzędnej x i y, zachowa wszystkie wartości zmiennych lokalnych (przypisanych do niego) itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 :] Zrób zmienną globalną przy przechodzeniu do następnego poziomu o wartości żyć, a potem przy starcie następnego, ustaw liczbę żyć na tą zmienną globalną ;). Pozdrawiam, Iv!n. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123el Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Chyba najlepiej, aby życiami zajął się inny onjekt niż gracz, który będzie miał Persident... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Obiekt, nie onjekt, persistent, anie persisdent :P Brudna, a czy zaznaczyłaś w File "Advanced Mode" ?? Jak nie, to zaznacz xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi