yoyoyo Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 witam. Mam następujący kod który dał mi użytkownik Hanjuso: _dys=point_distance(x,y,ludzik.x,ludzik.y) _col=collision_line(x,y,ludzik.x,ludzik.y,sciana,1,1) if widzi=0 { if _col=-4 { widzi=1 } } else { if _col=-4 { if _dys>100 { mp_potential_step(ludzik.x,ludzik.y,1,0) } if _dys<=100 { direction=point_direction(x,y,ludzik.x,ludzik.y) if strzel=1 { strzel=0 alarm[0]=30 var _nab; _nab=instance_create(x,y,naboj) _nab.direction=point_direction(x,y,ludzik.x,ludzik.y) _nab.speed=10 } } if _dys>350 { widzi=0 } } else { if alarm[1]=-1 alarm[1]=room_speed*5 if widzi=1 { mp_potential_step(ludzik.x,ludzik.y,1,0) } } } image_angle=direction alarm0: widzi=0 alarm1: strzel=1 i chcę sprawić żeby przeciwnik wrócił na miejsce pojawienia się na mapie. wiem że muszę wstawić: mp_potential_step(xstart,ystart,1,0) tylko nie wiem jak i gdzie...... prosze o pomoc. :crying: //edit1: kod jest ten w stepie u "przeciwnika", pozwala on na iście przeciwnika do mnie, z odpowiedniego miejsca strzelać do mnie i jak straci mnie z oczu to idze do mnie jeszcze 5 sek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 no to piszesz warunek. Np if zycie<=0 then {mp_potential_step(xstart,ystart,1,0)} nie wiem czy to nie musi być tak. x=xstart y=ystart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Lol, dlaczego ja ten kod znam xD _dys=point_distance(x,y,ludzik.x,ludzik.y) _col=collision_line(x,y,ludzik.x,ludzik.y,sciana,1,1) if widzi=0 { if _col=noone { widzi=1 } else { mp_potential_step(xstart,ystart,1,0); } } else { if _col=noone { if _dys>100 { mp_potential_step(ludzik.x,ludzik.y,1,0) } if _dys<=100 { direction=point_direction(x,y,ludzik.x,ludzik.y) if strzel=1 { strzel=0 alarm[0]=30 var _nab; _nab=instance_create(x,y,naboj) _nab.direction=point_direction(x,y,ludzik.x,ludzik.y) _nab.speed=10 } } if _dys>350 { widzi=0 } } else { if alarm[1]=-1 alarm[1]=room_speed*5 if widzi=1 { mp_potential_step(ludzik.x,ludzik.y,1,0) } } } image_angle=direction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoyoyo Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 dzięki Tymon, jesteś moim idolem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi