Matthew Opublikowano 3 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Oto jeden z nich obrazenia = ceil(zrecznosc/100*obr_broni); if (ceil(random(100))<=zrecznosc) obrazenia += sila; obrazenia -= przeciwnik.obrona; if (obrazenia <= 0) obrazenia = 1; Dajcie tu swoje. Może komuś się przydadzą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 3 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 kiedyś, w starym projekcie rpg użyłem takiego systemu: 1) bierzemy współczynniki mające wpływ na atak np. siła i budowa. z obu losujemy wartości, po czym je dodajemy. 2) losujemy wartość obrażeń z broni (jeśli hero jest bez broni, bierzemy pod uwagę tylko siłę). dodajemy do poprzedniej sumy ze współczynników. 3) patrzymy na wartość obrony przeciwnika (np. 3), odejmujemy to od sumy z obrażeń i współczynników. 4) random z otrzymanej w punkcie 3 wartości. trochę zagmatwane i niedopracowane, ale od dawna go nie używam ;) choć może komuś to pomoże, heh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 3 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 dm = random( max( 0, random( sila ) + random( budowa ) + random( obrazenia_broni ) - obrona_przeciwnika ) ); Nie, to nie jest zagmatwane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 3 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 tymon, chodziło mi o styl w jaki to opisałem niż o samo praktyczne wykonanie xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 3 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Jasne, Tobie zawsze tylko o efekt chodzi! :P Ja mam coś prostego: dm = dmMin + random( dmMax - dmMin ); I mówie wam, mogę to rozpisać na 10 punktów jeśli chcecie xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 3 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Własnego systemu na chwilę obecną nie mam, więc popiszę się niesamowitą umiejętnością dedukcji i przełożę te wywody pietrusa na kod =D obrazenia = 0; wspolczynniki = round ( random ( sila ) ) + round ( random ( budowa ) ); if ( jestbron ) { silabroni = round ( random ( bron.obrazenia ) ); obrazenia = wspolczynniki + silabroni; } obrazenia = round( random ( obrazenia - przeciwnik.obrona ) ); //ajdija baj pietrus, rajt baj Maximal :3 Edit: No ta, Tymcio mnie wyprzedził =O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 albo: obr = random(zrecznosc/100 * (obr_broni + sila)) - przeciwnik.obrona; // albo obr = sila - przeciwnik.obrona; // XD // albo obr = random(obr_max - obr_min) + sila - przeciwnik.obrona; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi