Makary155 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Robimy z XXX grę FPS o nazwie Kill the Jedi. I mamy taki problem. Otóż zaczęliśmy od przestudiowania przykładu FPS-a który zrobił Mark Overmars. Tak, jest tam strzelanie, ale tylko na tym samym poziomie co gracz stoi. Następnie zrobiliśmy własny projekt i umieściliśmy również celowanie w górę. Jak należy zrobić, aby po wystrzale na ekranie pojawiał się pocisk(w przykładzie go nie ma, tylko gra sprawdza czy podczas strzału jest jakiś obiekt na danej odległości), i ten pocisk leciał w kierunku celownika na środku ekranu? Próbowaliśmy sami, ale wyszło nam że celując w górę zabijasz gościa przed sobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Jezeli masz celownik i celujesz w gore to zrob pocisk tam aby lecial w strone celownika... Czyli stworz pocisk ktory ma leciec w strone celownik.x , celownik.y i celownik.z Ja jeszcze nie robilem gry FPS, wiec moge sie mylic :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Niestety polecenie move_towards_point ma tylko dwa argumenty: x i y. Jak wpiszę celownik.z to wyskakuje błąd że nie zna funkcji z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Niedługo skończe tworzenie XenoN DLL więc będziesz mógł skorzystać ze strzelania w osi xyz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Niestety polecenie move_towards_point ma tylko dwa argumenty: x i y. Jak wpiszę celownik.z to wyskakuje błąd że nie zna funkcji z To wpisz celownik.x i celownik.y tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Gdy tak pisze to pocisk leci do przodu po lini prostej, a chcemy aby leciał także w górę @PsichiX Długo ci zajmie pisanie tej biblioteki? :huh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Masz tu mini przykładzik na FPS'a takrze możliwość kucania i przechodzenie pod mniejszymi przeszkodami. https://gmclan.org/up1717_11_koko.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maks kenobi Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 ja być fan sw i niepodoba mi się tytuł wienc zmień go makary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 @maks kenobi Za takie pisanie powinien być ban :D A tak serio to moja sprawa jaki tytuł ma moja gra @Konrad GM Dzięki za przykład. Wymorduje go dzisiaj i dam odpowiedź jutro :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maks kenobi Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 ty idiota primitywa sw rządzi i to ty dostać bana odemnie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Hmmm.... No to powiem tak. Nie jestem moderatorem i nic ci nie zrobie, ale kiedyś się doigrasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maks kenobi Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 ja jestem maksymilian dudek a ty być fujara maderator to fujara i wszyscy tu to fuiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zamknąć się. Temat jest inny. Chcesz strzelanie w różnych kierunkach? Poczytaj sobie najpierw trochę o trygonometrii =) BTW. Kurde, na co tu DLLa? xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maks kenobi Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 sam się zamknij tu o sw chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Masz blokadę konta na 7 dni za obrażanie innych użytkowników łącznie z moderatorami, brak poprawnej pisowni i wulgaryzmy. =) Ktoś jeszcze? Dodaj jeszcze sobie złamanie 4 punktu regulaminu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XXX Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 @maks kenobi Jestem współtwórcą tej gry. Normalnie byś za to dostał w morde, ale tym razem ci daruje. A do tematu: @tymon Makary155 zna się nieźle na trygonometrii, ale coś mu teraz nie wychodzi. Chyba stracił wenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 No to ja nie widzę sensu w kontynuowaniu tego tematu =) Jeśli zna przynajmniej w podstawach całą trygonometrię to powinien sobie sam odpowiedzieć na to pytanie. Ah, skończcie dyskusję z maks kenobi. Naprawdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XXX Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 OK. Nie ma tematu. :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi