Kychu Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Siedze w game makerze już troche, nie to że jestem profesjoalistą bo nic z tych rzeczy, ale troche już w nim robię i gdy mam jakiś problem to pisze na forum. na każde pytani dostaje odpowiedź i dlatego niejednokrotnie wraz z moim kolegą doszliśmy do wniosku, że Gm w grach 2D jest wręcz nieograniczony. Teraz postanowiłem się wźiąść za program, ale nie bardzo umiem. Chciałem zrobić Chatterbota zainspirował mne snikers znalazłem tu kilka przykładów, ale nie da się ukryć mają sporo błędów najlepszy jaki znalalazłem chyba nazywał się Helo nie pamiętam kto go zrobił, ale miał takie błędy ,że gdy pisałem co słychać odpowiadał np, nie pytaj, ale gdy napisałem nei pytaj odpowiadał Co słychać. dlatego bardzo prosiłbym o przykład dokłądniejsy ja go tak uzupełnie, że ten snikers się schowa, ale nie ma co ukrywać podstaw sam nie zrobie więc prosiłbym kogoś oto abynapisał mi przykład jakiś przejrzysty chodzi mi o: 1.Kilka odpowiedz na jedno pytanie Pyt: Cześć Odp: Ema,Siema,Elo,Cześć,Witam (losowo oczywiście) 2.zmiana odpowiedzi po wielokrotnym powtarzaniu pyt:czemu odp:bo tak pyt:czemu odp:bo tak pyt:czemu odp:bo tak pyt:czemu odp:bo tak pyt:czemu odp:zaciąłeś się? weź zmień płyte pyt:czemu odp:bo nie ma w dupie dżemu pyt:czemu odp:spieprzaj stąd i daj mi spokój pyt:czemu odp: (brak odp aż do przeprosin) 3. Aby zapamiętywał osoby po ponownym włączeniu przykład: Ja:Cześć Bot:Czesc ja:mam na imie romek bot:ładnie (albo: fajnie, miło mi itp.) ( i w tym momencie zapamiętuje) po restarcie ja:cześć bot:cześć ja:mam na imię waldek bot:O cześć, pamiętam Cie. (itp.) ja:nie pamiętasz jak rozmawialiśmy bot:no pamiętam lub ja:mam na imie stefan bot:miło mi ja:nie pamietasz jak rozmwialiśmy? bot:nie, bo chyba nie rozmawialiśmy 4.Aby zapamiętywał rozmowy po przedstawieniu się itp. ja:o czym wczoraj rozmawialiśmy bot:poczekaj już ci przesyłam archiwum bot:Ja:- Bot:- Ja:- Bot:- Ja:- Bot:- ja: To jak mam na imię? odp:władek ja:jak mam na imię? (chodzi mi o troche różniące się pytanie, ale żeby traktowął tak jak pierwsze i reagował jakbym się powtarzał) odp:już się pytałeś ja:ile mam lat? odp:17 ja:gdzie mieszkam odp:w Śmietniku ja:na jakiej ulicy mieszkam odp: Na asfaltowej itd.itp. 5.Żeby nei znikała rozmowa w przykładach które ściągnąłem rozmowa znikała było tylko pytaniei pod nim odpowiedź a chciałbym o cały ciąg rozmowy jak na gadu-gadu lub czacie wiem, że tu ja już półbota jak nei więcej,ale ja sam sobie nie dam z tym rady a chatterboty to naprawde swietna sprawa. Prosiłbym kogośaby zrobiłmi taki przykład i czasami poświęcił mi chwile czasu na stworzenienp. nowej wersji bęe dozgonnie wdzięczny i postaram się odwidzięczyć może poprostu za pieniądze? licze na odp dzięki. takim profesjonalistą jak wy nie zajmei to przecierz dłużej niż tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Powiem tak: napisanie silnika takiego bota to robota góra na pół godziny. Sztuką jest stworzenie bazy odpowiedzi. Tu masz prosty przykład takiego programu. Baza zwiera bodaj tylko 3 odpowiedzi, ale analogicznie możesz dopisać więcej. I jeszcze jedno: stworzenie dobrej sztucznej inteligencji jest wyzwaniem nawet dla zawodowców, więc lepiej najpierw poducz się jeszcze GMa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Ja też miałem taki problem gdy robiłem chatterbota wbudowanego do Simon chat client. Wystarczy troche pomyślec losowanie odpowiedzi na pytanie, uczenie się nowych słów itp. później sklekocic to do kupy dodac baze slow i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kychu Opublikowano 1 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Czy ten przykładowy bot potrafi to wszystko co wymieniłem fak zapytał mnieo imie ,ale nie pamięta a co tu mówić o całej rozmowie jeżeli silnik takiego bota to półgodzny to pleas zróbcie mtai. Ja mu ta wpisze z 1000000 odpoiedzi. Tylko, żeby potrafił to wszystkoco wymieiłem bo ja sam tego wszystkiego nawet za rok nie zrobie. ktoś może powiedzieć. T jak mało co umiesz to co się bierzesz? No i fakt ,ale już jak byłem mały chciałem kiedyś zrobić taki program z którym będzie można pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Poszukaj gdzieś przykładu Tymona przeanalizuj go i odpowiednio napisz sobie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 W Scrap Pack powinno coś byś - ale to do kitu :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Tymon: A co to jest Scrap Pack? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 O to mi chodzi: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=1738 Ale pliku ni ma. Jeszcze może gdzieś się znajdzie - dajcie mi 5 min :3 EDIT Nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kychu Opublikowano 2 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 To widzę, że to jednak takie łatwę nie jest wszystko bo nkt tego nie zroił wiec ja to zrobie a raccej wy moimi rękoma bo ja nie umiem więc pirwsze pytanie, jak zrobić baze pytań i odpowiedzi, allle taką przejrzystą ,żeby łatwoo było dodać i taką, żeby nie było błędów jak w jednej, że odpowiada na pytanie, ale po napiaiu odp. dawał pytanie. więc najperw proszę jak zrobić bazę danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 13 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 jak chcesz to ci trochę pomogę Dam ci podstawowe AI do tego: skrypt pytanie(sprawdza czy argument0 jest pytaniem) pytaniea = 0; baza_pytanie[0]= 'jak'; baza_pytanie[1]= 'co'; baza_pytanie[2]= 'gdzie'; baza_pytanie[3]= 'kiedy'; baza_pytanie[4]= 'dlaczego'; baza_pytanie[5]= 'kto'; //można dodać wiencej iic = 6; // ilość pytań for(ii=0;ii<iic;ii+=1){ if string_count(string(baza_pytanie[ii]),argument0) > 0{ pytanie_str = baza_pytanie[ii]; // zapisuje jakie to pytanie na pytanie_str pytaniea = 1; } } if pytaniea = 0 { return 0 } else { return 1 } użycie if (pytanie(tu twuj text) = 1){ //skrypty jeśli to pytanie } else{ //skrypty jeśli to nie pytanie } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 //skrypty jeśli to pytanie Nie prościej sprawdzić czy napisano znak '?' lub słowa 'Czy','Dlaczego'itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 13 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 własnie to robi skrypt pytanie(text) a nie wszyscy piszą '?' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi