Michmis Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Nikt mnie już pewno nawet nie pamięta tutaj ;) Niedawno odpopałem GM'a i zaczęłem klepać grę którą kiedys zaczęłem tworzyć, coś jak strzelanka (mniej więcej jak alien on colony), lecz z typowym widokiem RPG, czyli nie z samej góry... pytanie natomiat mam takie, (jako że nie zrobię płynnego obracania), jak zrobić aby postać przy naciśnięciu klawisza poruszała się w stronę myszki (a konkretniej w jednym z 4, lub 8 miu kierunków, które będą najbliższe myszce)? Kombinowałem z trygonometrią, stanęło na tym że nejlepsze byłoby liczenie kąta między osią X, a półprostą OM (M-punkt w którym jest mycha), problem polega na stworzeniu tego cuda... :( Pomożecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 direction=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y) speed=4 Akcja po wciśnięciu przycisku myszki. Zatrzymywanie się chyba nie stanowi dla Ciebie problemu, hm? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 var dir; dir=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y) direction=round(dir/45)*8 Edit Jakim mnie wyprzedzil, ale Michmisowi chyba chodzilo chodzenie w 8 kierunkach, lub moze tylko tak napisal dla przykladu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michmis Opublikowano 12 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Panowie, dzięki. Na razie w 4-rech, jak dorobię spritey, to w 8-miu. Tak ciemny nie jestem żeby nie poradzić sobie z zatrzymywaniem ;)) Z resztą może niedługo o mojej gierze będzie więcej słychać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Czyzby avatar mógł podsówać domysły na temat twojej gry xD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michmis Opublikowano 12 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zrobiłem go kupe czasu temu, ale tak, że tak się wyrażę to jest właśnie główny bohater ;) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 wzorowany na ludkach z Advance Wars :P zawsze chciałem taką grę zrobic tylko grafy nie miałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michmis Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Fajna sprawa ogólnie, nawet przez te problemy które sam sobie wymyślam ;) Myślę że za jakieś 2 tyg będzie już (w miarę) kompletny engine (z ang. eNdżYiN) więc poddam go ocenie zainteresowanych ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi