Wolfoxer Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Żeby oszczędzić zaśmiecaniu forum istnienia postanowiłem założyć topic w którym będe podawał jedynie aktualne pytania, swoje posty będziecie mogli zmieniać (gdy będziecie chcieć dać nową odpowiedź). Mam nadzieje że nie będzie tu off-topu no więc Lista Pytań: <><><> Intro Przezroczystość : Jak można wybrać kolor który ma oznaczać przezroczystość (domyślnie jest to lewo-dolno-kratkowy :) ) Na Haju :) : Jak zrobić żeby cała gra zmieniała kolory na najróżniejsze! If litera_check: wiem jak jest w kodzie np ctrl : if keyboard_check(vk_control), jak jest jakas litera? <><><> Troszke nie na temat: <><><> <><><> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Hmm może użyj Alarmów i image_alpha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfoxer Opublikowano 17 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 NOWE PYTANIE (możecie usunąć ten post, jak ktoś odpowie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 17 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Kolor, który ma oznaczać przeźroczystość to chyba tło planszy(roomu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 17 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 co do grafika. mogę ci pomóc :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfoxer Opublikowano 17 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Kolor, który ma oznaczać przeźroczystość to chyba tło planszy(roomu). Kolor który ma oznaczać przezroczystość sprite'a to kolor kratki w lewym dolnym rogu (niestety) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 17 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Zawsze możesz dodać linijkę nieużywanych pixeli o kolorze który ma być przezroczystym. Możesz też nauczyć się używać funkcji draw_clear_alpha ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfoxer Opublikowano 22 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 NOWE PYTANIE @Tymon draw_clear_alpha < dokształć mnie XD, a co do linijki pixeli to nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 draw_clear_alpha(c,a) Kolorowi c zostanie ustawione alpha a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfoxer Opublikowano 11 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2006 nowe pytanie (bardzo wazne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 11 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2006 nowe pytanie (bardzo wazne)A jaka jest treść tego pytania? :) E: Chodzi o to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 11 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2006 if (keyboard_check(ord("A"))) // akcja ważne jest to aby dana litera była duża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfoxer Opublikowano 11 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2006 @UP Dzieki @2UP Jak pisze nowe pytanie to znaczy że jego treść jest w topicu @Down Lepiej żebym zaspamował forum swoimi pytaniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 11 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2006 Nie lepiej zakładać osobne topici na kolejne pytania :P ? Bo tak to nie wiadomo o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Na Haju smile.gif : Jak zrobić żeby cała gra zmieniała kolory na najróżniejsze! A może narysuj se prostokad na oknogry, ktory by ladnie zmianial kolory na rozne i daj mu alpha jakies 0.5 xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 To dawaj chociaż nowe pytania w postach, bo tak to nie wiadomo o co chodzi, a jak ktoś będzie szukał odpowiedzi po forum to też się nie połapie co i jak. Pomyśl o takich, co za rok będą przeszukiwać to forum w poszukiwaniu odpowiedzi jak zrobić naćpany ekran gry i znajdą taki mątlik :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 Jestem nowy i nie wiem jak zrobic blokade. Moze ten temat byl juz poruszany ale nie znalazlem. Jak chce wstawic blokade to albo mam rysunek bloku i nie blokuje, albo nie mam rysunku ale blokuje. Jak ktos chce mi pomoc to niech napisze dokladnie jak si to robi albo pokaze gdzie jest to napisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 Eee? Zaznaczasz żeby obiekt był Solid a potem w kolizji z nim: speed=0; :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 nie trzeba :) wystarczy dać solid, tak jak mówiłeś, i przy kolizji z nim dać jakąkolwieg akcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 nie trzeba :) wystarczy dać solid, tak jak mówiłeś, i przy kolizji z nim dać jakąkolwieg akcję. A gdzie mam zaznaczyc to solid :blink: . Jak juz pisalem jestem naprawde poczatkujacy. Jakbys mogl dokladniej wytlumaczyc :crying: Juz znalazlem :) Dzieki za pomoc !! Ale teraz mam inny klopot. Jak wjade w (niektore) przeszkody to moja postac sie blokuje. DLACZEGO ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 Bo musiałbyś sobie napisać bardziej zaawansowany skrypt wykrywania kolizji ;p Całkiem dobry pomysł to użycie funkcji xprevious i place_meeting :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 Mam jeszcze pare pytan: 1. Co zrobic zeby wrogi pojazd poruszal sie i strzelal? 2. Jak zrobic zeby moj pojazd strzelal i rozwalal tamtego na np. 2 razy? 3. Jak zrobic zeby po strzeleniu w przeszkode np. 3 razy ona sie rozwalila? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 Użyj zmiennych do punktów 2 i 3 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 jakąkolwieg Ty zamiast się uczyć matematyki na wyższy poziom niż masz, powtórz jeszcze raz wszystko co miałeś z polskiego :) . Jak tak czytam ten wyraz, to mam nadzieję, że wyjdzie ci to na dobre i wcale tego złośliwie nie mówię ;p . 3. Jak zrobic zeby po strzeleniu w przeszkode np. 3 razy ona sie rozwalila? To już elementarna wiedza zwana zmienne i if. Zrób przy każdej kolizji z pociskiem dodawanie do zmiennej np. a wartości 1 i sprawdzanie, czy zmienna a ma wartość 3, a gdy tak, to niszczenie obiektu. To można nawet na klockach zrobić, mianowicie SET THE VARIABLE i reszta klocków z VAR w ikonce. Wystarczy pokombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfoxer Opublikowano 13 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 Z tymi pytaniami to do własnego tamatu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfoxer Opublikowano 15 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 Pytanko: Jak zrobić żeby w grze mieć więcej highscore a najlepiej to jeszcze żeby wstawić to highscore do neta (kilka highscore ofc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 Najlepiej napisz własny system highscores i użyj GMsock do wysyłania ich na serwer - oczywiście nie obejdzie się bez znajomości PHP i jakiejś bazy danych, np. MySQL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi