Skocz do zawartości

Jak obecnie dodać multiplayer do gry w GMS2?

Rekomendowane odpowiedzi

Lata temu były jakieś skomplikowane DDLki gdzie trzeba było przesyłać bity i robić inne cuda. Teraz szukając tutoriali do nowszych wersji GM (GMS2) widzę, że już właściwie nie trzeba się praktycznie niczym martwić i wszystko jest obsługiwane automatycznie (z małymi ustawieniami) ale... dla Opery. Jak w jak najprostszy sposób robić multi w najnowszej wersji GMS również na platformę Windows (a najlepiej i Windows i mobilki i web)?

• Administratorzy

GM jakiś czas temu wprowadził online webowy, oparty na rollbacku (jak w bijatykach), ale nie rozwijają go chwilowo i pracują nad wersją v2, więc pominę, bo to kulawe rozwiązanie - jak gdzieś w sieci znajdziesz w temacie online w GM słowo rollback, to możesz na tę chwilę ominąć czytanie ;)

Wystarczy korzystać z funkcji wbudowanych w GM, jakiś czas temu stworzyłem takie przykłady gierek, przypominające to, jak wysyłało się dane z pomocą 39dll (aczkolwiek nie uważam, aby to było skomplikowane, to było IMHO mega proste).

https://github.com/gmclan-org/gm_networking - zwykły networking.

https://github.com/gmclan-org/gm_boomers_networking - funkcje mają nazwy jak w 39dll.

Oba przykłady o ile pamiętam mają rozszerzenie, które przy uruchomieniu projektu z IDE automatycznie odpali drugą kopię gry, żeby móc testować.

• Administratorzy

Czyli nie zajrzałeś w to co podesłałem. Tam klient i serwer to jest jedna gra, ale żeby przetestować na dwóch graczy, trzeba odpalić dwa okienka, co nie? :) Możesz też odpalić jedno u siebie i jedno na drugim komputerze, ale to więcej czasu, bo trzeba wyeksportować grę za każdym razem, a ja skonfigurowałem to tak, że można testować na jednym komputerze po prostu odpalając z GMa, bez eksportowania gry za kazdym razem.