SIDek Opublikowano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 orientujecie się może jak jest z prawami autorskimi w takiej sytuacji: chcę w swojej grze dać postać Super Mario, jako NPC. Nie oryginalny sprite, tylko sam narysuje, ale widać, że to ten słynny hydraulik. Chciałem zrobić kilka takich ester eggów, że na niektórych poziomach właśnie spotykalibyśmy postacie z innych gier, w charakterze NPC, bossów. Czy można mieć z tego powodu jakieś problemy? Jakieś sprawy o plagiat czy coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Jeśli na grze nie zarabiasz to się nie przejmuj, jeśli tak to nie dawaj nic takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIDek Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 załóżmy, że to będzie gra komercyjna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Czerwca 2019 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Generalnie to będzie złamanie praw autorskich, jesli będzie bardzo podobny. Pytanie, czy Nintendo na to trafi, bo ja widziałem firmy hydrauliczne które mają mario na samochodzie i nikt im nic nie zrobił - ale w sieci by już tak fajnie nie mieli. Natomiast nie powinna być problemem "parodia" postaci - czyli np. postać podobna do mario, w stylu innych postaci w grze, i nie mająca na imię mario. W żadym też wypadku z charakterystycznym "M" na głowie - Ubisoft dla Raymana czy Raving Rabbidsów z czapką Mario też pozyskiwał licencję. Dobry przykład bez licencji - Asterix i Obelix XXL: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi